Un expert minier de la Facultatea de Geografie din Cluj ii cere presedintelui Traian Basescu sa blocheze proiectul Rosia Montana
Profesorul consultant Ioan Marza, de la Departamentul de Geologie al UBB Cluj, expert in minerit, i-a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu prin care ii cere sa blocheze proiectul Rosia Montana.
"Asupra acestei chestiuni, Stimate D-le Presedinte, V-ati exprimat opinia intr-un mod diplomatic, cu prilejul confruntarii finale a candidatilor la Presedintia Romaniei, Traian Basescu - Mircea Geoana, la TV, spunand ca mergeti pe mana specialistilor, si ca in cazul in care nu se distrug valorile arheologice ar fi important sa se exploateze aceasta bogatie nationala (recunosc, am retinut ideea si nu exprimarea textuala fidela). in ansamblu aflu acest punct de vedere corect, insa ceea ce e mai putin evident nespecialistilor - iar specialistii interesati tainuiesc - este ca cele mai importante comori geoarheologice miniere de la Rosia Montana, argumente vii indubitabile ale originii poporului roman, sunt tocmai aceste obiective preconizate a se exploata si lucrarile romane ce le contin, respectiv masivele vulcanice (dacitice), Cetate si Carnic, precum si ocurentele colaterale acestora (obiectivele geominiere de la Orlea, tarina, Igre-Vaidoaia etc.)., cu lucrari miniere vechi si mineralizatii aurifere (filoane, stockwork-uri, impregnatii) si cu galerii romane (galeria romana din Orlea, singura amenajata vizitatorilor)", se arata in scrisoarea deschis trimisa presedintelui.
Profesorul Ioan Marza identifica doua categorii de obiective majore care vor fi distruse in urma exploatarii.
"Zacamantul propriu-zis (in sens clasic) corespunzator celui mai important obiectiv geoarheologic, masivele vulcanice Cetate si Carnic, preconizate a fi integral valorificate, deci distruse de o viitoare exploatare si artefactele arheologice propriu-zise, reprezentate prin obiecte de minerit (opaite, ciocane etc., chiar si lemn de mina din vechile armaturi) si auxiliarele necesare vietii si activitatii minerilor, familiilor acestora, locuitorilor in ansamblu din perioada antica (daci, romani), medievala si mai recenta (cimitire cu morminte, pietre - stele funerare etc.)", precizeaza profesorul Marza.
O parte din artefactele arheologice pot fi recuperate si expuse in muzee, dar majoritatea vor fi distruse de sub excavatoarele care vor efectuta sapaturile.
Profesorul Ioan Marza sustine ca in cazul Rosia Montana s-a pus gresit problema inca de la inceput. Tinand cont de multitudinea de vestigii nu ar trebui sa se puna problema descarcarii zone de sarcina istorica-arheologica, ci de sarcinii miniere.
"Este important de stiut ca in conceptul stiintific actual, referindu-ne la cazul Rosia Montana se modifica insasi notiunea clasica de zacamant, in sensul ca valoare economica se atribuie intregii arii apartinatoare Rosiei Montane, indiferent de natura sursei geologice aurifere aflata pe o suprafata extinsa. Avand in vedere cele spuse ne intrebam: cum pot fi descarcate de sarcina istorica-arheologica, masivele vulcanice (doi "stalpi" gemeni) Carnic si Cetate, ciuruite de galerii romane, medievale si mai noi, cand ele insele constituie in integritatea lor situri geoarheologice unitare? Sarcina istorica a Rosiei Montane este indiscutabil superioara sub interes national "sarcinii miniere", de aceea, Rosia Montana trebuie descarcata de "sarcina miniera" Nu de cea istorica si orientata spre un viitor Parc National Rosia Montana, spre turismul international modern organizat, incepand cu refacerea localitatii in stilul propriu anilor sai de glorie, cu steampuri de zdrobit si prelucrat minereul aurifer, cu auxiliarele acestora, inclusiv cu puncte de saitrocare a aurului aluvionar etc., retinandu-se aura de dinainte de nationalizare", se spune in scrisoarea trimisa presedintelui.
Profesorul clujean a vorbit si despre potentialul turistic al zonei, care va fi pierdut definitiv o data cu demararea exploatarii. "Prin turism international, un viitor Parc National Rosia Montana ar putea constitui, in timp, un celebru obiectiv geoarheologic, etnogeografic din Europa, aducator de venituri si faima tarii noastre, alt motiv in plus pentru care se impune reconsiderarea valorificarii sale. Daca mi se permite o comparatie cu un alt important obiectiv si tezaur arheologic romanesc, as spune ca zacamintele auro-argentifere de la Rosia Montana - inclusiv elementele minore recuperabile tehnologic -, adica masivele vulcanice Cetate si Carnic, sunt closca, iar ocurentele laterale, inclusiv siturile arheologice de esenta negeologica, sunt doar puii si puisorii. Asa incat, aceste obiective geologice-geoarheologice, si totodata, cele mai solide si sfinte documente ale ontogenezei poporului roman nu pot fi distruse sub nici un motiv. Distrugerea acestor dovezi dintre cele mai convingatoare asupra latinitatii poporului roman ar constitui un act criminal la adresa istoriei si a viitorului neamului nostru! in unele tari europene vestice, obiective geoarheologice similare si chiar de importanta si faima inferioara sunt declarate monumente UNESCO, adica o mandrie si o avere de rang european si mondial, iar noi le distrugem?", se intreaba profesorul Marza.
"Originea stramoseasca pe care o afisam si in mod firesc ne mandrim cu ea, nu se distruge, nu are pret in nicio tranzactie comerciala, de aceea trecutul, prezentul dar si viitorul ne impun a o respecta cu sfintenie si a elimina din orice calcule distrugerea Rosiei Montane, Pantheonul istoriei neamului nostru. Sa oferim crezare, astfel, Academiei Romane, Bisericii Ortodoxe Romane si atator forum-uri si societati civile, culturale si de protectie a mediului, multor milioane de romani al caror glas trebuie auzit si respectat, stimate Domnule Presedinte al Romaniei, Traian Basescu, onorati senatori si deputati investiti prin pecetea votului de cetatenii Romaniei sa promulgati legi drepte in tara si sa arborati masuri aducatoare de bunastarea si grija avutului national. Vom mai spune doua chestiuni: prima, regretele unor fapte apuse sau decizii luate nu servesc la nimic, si a doua, optiunea in chestiunea discutata nu este una politica, nici chiar strict economica, ci toate la un loc si profund patriotica, care nu ne permite a negocia si a vinde valorile nationale", se mai arata in scrisoarea deschisa.
Profesorul Ioan Marza este un expert in zacamintele de minereuri si are studii scrise asupra zacamantului auro-argentifer de la Rosia Montana.
Citeste si...
0 Comentarii