Un clujean de la casa de copii a primit o locuință socială după 8 ani de încercări! Care sunt criteriile de selecție la Cluj
Clujul este unul dintre cele mai scumpe orașe din România atunci când vine vorba de prețurile imobiliarelor. Costul închirierii unui apartament este unul extrem de ridicat pentru mulți clujeni, cei mai afectați de acest lucru fiind cei din comunitățile vulnerabile.
Locuințele sociale sunt definite ca locuințe ,,care se atribuie cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii, a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.”
Din păcate, cele care există la Cluj nu sunt suficiente pentru a acomoda numărul mare de cereri, deși persoanele care le depun se află în situații de sărăcie, au dizabilități sau probleme care fac extrem de dificilă, poate chiar și imposibilă închirierea unui apartament din fonduri proprii.
Potrivit inițiatorilor Căși sociale acum, sute de clujeni depun de ani de zile solicitări pentru locuințe sociale, mulți dintre ei făcând acest lucru de 20 de ani.
Între 2015-2020, cu mici fluctuații pe ani, au fost repartizate locuințe sociale doar pentru 1-5% din totalurile anuale de cereri, acestea fiind, probabil, locuințe eliberate prin evacuările vechilor chiriași, cu excepția anului 2020 când primăria a repartizat și cele 3 locuințe cumpărate de pe piață, potrivit sursei citate anterior.
Un exemplu perfect pentru acest caz este și Remus, un clujean care, deși a depus o astfel de cerere anual, provenind din sistemul de protecție a copilului, a reușit să obțină o locuință socială doar după 8 ani. Menționăm că cei din casele de copii primesc 40 de puncte la dosar, astfel, Remus se numără printre cei ,,norocoși" atunci când vine vorba de prioritatea cererii. Până acum acesta a fost nevoit să trăiască în beciuri și chirii insalubre.
Care sunt criteriile de selecție?
Locuințele sociale se acordă în funcție de punctaj, cei care depun cereri primind un anumit număr de puncte acordate în funcție de venit, dizabilități, situație socială etc.
I. Punctaj acordat pentru condiţii de locuit:
1. Pentru chirie în locuinţă cu contract de închiriere, având durata:
- sub 1 an 2 p
- între 1-2 ani 3 p
- între 2-3 ani 7 p
- între 3-4 ani 10 p
- între 4-5 ani 12 p
- peste 5 ani 15 p
2. Dacă solicitantul şi membrii familiei sunt toleraţi într-un imobil, în funcţie de mp. spaţiu de locuit (suprafaţa utilă), ce revine pe membru de familie:
- mai mare de 12 m.p.; 0 p
- mai mare de 10 m.p., dar mai mică, cel mult egală cu 12 m.p.; 4 p
- mai mare de 8 m.p., dar mai mică, cel mult egală cu 10 m.p.; 7 p
- mai mică de 8 m.p. 10p
3. Solicitantul și membrii familiei de grd. I (soţ, soţie, copii, părinții soților, după caz), care locuiesc în așezări informale și figurează în baza de date 15 p
II. Starea civilă:
- a. căsătorit fără copil 2 p
- b. căsătorit cu copil 5 p
- c. necăsătorit, văduv, divorţat fără copii în întreţinere 3 p
- d. familie monoparentală 10 p
- e. copiii aflaţi în întreţinere până la vârsta de 18 ani, precum şi cei până la vârsta de 26 de ani care îşi continuă studiile universitare la zi şi care nu realizează venituri, pentru fiecare copil: 2 p
III. Venitul mediu net/membru de familie ( soţ, soţie, copii, părinții soților, după caz):
- mai mic decât venitul net minim pe economie 30 p
- între venitul net minim şi venitul net mediu pe economie 20 p
IV. Vechimea în muncă:
- 1 pct. pentru fiecare an
V. Condiţii speciale:
A. pentru vechimea solicitării (vechimea depunerii dosarului) de locuinţă (începând cu anul 1997) şi pentru categorii speciale de solicitanţi:
- a) până la un an vechime 0 p
- b) pentru fiecare an de vechime a solicitării 2 p
B. Persoane încadrate în grad de invaliditate I și II 25 p
C. Persoanele cu dizabilităţi încadrate într-o categorie specială de handicap:
- ușor 5 p
- mediu 10 p
- accentuat 15 p
- grav 20 p
D. Veteranii de rãzboi şi vãduvele 15 p
E. Militarii invalizi, civilii invalizi, răniţii şi personalul participant care au dobândit afecţiuni fizice; Personalul participant care a dobândit afecţiuni psihice; Urmașii personalului decedat ca urmare a participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii (copiii acestuia până la împlinirea vârstei de 18 ani) - 15 p
F. Persoane care provin din sistemul de protecție a copilului şi care au împlinit vârsta de 18 ani 40 p
G. Pensionari prin împlinirea vârstei-standard de pensionare şi realizarea stagiului minim de cotizare (se acordă doar pentru solicitant) 18 p
H. Beneficiari de pensie anticipată (se acordă doar pentru solicitant) 10 p
I. Persoane evacuate din foste case naţionalizate şi retrocedate fostului proprietar 40 p
J. Persoane în curs de evacuare din foste case naţionalizate şi retrocedate fostului proprietar 30 p
K. Persoane găzduite în unităţi de asistenţă socială cu cazare în structuri din municipiul Cluj-Napoca, în funcție de termenul de găzduire, astfel:
- pentru o perioadă mai mică sau egală cu 6 luni 10 p
- pentru o perioadă mai mare de 6 luni 15 p
L. Victimele traficului de persoane 10 p
1 Comentariu
Va anuntam noi cand se iveste ceva.