Duminica 22 Decembrie

Un clujean a strâns o colecție de mii de fosile antice, vechi de zeci de milioane de ani. Bărbatul le-a adunat de pe dealurile din Cluj și Sălaj


Un clujean a strâns o colecție impresionantă de fosile de melci şi scoici de diferite dimensiuni, cu o vechime de zeci de milioane de ani.

Cosmin Giurgiu şi logodnica sa, Lavinia Hagău, au luat decizia de a părăsi Floreştiul, pentru a se muta în Văleni, tot în Cluj, moment în care a început și pasiunea pentru colecționat.

 ,,În primăvara lui 2020 am început să mergem şi să descoperim dealurile satului. Într-o zi frumoasă de primăvară, din pură întâmplare, am dat de nişte scoici fosilizate în zona dealului Şoiom. Eram cu copiii la plimbare. Am adunat câteva şi le-am adus acasă. Aşa s-a aprins 'beculeţul' explorării zonei. În ultimii patru ani am explorat mare parte a zonei, când aveam timp.”, a declarat colecționarul.

De-a lungul a patru ani cei doi au găsit peste 2.000 de exemplare de fosile de dimensiuni mari şi mici, aparţinând unui număr de aproximativ 30 de specii, pe dealurile calcaroase din aşa-numita zonă a Ţării Călatei, ce include localităţi din judeţele Cluj şi Sălaj, potrivit agerpres.ro.

"A devenit un hobby care s-a dovedit extrem de interesant, să cunoşti forme de viaţă de acum multe milioane de ani. E fascinant să ţii în palmă ceva care ştii că a trăit acum 30-50 de milioane de ani, în spatele casei tale", a spus Cosmin Giurgiu.

Cei doi colecţionari au primit sprijin în identificarea speciilor de moluşte de la paleontologul Ioan Chiorean, din Cluj-Napoca.

Cuplul a dorit și înființarea unui muzeu, însă lipsa sprijinului autorităților i-a făcut să decidă să amenajeze un spațiu individual în casa lor, unde să le poată expune.

,,Nu am avut sprijin de nicăieri. Această muncă s-a dovedit a fi şi costisitoare. Maşina personală a fost distrusă de câteva ori, foarte mulţi bani daţi pe combustibil. Am renunţat la muzeu şi fosilele au zăcut în lăzi. Anul trecut am renovat o parte a casei şi am alocat un spaţiu special pentru fosile. Totul din banii noştri. Anul acesta vom finaliza amenajarea. Va putea fi văzută de către cei care ne vizitează. Practic, e o expoziţie privată. Nicidecum un muzeu public. Dar o vom arăta celor care doresc şi ne contactează în prealabil.”, a transmis bărbatul.


Comentarii Facebook