Duminica 22 Decembrie

Un muzeu privat din Cluj a primit amenințări de Noaptea Muzeelor, pentru că nu și-a prelungit programul - FOTO


Un muzeu privat de pe strada St.O. Iosif a decis să participe la Noaptea Muzeelor 2023 și să permită accesul gratuit. Rapid s-a format o coadă pe două străzi, de la ușa muzeului și până pe strada Regele Ferdinand. 

Așa cum era de așteptat nu toată lumea a putut intra și clujenii s-au supărat, trecând la amenințări cu recenzii proaste pe Google. 

Istvandi Botond, fondatorul muzeului Steampunk Transylvania, a explicat că spiritele s-au încins. 

Este primul an în care am participat și noi. Nu ne-am așteptat la interes atât de mare. Coada a fost de peste 100 de metri pe două străzi. S-a stat la coadă cam 2 ore, iar vizita în muzeu a fost de aproximativ 30 de minute. Acest timp este foarte scurt pentru a vizita, deoarece sunt multe detalii. În medie, vizitatorii petrec la noi mai mult de o oră, iar cei care sunt interesați depășesc două ore. Din păcate, nu au putut intra toți vizitatorii, deoarece programul de vizitare ar fi fost depășit cu câteva ore. Suntem cel mai scump muzeu din oraș sau poate chiar din țară. Scump însă este relativ… 45 de lei pentru un adult, iar ce oferim este inedit și unic în Europa”, a spus acesta, pentru biancatamas.ro.

Clujenii entuziaști au devenit furioși și au trecut la amenințări la final de program, ”că ne vor da review de 1 stea dacă nu îi lăsăm să intre, lucru care s-a și întâmplat. Am primit aceste review-uri de la oameni care nici măcar nu au văzut muzeul. Nu ne zbatem pentru review-uri de 5 stele, însă am dori ca recenziile să fie reale, despre muzeu. Nu pentru că nu am permis accesul gratuit peste programul de vizitare, care era publicat peste tot. De la ora 23:00 am anunțat oamenii care stăteau la coadă că nu vor mai avea acces în muzeu, deoarece ultimul acces se permitea la ora 23:30 și stau degeaba la coadă. Ei au rămas, în speranța că vom face o excepție, lucru care nu s-a întâmplat. Recordul de vizitatori într-o zi normală a fost de 179 de persoane. La Noaptea Muzeelor, în 6 ore am avut aproape 1000 de vizitatori. Din păcate, nimeni nu a putut beneficia de experiența completă, dar avem idei pentru anul viitor, ca să îmbunătățim experiența și să permitem accesul la mai mulți vizitatori. Suntem un muzeu privat, iar singurul venit este generat din biletele vândute, neavând finanțări de stat sau europene”, a mai spus acesta.

Concluzia este una tristă: ”Clujenii, și în general populația unui oraș, nu prea vizitează muzeele din orașul lor. Majoritatea vizitează muzee din alte orașe, când se duc în concedii sau city break-uri. Este o singură zi pe an, când accesul în muzee este gratuită și atunci localnicii fac scandal că nu au putut intra după program. Dar în restul zilelor? Noi avem deschis zilnic, inclusiv luni, când alte muzee sunt închise. Sunt zile când avem doar câte 10 vizitatori. De ce nu vine clujeanul la muzeu în aceste zile? E prea ocupat sau nu vrea să plătească intrare? La noi e mai scump, dar la alte muzee intrarea este sub 10 RON. Și tot nu se duc. De ce sunt bani pentru fast-food-uri și alte prostii și nu sunt bani pentru a vizita ceva ce oferă o experiență reală și de calitate în propriul oraș?”, a încheiat Istvandi Botond, proprietarul muzeului, pentru biancatamas.ro.

În ciuda acestui incident, creat de faptul că muzeul este atractiv, Noaptea Muzeelor a fost un succes. Conform datelor oficiale, circa 83.000 de vizitatori clujeni și turiști au trecut pragul celor 27 de spații expoziționale deschise cu ocazia Nopții Muzeelor.

Foto: Nelutzu Băgăian / Facebook

Comentarii Facebook