Miercuri 30 Octombrie

Un clujean și-a făcut analizele de sânge la o clinică și refuză să le achite: ”Plătesc asigurări, deci să fie și fonduri!”


Un clujean s-a prezentat la un laborator privat și și-a făcut analizele de sânge, iar apoi a plecat spunând că le va ”achita cândva”. Acesta ne-a declarat că este o formă de protest pentru că statul ia banii din asigurari, dar niciodată nu sunt fonduri pentru a face analizele gratuit. 

Am fost la acest laborator și mi-am făcut analizele de sânge. Au zis că am de plătit 300 de lei, si că îmi fac o reducere de 30%. Înainte de Covid erau 50 de lei analizele, iar acum sunt de 6 ori mai scumpe, dar asta este, e firmă privată. De aceea dau reducere așa mare procentual ca să muști momeala. Oricum ele sunt scumpe, rupte de realitate sau de pretul lor redus de cost... Ar trebui să afișeze adaosurule comerciale pentru că orice firmă de analize este în speță un SRL sau SA...

Nu le compensează pentru că nu sunt fonduri, așa că și eu le voi plăti când voi avea fonduri”, ne-a transmis clujeanul. 

Acesta ne-a relatat că le-a spus că va întârzia cu banii, iar în semn de protest va plăti numai dacă va fi forțat de justiție. ”Aștept să bage recuperatorii și atunci o să mă judec cu ei. Tot timpul, cei de la Casa de Asigurări Cluj nu decontează nimic. Am intrat pe un site care monitorizează fondurile publice pentru laboratoarele de analize din Cluj și deja, după 3 zile, nu sunt bani deloc. Așa că am decis să intru la primul laborator și să plec fără să achit”, ne-a mai spus acesta. 

Puteți consulta aici situația fondurilor pentru analize. Laboratoarele raportează zero fonduri sau chiar sume de încasat, chiar și de 55.000 de lei. 

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Crina Grozav, a declarat că laboratorul Synevo nu are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și că nu se pot face analize gratuite, lucru constatat după ce a fost verificată lista de laboratoare care primesc fonduri publice.

Crina Grozav a spus că datele de pe site-ul care monitorizează situația fondurilor pentru analize pot fi reale, situația fiind raportată direct de laboratoare. ”Dacă nu mai sunt fonduri, atunci pacientul este reprogramat. Sunt câteva categorii care beneficiază de analize gratuite în cinci zile de la prezentare, chiar dacă nu mai sunt fonduri, dar restul trebuie să stea pe lista de așteptare. Sunt programați în funcție de numărul de pacienți de pe listă, atunci când vor fi fonduri”, a mai precizat Crina Grozav.

În cel mai bun caz, dacă vă prezentați la un laborator și nu mai sunt fonduri, atunci programarea este pe luna următoare, dar se poate să fie și peste 2 - 3 luni, pentru că fondurile sunt insuficiente. 

Concluzia este că fiecare plătește contribuții la CAS, dar banii se pierd în bugetul de stat, iar când cineva are nevoie este forțat să plătească. Așa s-a ajuns la apariția ca ciupercile după ploaie a laboratoarelor private. Un pacient care are nevoie de analize acum nu va sta minim o lună în așteptarea fondurilor, ci va scoate banii din portofel. 

---------------------

UPDATE

Clujeanul care a refuzat plata analizelor medicale, FORȚAT să se împrumute la bancă! Plătim asigurări și CAS nu alocă fonduri

Comentarii Facebook