Un crematoriu uman a mai functionat in Cluj-Napoca, chiar in centrul orasului EXCLUSIV


Un crematoriu de organe a functionat langa Spitalul Clinic Judetean Cluj de pe strada Clinicilor.

Putini oameni mai stiu despre faptul ca pana in 1982, in zona Spitalului Judetean Cluj, de pe strada Clinicilor a existat un crematoriu uman folosit pentru incinerarea resturilor umane care proveneau de la Laboratorul de Anatomie Patologica, Instititul de Medicina Legala sau de la diferitele sectii de chirurgie de la Spitalul Clinic Judetean.

 

Crematoriul a functionat pana in anul 1982 cand din cauza nenumaratelor reclamatii depuse la Consiliul Popular Cluj a fost inchis. In perioada in care functiona, crematoriul degaja in atmosfera un miros cumplit, ceea ce ii determina pe cei care treceau pe strazile Clincilor sau Victor Babes sa isi puna batista la nas.

 

Mihai Poptelecan, un pensionar clujean in varsta de 73 de ani, care locuieste in cartierul Zorilor ne-a povestit ca in urma cu 30 de ani, erau zile cand daca vroiai sa treci prin zona trebuia sa iti ti respiratia.

 

"Era un miros foarte urat care se intindea pe cateva sute de metri. Stiu ca veneam de la serviciu si cum autobuzele circulau cum circulau trebuia sa ma duc pe jos. Cand urcam pe strada Victor Babes, in zona unde azi e o biserica trebuia sa te ti de nas. Erau oameni care isi puneau batisele la nas. Am intrebat intr-o zi pe un angajat de la spital de unde vine acel miros si mi s-a spus ca de la un crematoriu uman. Nu era in fiecare zi acest miros ci doar atunci cand functiona crematoriul", spune batranul.

Crematoriul avea doua sali si un cos inalt de 30 de metri

Crematoriul uman care a functionat in incinta Spitalului Judetean a fost amplasat in apropierea cladirii in care azi functioneaza Instititul de Medicina Legala sau Laboratorul de Anatomie Patologica. Acesta a fost construit in anului 1937 in cadrul complexului de anatomie patologic si era destinat incinerarii resturilor umane.

 

Teodor Pojar, seful Serviciului Tehnic din cadrul Spitalului Clinic Judetean a declarat pentru Stiridecluj.ro ca legenda crematoriului uman nu este una inventata ci acesta chiar a existat.

 

"Eu in '82 m-am angajat aici si tin minte ca in acel an a si fost inchis crematoriul. Acolo nu s-au incinerat cadavre ci se ardeau organe si resturi care ramaneau in urma operatiilor. Din cate imi amintesc, atunci cand functiona se simtea un miros persistent de ars, ca si atunci cand parlesti porcul", sustine Teodor Pojar, seful serviciului tehnic al Spitalului Clinic Judetean.

 

Fostul crematoriu era o cladire din caramida cu doua camere. Una in care se usca ceea ce urma sa fie ars si a doua in care era un cuptor cu doua arzatoare. Fumul rezultat iesea pe un furnal inalt de aproximativ 30 de metri.

 

"Atunci cand s-a renuntat la crematoriu a fost din proprie initiativa, spitalul nu a fost constrans de catre nimeni ci pur si simplu s-a gasit o alta solutie. Incineratoriul nu functiona in fiecare zi. Din cate am auzit de la cei care lucrau inaintea mea aici, organele si resturile umane ramase in urma operatiilor se colectau intr-un bazin cu formol, iar cand acesta se umplea tot ce era acolo era dus pentru a fi ars", a mai spus Teodor Pojar (foto camasa albastra).

 

Solutia gasita de catre conducerea Spitalului Clinic Judetean Cluj de atunci a fost ca tot ceea ce se ardea in incinerator sa fie ingropat, practica ce mai este folosita si astazi.

 

Explicatie foto: La 100 de metri de acest furnal a functionat fostul crematoriu uman.

 

Vasile Ielciu

Comentarii Facebook