Sambata 23 Noiembrie

Un pădurar clujean câştigă lejer 6.000 de euro pe lună. Dezvăluiri incredibile din MAFIA LEMNULUI - FOTO

 

Un pădurar deştept din ocoalele silvice "cu randament economic", din cadrul Direcţiei Silvice Cluj, face în fiecare lună aproximativ 40.000 de lei din lemnul pe care îl exploatează ilegal.

 

După arestarea directorului Traian Mariş, un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Beliş a acceptat să vorbească despre mafia din care chiar el face parte şi pentru care cotizează câteva zeci de mii de euro pe an. Pădurarul vorbeşte despre lucruri incredibile pentru un om de rând.

 

"În primul rând, fiecare dintre pădurarii din zona Mărişel au acasă câte un gater tip banzic. Lemnul este adus gratis de către localnicii care sunt lăsaţi la furat în pădure. Totul se face la mica înţelegere. Omul primeşte permisiunea de a intra în pădure cu condiţia ca la finalul zilei să coboare şi pentru pădurar la un drum auto o remorcă de lemne. Aşa se face că doar într-o singură zi pădurarul duce la gaterul tip banzic câteva zeci de metri cubi de lemn. Sunt pădurari care au două astfel de gatere, cu unul lucrează pentru a cotiza mai departe, iar cu celălalt pentru el", susţine pădurarul.

 

O astfel de afacere care merge ca unsă, nederanjată de ochii curioşi ai unor inspectori silvici, funcţionează ca unsă. Un gater tip banzic poate produce, zilnic, până la patru metri cubi de cherestea. 

 

Producţia lunară se apropie la 90 de metri cubi de cherestea, care este vândută la un preţ de 400 de lei, fiecare metru cub, profitul lunar fiind de 36.000 de lei. 

 

"Singura cheltuială este cea cu legata de plata facturii de curent, adică maxim 1.000 de lei/lună. Muncitorii vin gratis la lucru şi sunt, de fapt, cei care merg la pădure. Profitul net, după ce se împarte şpaga cu şeful de district şi apoi mai sus este şi de 6.000 de euro", mai spune pădurarul.

 

Marţi, 23 aprilie, la DNA Cluj au fost audiaţi pădurarii Violin Matiş, Florin Morar, care au fost schimbaţi de directorul Mariş pentru că nu au vrut să facă parte din mafia care a fost pusă la cale de acesta şi care a funcţionat în ultimele luni. Aceleaşi surse judiciare au confirmat că trei dintre pădurarii care au intrat în jocul lui Traian Mariş, şi anume A.V., A.R. şi N.G., vor fi audiaţi în perioada următoare în acest caz de corupţie, pentru a se stabili modul în care, în ultimii ani, de pe sectorul Ocolul Silvic Beliş, unde sunt angajaţi, au dispărut 61.000 de metri cubi, în valoare de cinci milioane de euro.

 

Şi localinicii din Măguri Răcătău s-au revoltat marţi dimineaţa şi au sechestrat două camioane cu lemne furate din pădure.

 

Camioane cu lemne furate, sechestrate de localnici la Măguri Răcătău - FOTO

 

Comentarii Facebook