Duminica 22 Decembrie

Un clujean a găsit un portofel cu 2.000 de franci elvețieni și a mers direct la o casă de schimb valutar. A regretat când pe fir a intrat Poliţia


Un bărbat a pierdut în apropierea unui magazin din Florești un portofel cu 2.000 de franci elvețieni. Deși, de nenumărate ori, în asemenea situații cei care găsesc bunurile merg direct la Poliție, acum nu a fost cazul. Cei 2000 de franci elvețieni au fost schimbați în lei de un bărbat din Cluj-Napoca, la prima casă de schimb valutar pe care a văzut-o. 

La data de 16 februarie, în jurul orei 14.10, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Cuj-Napoca – Secția 6 Poliție Rurală Florești au fost sesizați despre faptul că un bărbat care se afla în proximitatea unei societăți comerciale din localitatea Florești, ar fi pierdut un portmoneu care conținea documente personale, dar și suma de 2.000 de franci elvețieni.”, anunță IPJ Cluj. 

În jurul orei 15.30, în urma activităților derulate, polițiștii au identificat persoana care a găsit portofelul și au predat bunurile bărbatului, cu suma completă.

Prin intermediul sesizării primite se relata faptul că este posibil ca portofelul să fi fost sustras sau chiar scăpat la sol și luat apoi de către o altă persoană. A fost demarat cu operativitate un ansamblu de activități investigative, inclusiv la sediile caselor de schimb valutar.

La aproximativ o oră de la sesizare, polițiștii Secției 6 poliție Rurală Florești au identificat un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care locuia pe raza comunei Florești, despre care existau indicii că ar fi luat portofelul scăpat în fața magazinului.

Acesta a predat portofelul, fiind recuperat prejudiciul integral de aproximativ 10.000 de lei, suma în cauză fiind între timp schimbată la o casă de schimb valutar.

Ce spune legea despre bunurile pierdute care sunt „însușite” de cei ce le găsesc

Însușirea unui bun găsit și returnarea acestuia deținătorului de drept sau predarea lui celei mai apropiate unități de poliție, pe lângă faptul că reprezintă o obligație legală, denotă reguli de bun simț și spirit civic, care nu trebuie să lipsească din fundamentul unei societăți civilizate.

Cu alte cuvinte, identificarea unui bun de valoare pe stradă, care aparent nu pare a fi deținut de nicio persoană, cel mai probabil fiind uitat sau pierdut nu creează un drept pentru cel care l-a găsit, de a-l păstra, băga în buzunar, etc.

În cadrul Articolul 243 Cod Penal , însușirea bunului găsit reprezintă infracțiune și este descrisă ca:

(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.

(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Comentarii Facebook