Un consilier local cere UBB Cluj să elimine taxa de intrare în Parcul Babeș
Un consilier local cere UBB Cluj să elimine taxa de intrare în Parcul Babeș, pentru a permite clujenilor să se bucure de această zonă.
Consilierul PNL Cluj, Ioan Bîldea, i-a scris rectorului UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, și îi cere să renunțe la această taxă de intrare, denumiă de ”ecologizare”.
”Clujul nu dispune de foarte multe spații verzi de dimensiuni considerabile. Parcul Babeș este un astfel de spațiu, dar poate fi folosit de către clujeni doar contra unei taxe de 2 lei pe intrare.
Inițial, zona în care se află Parcul Central „Simion Bărnuțiu” și Parcul Babeș a fost gândită ca o zonă de relaxare aflată lângă Someșul Mic, destinată clujenilor dornici de mișcare fizică. Astăzi, puțini clujeni merg în Parcul Babeș datorită acestei taxe de acces, numită „taxă de ecologizare”.
Parcul Central este supraaglomerat, mai ales în weekend, iar Parcul Babeș este aproape gol. Singurii vizitatori ai Parcului Babeș sunt studenții, sportivii și angajații universităților de stat din Cluj, care-l pot folosi în regim gratuit. Asta pentru că restul clujenilor sunt nevoiți să plătească taxa de acces. Deci Parcul Babeș a devenit un parc exclusivist, în loc să fie un spațiu public destinat sportului și mișcării în aer liber, așa cum a fost gândit de către creatorul său, dr. Iuliu Hațieganu.
Știu că investițiile făcute în parcul pe care-l administrați au fost mari, știu că există cheltuieli lunare cu administrarea parcului; cu toate acestea, cred că ar fi normal să găsim o soluție financiară de susținere a acestora din bugetul municipiului și să eliminăm această taxă, astfel încât clujenii să poată folosi parcul, sau măcar o parte a acestuia, gratuit.
Pentru acest lucru nu ar fi nevoie decât de un calcul al cheltuielilor lunare, apoi de avansat această discuție la nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca, unde sunt convins că va exista deschidere și susținere față de o astfel de propunere.
Eliminarea taxei, instituirea accesului liber pentru public și înființarea mai multor căi de acces ar fi bine primite de către toți clujenii, mai ales de cei care locuiesc în cartierele Grigorescu și Mănăștur. Pe de altă parte, sunt convins că bugetul local suportă o astfel de cheltuială”, precizează Bîldea.
El cere conducerii UBB Cluj să prezinte suma necesară ”pentru a lasă accesul liber în Parcul Babeș, sau ce ar trebui să facă municipalitatea astfel încât UBB să renunțe la această „taxă de ecologizare”.
Discuția privind taxa de intrare în parc este mai veche. Recent zona a fost reamenajată din fonduri europene, iar conducerea UBB Cluj a făcut precizări în legătură cu necesitatea acestei taxe.
”Noi nu avem o taxă de intrare. E o taxă de ecologizare pe care fiecare trebuie să o plătească pentru a acoperit cheltuielile cu parcul, cheltuieli care se ridică la aproape 1,1 milioane de lei.
Din toate închirierile de terenuri adunăm 556.000, vorbesc aici de terenurile sport, taza de intrare la bazi si taxa de ecologizare de 2 lei.
Menționez că toate universitățile de stat din Cluj, studenții si cadrele didactice, au acces gratuit în Parcul Iuliu Hațieganu, pe baza legitimațiilor de serviciu și a carnetelor de student. Sunt 50.000 de oameni numai de la UBB și cam tot atâția de la restul universităților.
Pe terenurile construite acum, cel de fotbal sintetic și alte patru multifuncționale, accesul se va face gratuit. Numai pe terenurile de tenis, la bazin si la vechile terenuri pentru activități se vor percepe taxe”, a declarat Da Lazăr, prorector la UBB Cluj.
Acesta a mai spus că cele cinci terenuri amenajate acum vor fi administrate de Facultatea de Educație Fizică și Sport. ”Studenții de la sport vor folosi aceste terenuri pentru activitățile didactice, iar pe timpul rămas liber vor fi făcute programări, iar clujenii le vor putea folosi gratuit”, a mai spus Dan Lazăr.
11 Comentarii
Consilierul local in caz ca are o minima logica intelege ca sunt necesare fonduri pentru intretinerea unui parc asa mare.
Daca are si un minim de cunostiinte de matematica a trebui sa propuna sustinerea parcului de catre Consiliu astfel incat biletu; de intrare sa fie mai ieftin sau gratis pentru copiii.
Corect, e un prost il cunosc personal
Este corecta aplicarea taxei ,in toate tarile cu parcuri ingradite se aplica taxe....Aceste parcuri apartin unor fundatii sau unitati,nu sunt publice, care le administreaza si intretin,au angajati s-au voluntari si nu asteapta mereu bani de la stat pentru a fi mentinute civilizat...(Sigur si cei care le viziteaza au putin mai mult respect pentru frumos… Citeste mai departe
Iar mascariciul de bildea?:))
E bine asa, macar e erisit parcul.Inainte de a fi introdusa taxa asta simbolica, prin anii 80, era plin parcul cu „crema” Clujului dar bildea n-are de unde sa stie d-astea...:))
E foarte buna taxa, in felul acesta nu e plin de spargatori de seminte in parc.
Acum cativa ani percepeau o taxa de 3 lei la intrare in parc, tot asa, "pentru ecologizare" si nu erau capabili sa schimbe un bec in parc.
Nu stiu daca si acum au aceeasi atitudine, pentru ca nu m-am mai dus acolo de ani de zile, nu din cauza taxei, ci din cauza atitudinii lor fata de clienti.
Comunistilor,acest parc a fost lasat mostenire gratuita locuitorilor acestui oras.Taxa de ecologizare ca nu aveti bani de intretinere,minciuni jigodilor.Azi maine va primi concesiune de construire jeguri de Ciorcila,Goia sau slugutele lui deputatu porno Nicoara.De toti bani pe care a-i adunati va doresc medicamente de la rector pana la toate jegurile… Citeste mai departe
@iuliu Hatiegan: Sper ca din data in care ai scris comentariul si pana astazi sa iti fi fost de folos medicamentele pentru probleme psihice pe care ai inceput sa le consumi , pana si medicii au avut slabe sanse sa iti revii , eu sunt optimist si totusi cred ca te-ai dezghetat. P.S. Sa te suga lipitorile ! Asa ca sa ma cobor putin aproape de nivelul… Citeste mai departe
E o politica asta ! il tin cu acea taxa special sa nu mai mearga nimeni pina se uita de el dupa care apar blocuri , parcari, spatii comerciale ! Strandul Municipal este deja in stadiul de "uitare" totala pina sare unul cu banii . La capatul liniei 3 era o zona unde romanul de rind isi mai permitea un mic, un gratar, o bere - salut , a luat terenul si… Citeste mai departe
Ai citit prea multe teorii ale conspiratiei. Poate ca in general asta e planul, dar nu si in babes. Acolo merg oamenii dornici sa faca sport, nu sa sparga seminte pe banca, nu sa intre batranii sa se plimbe, nu sa intre cainii sa se cace si sa te alerge, nu, e destinat altui tip de spatiu, altor oameni. Pentru plimbari aveti Parcul Mare, zona Colina,… Citeste mai departe
@@simion: Exact!