Duminica 15 Septembrie

Un elev din Cluj vindea substanțe interzise colegilor de la școală. A primit pedeapsa minimă, după ce și-a recunoscut fapta


Un elev din Cluj a fost condamnat pentru trafic de droguri, însă fiind minor a scăpat cu pedeapsa minimă. Acesta și-a recunoscut faptele și a primit pedeapsa minimă.

Conform rechizitoriului, inculpatul în timp ce se afla la școală i-ar fi vândut unui elev un  gram de cannabis cu suma de 50 de lei iar în  perioada iunie – august 2022 ar fi oferit, la momente de timp diferite, spre consum, mai multor colegi, cannabis, potrivit actualdecluj.ro.

În cadrul cercetărilor a fost percheziționat informatic telefonul elevului și din conversațiile stocate a reieșit că intermedia achiziționarea de droguri, pe care o denumea ”zăpadă”.

Potrivit Codului Penal, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii. Consecinţele răspunderii penale faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, sunt acelea ale luării unei măsuri educative neprivativă de libertate. ”Având în vedere împrejurarea că inculpatul a traficat drogurile de risc faţă de colegi de şcoală, inclusiv în incinta şcolii, că era în mod notoriu cunoscut ca un consumator de droguri de risc şi ca o persoană care poate procura asemenea substanbţe, ceea ce înseamnă că se afla în legătură cu dealeri de droguri, că totuşi cantităţile traficate nu erau foarte importante, că este la prima confruntare cu legea penală, că, deşi în faza de urmărire penală a uzat de dreptul la tăcere, în cea de judecată a recunoscut în totalitate acuzaţia ce i se aduce, că provine dintr-o familie organizată, care îl sprijină, că a realizat consecinţele faptelor sale şi a frecventat un program de consiliere psihologică, că ulterior comiterii faptelor rezultatele sale şcolare s-au îmbunătăţit, arătându-se precocupat de viitorul său, tribunalul va alege o măsură educativă neprivativă de libertate moderată ca şi gravitate”, a motivat instanța Tribunalului Cluj în verdictul dat ieri. ”La alegerea acestei măsuri tribunalul a avut în vedere faptul că a recunoscut comiterea faptei şi că este proaspăt trecut de vârsta majoratului, este elev, obţinând rezultate şcolare îmbunătăţite, însă totuşi, ţinând seama de numărul persoanelor faţă de care a traficat droguri de risc, numărul actelor materiale comise faţă de fiecare persoană în parte, contextul traficării drogurilor, şi anume în apropierea mediului şcolar, tribunalul nu a putut să îi aplice inculpatului cea mai puţin severă dintre măsurile educative neprivative de libertate, fiind necesar ca acesta să conştientizeze gravitatea comportamentului său infracţional”.

Astfel, instanța a decis să ia față de inculpat, minor la data săvârşirii infracţiunii însă major la momentul de faţă, măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe o durată de şase luni, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, mai notează sursa citată.


Comentarii Facebook