Duminica 24 Noiembrie

Un elev din Cluj lăsat corigent în vară la Istorie a luat în toamna la Bac nota 10 chiar la Istorie. El are cea mai mare medie din județ și a 4-a din țară


Un elev din Cluj care a fost lăsat corigent în vara la Istorie a reușit sa obțină la sesiunea de bacalaureat din toamna 2021 nota 10 chiar la aceasta probă. Acesta este absolvent al liceului teoretic Liviu Rebreanu din Turda și din cauza corigentei de la Istorie nu a putut susține examenul de Bacalaureat în vară. In sesiunea de toamna insa, elevul a reușit sa se claseze primul din județul Cluj la Bacalaureat si al patrulea pe țară cu media 9.53, luand nota 10 la proba de Istorie, 9.05 la Romana si 9.55 la Sociologie. La o asemenea performanță au contribuit doi olimpici care l-au ajutat sa se pregateasca în vara aproximativ 240 de ore.

Mulți elevi sunt lasati corigenti înainte de Bac pentru a nu strica media liceului

Leonardo-Mihai Mărincean, fost olimpic județean la istorie și sociologie, povestește ca totul a pornit de ”O corigență, vezi Doamne, menită să fie o ”trezire la realitate”, lipsită însă de orice formă de sprijin pentru ca ”trezirea la realitate” să se materializeze în ceva concret.

A fost un șoc deosebit pentru noi când am aflat de corigență. A fost cazul unui elev provenit dintr-un mediu care nu a putut să îi ofere financiar sprijin pentru meditații sau pregătiri pentru BAC. Patricia Ciocan, (fostă olimpică națională la română) și cu mine - Leonardo-Mihai Mărincean (fost olimpic județean la istorie și sociologie) ne-am asumat vara aceasta, gratuit și cumulat, aproximativ 240 de ore de meditații la materii de bac pentru a recupera cu acest elev materia din 4 ani de liceu la română și mai puțin la celelalte.

Au fost multe provocări. Elevul în cauză s-a și implicat în această perioadă într-un job part time, a continuat să fie voluntar și suferea grav nu doar de lipsa cunoștințelor specifice BAC-ului ci, mai degrabă, de metacompetențe care se formează în ani grei de școală: cum să învețe, cum să sintetizeze un text, cum să redacteze coerent un text, exprimare corectă în limba română și multe altele.

A fost o aventură prin care eu și Patricia am trecut cu mult drag, au trecut câțiva ani pentru noi de când am mai interacționat cu BAC-ul dar am retrăit emoțiile specifice liceului. Parcă noi eram cei care dădeam examenul.

Felicitări elevului, o reușită remarcabilă, o șansă să studieze cam la orice facultate își dorește din România și un imbold să vadă că, dacă se pune pe treabă, poate ajunge absolut oriunde își dorește”, a spus Leonardo-Mihai Mărincean.

O reusita pentru elev la Bac 2021, dar un eșec pentru sistem

Cei care l-au ajutat pe elev sa treaca cu o asemenea performanță peste o corigenta susțin ca ”pentru elevul în cauză, sigur, e o poveste de succes, pentru sistemul de educație este o poveste de groază. Câți copii faini, deștepți, muncitori ajung an de an în ”groapa de gunoi” a clasamentului, lăsați corigenți să nu ”păteze” media liceului? Câți copii faini, cu numeroase talente ne-explorate, nu se mai manifestă și nu au acces la un mediu educațional în care să le cultive pentru că prind o medie de BAC care îi face inadmisibili în facultăți?Câți copii ar ajunge mult mai departe în acest sistem educațional ”gratuit” cu sprijinul potrivit? E o poveste de succes pentru mine, pentru elev, pentru colega mea. E o poveste amară pentru sistem”.

Comentarii Facebook