Duminica 22 Decembrie

Un grup de elevi maghiari din Cluj a câștigat un proces pe discriminare cu Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației


Zece elevi de la liceul maghiar Apaczai Csere Janos din Cluj-Napoca au câștigat un proces în instanță cu Inspectoratul Școlar Județean și Ministerul Educației, după ce au fost discriminați.

Autoritatile trebuie să achite despăgubiri morale pentru că nu le-au permis elevilor să folosească limba maternă în procesul de educație, prin refuzul de a înființa, în 2016, o clasă de arte plastice în școală.

În 2016, Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației au avizat înființarea unei clase de arte plastice la un liceu românesc din Cluj, însă cererea școlii maghiare a fost respinsă. În 2017, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis că acest lucru reprezintă o discrimare, iar copiii și părinții acestora au dat în judecată cele două instituții, solicitând despăgubiri morale, scrie europafm.ro.

Procesul a durat patru ani, iar Înalta Curte de Casație și Justiție le-a dat câștig de cauză elevilor, care trebuie să primească despăgubiri de 60 de mii lei.

După cunoștințele noastre, este primul caz în care în România se acordă daune morale pentru o faptă de discriminare bazată pe limbă, dreptul încălcat aici fiind dreptul la educație în limba maternă”, a explicat avocatul Ilyes Zsolt.

Președintele Asociației a spus că: ”Este o soluție pozitivă pentru copii, însă soluția cu adevărat pozitivă ar fi fost dacă s-ar fi înființat această clasă atunci când acești copii au solicitat acest lucru”.

Liceul va trebui acum să înființeze clasa de arte plastice, începând cu anul școlar următor.

Comentarii Facebook