Un medic din Cluj plecat în Irlanda și-a prezentat fluturașul de salariu de la spital. Comparativ, Paul a arătat cât câștiga și în România
Medicul Paul Oargă a lucrat timp de 3 ani ca medic rezident pe secția ATI și paramedic la SMURD Cluj-Napoca, dar a ales să se mute la un spital din Irlanda pentru a munci și pentru a-și continua studiile.
Medicul Oargă a spus că irlandezii l-au primit ca frații. ”Aici nu te simți dat la o parte. Desigur, te-ai dus de acasă, nu mai ești în zona ta de confort și lucrurile la început sunt cum sunt, dar irlandezii îți fac viața mai ușoară. Ei au un stil fain de a socializa, merg la bere. Interesant este că dacă mergi cu 6 oameni, fiecare cumpără un rând de bere pentru toată lumea. Deci dacă mergi cu 10, ai dat de bucluc. Nu am băut berea lor neagră până când am venit aici, dar am început aici. O bere este 6 euro în pub, adică 30 de lei”, a început relatarea tânărul doctor.
El a vorbit și despre condițiile din spitale și a prezentat chiar și un fluturaș de salariu.
”Mă trezesc la 6 dimineața, după care alerg sau merg cu bicicleta la spital. Ce îmi place este că la spital sunt vestiare, sunt dușuri. Nu trebuie să îmi pun echipamentul de acasă. Sunt lucruri normale aici. Este săpun, este prosop, lucruri care nu sunt în România în toate spitalele.
La ora 8.00, există o sesiune de pitching în care consultanții, așa se numesc medicii primari, ne prezintă diferite subiecte sau noi facem diferite prezentări. La 9.00 începe munca propriu-zisă în sala de operație.
Concediu este 30 de zile pe an, plus 10 - 15 zile pentru concediu de studii. Aici primești 1500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident. Examenele se plătesc, costă între 700 și 900 de euro, dar dacă iei examenul primești banii înapoi.
Am aici și fluturașul de salariu, primit în 21 decembrie 2023. Ei fac plata la fiecare două săptămâni și trebuie să ai 72 de ore lucrate. Pentru aceste două săptămâni primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se mai plătesc orele suplimentare, cu 1,5x față de norma de bază, adică am lucrat 15 ore și am primit 687 de euro brut, după taxe.
Ei au un sistem progresiv de taxare. Până la o sumă ești taxat cu 20%, iar peste cu 40%. În acest moment, eu sunt taxat 40% și după taxe rămân cu 1900 de euro net, la două săptămâni. Sunt niște bani buni, care îți permit să duci o viață bună, chiar și aici în Irlanda, unde chiria este destul de scumpă. Chiria pe care o plătesc eu este de 1.100 de euro pe lună.
Taxele care sunt aplicate la aceste sume sunt cele de pensii, asigurări sociale și cycle to work, un program prin care îți poți cumpăra o bicicletă și se deduce din taxe.
Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Acest lucru crește, sunt bani care cresc în funcție de experiența avută. Eu am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România de trei ani.
Un lucru pe care nu pot să nu îl observ este că indiferent de experiența pe care o ai, indiferent că ești în prima lună de muncă sau în al zecelea an, ești remunerat. În România în primii 2 ani ca medic rezident gărzile nu sunt plătite. Cred că suntem singura categorie de oameni care lucrează gratuit, doar pentru că vrea să învețe. Nu e comod să nu iei bani, chiar dacă înveți”, a mai spus medicul clujean plecat în Irlanda.
Înainte de a pleca, acesta a relatat și cât câștiga în România, unde mai făcea și clipuri educative pe Youtube. ”Din Youtube am câștigat într-un an 1600 de euro, dar banii s-au dus în echipamente. Eu fac clipuri educative și acesta este un scop mai presus de mine.
Pe partea de spital, eu am fost angajat la Institutul Regional de Gastro Hepatologie, dar lucrez la Spitalul Clinic Judetean. În luna septembrie 2021, am câștigat 6.124 de lei, fără gărzi, fără sporuri de sâmbătă-duminică. Problema noastră a rezidenților este că gărzile nu se plătesc în primii doi ani și jumătate”, explica medicul în 2021.
Comparativ, în România câștiga 1200 de euro, iar în Irlanda aproape 4000 de euro.
44 Comentarii
România Are Nevoie De Oameni Și Copii Deștepți Pentru A Funcționa Cum Trebuie:
https://youtu.be/m-Lj5gyyXII?si=ZHM-95PlinxAnKoQ
Învățământul Este Foarte Important.
Prostia Trebuie Să Dispară Definitiv Din Lume, Pentru Că: Din Cauza Prostiei Nu Funcționează Nimic, Cum Trebuie.
