Duminica 8 Septembrie

Un medic clujean spulberă un mare mit. Ce îngrașă mai mult, Cola sau pepenele? „N-are alte chestii care sunt în alte chestii, dar strict pe zahăr...”


Un medic din Cluj spulberă mitul în cazul unei întrebări frecvent dezbătute: ce îngrașă mai mult, o felie de pepene sau o doză de Coca-Cola de 0.5 litri? Răspunsul ar putea surprinde pe mulți. Medicul clujean a făcut un experiment recent, concluzia a fost simplă, zahărul tot zahăr rămâne, însă la capitolul „vitamine” altfel stă treaba.

„O felie de pepene versus coca-cola la 0,5 litri. Cine are mai mult zahăr? Dar mai multe calorii? Am bănuit dar mi-a confirmat-o micul experiment. O felie de pepene să zicem “normală”, 835 grame cu coajă, are 445 grame de miez. Adică ce mâncăm. 

Cum sunt aceste 445 grame comparativ cu o sticlă de cola de 0.5? Să vedem…445 grame de pepene ar avea, la un conţinut de 10% zahăr: 44.5 grame. Cola are tot 10%: 500 ml au 50 grame. Pe procentul ăsta…felia de pepene e la fel cu jumătatea de litru de Coca-Cola. Asta la 10%. Dar cât are de fapt pepenele?...

Avem un singur material oficial al României cu tabele de carbohidraţi. E “Ghidul pentru alimentaţia sănătoasă” coordonat de Prof. Mariana Graur de la Iaşi. La pagina 171 pepenele verde e trecut cu 5.4%. Mereu m-am întrebat de ce România dă la pepenele verde 5% inclusiv în manualele pentru studenţi/rezidenţi…Americanii dau 7.5% în baza oficială (USDA). Aici am pus eu, ochiometric/papilometric, un 10%. Dacă aş pune ca la americani: pepenele ar bate cola la zahăr, dacă aş pune ca la români: nu. Dar depinde, desigur, cât de dulce e pepenele. Aici intervin papilele noastre. Eu aş zice că ăsta a fost de 10-12%...dar asta e o opinie”, își începe relatarea Dr. Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.

Se pare că stric pe zahăr, produsele sunt la fel, însă pepenele este mult mai nutritiv și are și vitamine, atât de utile corpului nostru.

„Altfel…e mai nutritiv pepenele, are un pic de vitamine şi…n-are alte chestii care sunt în alte chestii. Dar strict pe zahăr…e cam la fel ca 0.5 litri de Coca Cola. Iar caloriile vin din zahăr în ambele, deci dacă sunt egali carbohidraţii sunt egale şi caloriile. Ambele din prima imagine au aproximativ 200 kilocalorii. 

Pe post de concluzie: în funcţie de ce tabele vrem să adoptăm pentru carbohidraţi, una sau alta înving la meciul caloriilor şi carbohidraţilor. Sau, mai simplu spus, şi că tot am avut un foarte bun campionat european…ăsta e un meci care se joacă la penalty-uri. 

Ca de obicei nu am postări moralizatoare, nu intru pe net să dau lecţii ci doar informaţii cu care fiecare face ce doreşte. Zic asta şi profilactic, că sigur s-ar găsi cârcotaşi care să întrebe de unde şi de ce am sticla de Cola. De la magazin. Şi din motive personale”, a mai adăugat medicul clujean. 

Comentarii Facebook