Un clujean a trăit 148 de ani. Vezi documentele și mărturii IMPRESIONANTE

 

Un clujean ar fi trăit 148 de ani, cel puțin așa precizează actele oficiale, dar și cei care l-au cunoscut. 

 

Unele surse spun că Maftei Pop avea 37 de ani la Revoluţia de la 1848 şi a trăit încă cinci ani după abdicarea Regelui Mihai. S-a născut în 1804 şi a murit în 1952, la vârsta de 148 de ani. Era un om ”voinic cât doi bivoli”, iar la 120 de ani căra pe distanţa de trei kilometri grinzi de 12 metri lungime. 

 

Maftei Pop s-a stabilit în cătunul Osoi, situat la 50 de kilometri de Cluj, când avea 40 de ani. Cei de acolo povestesc că îl cunosc de când s-au născut, pentru că Maştei, așa cum îi ziceau localnicii, a devenit o adevărată emblemă a locului, conducându-i pe cei mai mulți pe ultimul drum. 

 

Maftei Pop, zis şi Mutu, s-a născut cu 17 ani înainte de revoluţia lui Tudor Vladimirescu, în 1804, când Franţa era condusă de Napoleon Bonaparte, şi a murit în 1952, în plin comunism, apucându-i pe Petru Groza şi Ana Pauker. N-a fost bolnav niciodată trecând peste toate molimile şi epidemiile catastrofale ale lumii, de la “Ciuma lui Caragea”, pe care a prins-o pe când avea doar câţiva ani, până la epidemiile de tifos, ciumă, holeră, lepră. 

 

Avea o forţă musculară puţin obişnuită. A lucrat la maşina de treierat, maşină primitivă pe care o învârtea cu mâna. Cu o mână trăgea cei doi bivoli puşi la jug. Ducea din pădure trei grinzi în spinare, de la 2-3 kilometri depărtare, peste dealuri, până la 100 de ani. La 120 de ani încă putea purta câte un lemn de 10-12 metri de la 2-3 km”, se arată în studiul publicat de C.I. Parhon. 

 

E găsit în sat drept ca un brad… Poartă cămaşe albă cu gâtul descoperit, umblând astfel vara şi iarna”. Maftei Pop nu a dormit niciodată în casă, ci doar afară, acoperit în fân sau învelit de cozile animalelor din grajd, iarna. 

 

Mutu avea o poftă de mâncare impresionantă. Academicianul Parhon a făcut câteva observații în legătură cu hrana pe care Maftei Pop o consuma. ”Alimentaţie mixtă. Predominant lapte, brânză, mămăligă. Mânca cât trei, mânca şi o oaie întreagă la o masă, pe care o primea în schimbul muncii lui”, scrie cercetătorul, făcând referire la cele povestite de bătrânii satului unde muncea, între care şi Gheorghe Galuş, de 85 de ani, ştiutor de carte. 

 

C.I. Parhon l-a vizitat pe Maftei Pop cu puțin timp înainte de moarte. Cercetătorul a precizat că acest caz a ajuns și în atenția Anei Aslan, fiind cu adevărat impresionant.

 

Un martor la acest eveniment festiv a fost Ioan Suciu, din Pustuţa, care avea pe atunci 11 ani. Bărbatul a povestit că bătrânul longeviv avea şi atunci privirea de vultur şi era iute în mişcări. Maftei Pop nu era nici cărunt și se mișca foarte bine.

 

Cele mai importante amănunte despre acest caz special provin din studiul academicianului Parhon, care au fost publicate de jurnalul.ro.

Comentarii Facebook