România Are Nevoie Și De… Citeste mai departe
""Comparativ, în România câștiga 1200 de euro, iar în Irlanda aproape 4000 de euro."" "--->> este valabil si pt ceilalti, in toate domeniile. Acuma ce ar vrea, el sa fie platit ca in Irlanda, iar restul sa ia salariul ca in Romania.. Daca poate sa mearga mai departe de nivelul asta, doar de comentat, atunci poate explica si de ce in Romania… Citeste mai departe
Sistemul medical l au stricat medicii,politicienii și șefii de spitale.A u furat și ce nu a fost,toate clinicile private,a u fost mobilate,dotate cu aparatură din spitalele de stat,din șpagă,mită,escrocherie.Actual în România se primește șpagă mai mult decât salariu,păi cum vreți să ne facem bine?.
"Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:
Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie;… Citeste mai departe
@Juramantul lui Hippocrate:
Oare câți îl respectă , măcar 10 % din conținutul acestuia?
@Juramantul lui Hippocrate: Jura ca nu fac avort. Dar tot fac.
@Juramantul lui Hippocrate: pana la juraminte exista o singura cale: fall.usul maret care iti deschide/ darama porti!
dac-ar pleca toti felcerii in irlanda am devenii mult mai sanatosi..si n-ar mai fabrica psdpnl milioane de pensionari infractori numiti pensionari pe caz de boala sau handicap...stai baa barbuta acolo ca ne descurcam noi fara specilaisti ca tine...poate ii falimentati si pe irlandezi...o sa aiba si irlandezii spitalele ca grajdurile made in rumenia...… Citeste mai departe
Ma retarzilor de comentati aiurea. Asta e doctor.. e altceva.a citit si scris cat nu a facut tot neamul vostru. facultatea poate a platit o daca nu a platit o a dat concurs nu l a luat statul de pe strada sa il faca doctor gratis, poate profesa unde vrea el si unde e respectat. Bine ca e bun Ciolacu..sictir gunoaielor
@Iuliu Hatieganu: Bine dom doctor. Da banii platiti de stat pt ca el sa invete, ii mai primim inapoi? Stii cat se plateste in strainatate pt facultate? Si ca banii aia se trag din salar dupa ce e platit, cand professaza?
La noi cine da banii inapoi la stat pt aia de la buget ? Mai ales pt aia care au invatat pe banii statului si apoi au plecat afara.… Citeste mai departe
@Iuliu Hatieganu:
Iti platesti studiile si n-ai decat se te duci unde vrei.
@Alex: de-aia n-ai facut tu scoala, de frica sa nu-ti ceara cineva de pe internet banii inapoi pe ea?
@Hank Rearden: de aia ... mata, de juramantul lui Hipocrate ai auzit fatalaule? Faci medicina pentru bani? Macar taci.
@Alex:
Oare câți ai pe conștiință?
Câte boli le-ai dat la bolnavilor pe secția la care ai lucrat? Adunând șpagă luată și luând în considerare orele plătite pt stat degeaba, sigur ajungeai la aceeași sumă..
@Zamolxe: Si de ce sa se steseze ca e prins cu spaga? Si de ce sa fie frustrat ca lucreaza in spitale in care nu sunt bani de algocalmin, zugravit, paturi noi, etc.?
@Zamolxe: Dobitoc poti sa fi , mai piula .
@Zamolxe:
Destul de putin se castiga in Irlanda. Adica in SUA sunt doctori cu 500.000-600.000 dolari pe an, media fiind vreo 250.000, in timp ce in Irlanda se castiga de abia 50.000. Cu banii astia esti considerat sarac lipit in State.
@daci: ce vorbesti nenica?
Un medic care tocmai a terminat rezidentiatul in SUA se angajeaza cam cu $100.000 pe an. Am cazul concret al uni prieten care a primit oferta la $110.000 si era superfericit.
In cazul "irlandezului", salarul brut e 80.000 euro pe an, adica cam $90.000. E mai putin ca in us, dar esti acceptat imediat cu scoala din Romania.… Citeste mai departe
@Costica: depinde de vechime. Ca medic primar pornesti de la 225k pe an brut. Ma refer la Irlanda
un IT-st in Cluj castiga mai mult ca un medic in Irlanda...asta spune multe despre Irlanda. Sa nu vorbim de vreme, temperaturi, ore de soare iarna etc.
Ii urez mult succes medicului, dar sa nu uite ca statul roman i-a platit educatia, nu cel irlandez.
@Doc: stai relax, in curand voi IT-stii o sa va reprofilati ca si agricultori ca altceva nu stiti.
@Doc: Si ce daca statul roman i-a platit educatia? Sa-i plateasca salar corect, ca 10% din salarul a 10 milionane de oameni e 1 milion de salarii.
@jijik: sa stii ca io ma pricep fff bine la a face femeile fericite - intreab-le pe maica-ta si pe nevasta-ta cum le stiu apasa exact butoanele placerilor
sa-i fie de bine, nu ma intereseaza
@bulisor: Si-atunci de ce-ai deschis articolul, analfabet micut?