Un liceu de top din Cluj devine centru pentru inteligența artificială: Va fi HUB pentru integrarea AI în procesele de pedagogie digitală

Cluj-Napoca devine un centru al inteligenței artificiale: Liceul Janos Zsigmond, parte din rețeaua națională 3DUTECH

Profesorii și elevii din 20 de licee din România, inclusiv din Cluj-Napoca, fac primii pași în utilizarea Inteligenței Artificiale prin certificarea internațională ECDL. Totodată, elevii și profesorii pasionați de noi tehnologii se pot înscrie gratuit într-o competiție națională de inovație digitală, conform unui comunicat transmis marți, StartupCafe.ro.

Ediția a VII-a a campaniei naționale 3DUTECH – Modelează Viitorul este dedicată Inteligenței Artificiale. În acest cadru, 50 de profesori și peste 400 de liceeni vor beneficia de formare și certificare internațională ECDL în AI până la sfârșitul anului școlar.

De asemenea, un nou Concurs național de tehnologii digitale inovatoare îi provoacă pe elevii pasionați de AI, imprimare 3D și robotică să se înscrie gratuit până pe 20 aprilie.

Cluj-Napoca, parte a rețelei naționale de hub-uri AI

În acest an, Colegiul Național Unitarian "Janos Zsigmond" din Cluj-Napoca a fost selectat drept unul dintre cele 20 de licee din România care vor deveni hub-uri AI în rețeaua 3DUTECH. Astfel, profesorii liceului au intrat într-un program intensiv de instruire în inteligență artificială, iar elevii vor avea oportunitatea de a obține certificarea internațională ECDL Insights AI.

Școlile participante vor fi sprijinite în integrarea unor aplicații AI relevante pentru educație, cu scopul de a moderniza procesul de predare și de a aduce tehnologia mai aproape de profesori și elevi.

Lista liceelor care vor fi HUB-uri AI: 

Colegiul Național Unitarian "Janos Zsigmond" - Cluj - Napoca

Listă: Hub-uri 3DUTECH AI Empowered 2025

Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului - Arad

Colegiul Național "Andrei Mureșanu" - Bistrița

Colegiul Național "Andrei Șaguna" - Brașov

Colegiul Național "Spiru Haret" - București

Colegiul Național "Elena Cuza" - București

Colegiul Național "B. P. Hașdeu" - Buzău

Colegiul Național ''Mihai Eminescu'' - Constanța

Colegiul Național "Carol I" - Craiova

Colegiul Național Decebal - Deva

Colegiul Național "Gheorghe Țițeica"- Drobeta-Turnu Severin

Colegiul Economic Administrativ - Iași

Liceul Teoretic "N.Bălcescu" - Medgidia

Colegiul Național de Informatică - Piatra Neamț

Colegiul Național "Zinca Golescu" - Pitești

Colegiul Național "Ion Luca Caragiale" - Ploiești

Colegiul Național "Ioan Slavici" - Satu Mare

Colegiul Național ''Octavian Goga'' - Sibiu

Liceul Teoretic "Ion Heliade Rădulescu" - Târgoviște

Colegiul Național Bănățean - Timișoara

Concurs național „AI For Good - noi tehnologii pentru un viitor mai bun”

Elevii din întreaga țară sunt invitați să creeze proiecte inovatoare, utilizând inteligența artificială pentru a rezolva probleme reale din domenii precum educația, dezvoltarea durabilă sau situațiile de urgență. Participarea este gratuită și este deschisă atât echipelor formate doar din elevi, cât și celor coordonate de profesori.

Calendarul concursului:

  • Înscriere echipe: până pe 20 aprilie 2025, la contact@3dutech.ro

  • Înscriere proiecte: până pe 9 mai 2025

  • Preselecție: 12 – 16 mai 2025

  • Finală: 19 – 23 mai 2025

  • Festivitatea de premiere: 26 – 30 mai 2025

Cele mai creative proiecte, care îmbină AI, imprimarea 3D și robotica, vor fi premiate, iar participanții vor avea ocazia să își prezinte ideile în cadrul unui eveniment național inspirațional.

Un viitor digital pentru elevii din Cluj și din România

Campania 3DUTECH, susținută de ECDL Romania și Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), își propune să pregătească tinerii pentru piața muncii prin dezvoltarea de competențe digitale avansate. Până acum, programul a reușit să activeze 62 de hub-uri de imprimare 3D și robotică în licee din întreaga țară, instruind sute de profesori și peste 1.000 de elevi.

Prin includerea Colegiului Național Unitarian "Janos Zsigmond" în această rețea, Cluj-Napoca confirmă încă o dată rolul său de lider în domeniul educației și al tehnologiei.

Comentarii Facebook