Un parc URIAȘ de 45 de hectare se va înființa la Cluj. Când se va da startul lucrărilor la parc și cum va arăta cel mai mare colț de natură urbană FOTO
Un nou loc verde se conturează în estul Clujului. Primăria face un pas important spre transformarea a peste 45 de hectare de teren într-un parc urban de anvergură, după ce prima etapă a proiectului Parcului Est a primit aviz favorabil din partea Comisiei Tehnice de Urbanism.
Planul Urbanistic Zonal aferent Fazei I, ce acoperă aproape 38 de hectare, a fost analizat și aprobat în ședința din 15 aprilie. Zona vizată cuprinde zona umedă naturală de pe valea Becaș, Lacul 3 și spațiile destinate viitoarei grădini urbane.
Proiectul este gândit în două faze: prima va fi de 37,9 hectare și va cuprinde amenajarea zonei umede, a văii Becaș, Lacul 3 și grădina urbană. Cea de a doua fază va fi de 16 hectare și va însemna extinderea lucrărilor spre restul zonei.
Primarul Emil Boc a anunțat că exproprierile sunt aproape finalizate, iar lucrările vor începe imediat după parcurgerea tuturor etapelor de avizare și obținerea autorizațiilor necesare.
Parcul Est va cuprinde alei pietonale și pasarele, piste pentru biciclete și alergare, zone de relaxare, săli de evenimente, terenuri de tenis, fotbal, basket, dar și grădini urbane și pavilioane multifuncționale.
Totodată, proiectul prevede reabilitarea sistemului hidrotehnic, plantarea a peste 5.200 de arbori, păstrarea vegetației existente și limitarea traficului auto în zonă, în favoarea pietonilor. Se vor reconfigura și părți importante din zonele Gheorgheni, Între Lacuri și Calea Someșeni, pentru o mai bună legătură cu noul spațiu verde.
Întregul proiect are o valoare estimată de peste 670 de milioane de lei, cu o perioadă de execuție de patru ani, desfășurată în două faze. Primăria Cluj-Napoca a atras deja 10 milioane de euro prin fonduri europene, iar restul bugetului va fi acoperit din fonduri proprii și credite.
Zona Parcului Est include Lacul 3, fosta pepinieră RADP și o întinsă zonă umedă, care va fi transformată într-un ecosistem urban integrat.
„Acesta este cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță și se încadrează în dimensiunea nepoluantă, verde a orașului”, a declarat primarul Emil Boc.
Viitorul parc va ocupa un teritoriu generos de 45,5 hectare, cuprinzând Lacul 3 și malurile acestuia, fosta pepinieră a RADP și o arie naturală cu umiditate ridicată, care s-a transformat treptat într-un ecosistem urban valoros din punct de vedere ecologic.
Proiectul de amenajare a parcului este rezultatul unui concurs internațional de soluții, organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Conceptul câștigător aparține biroului Metapolis Architects, în colaborare cu echipa de peisagiști coordonată de Ana Horhat și specialiștii de la Atelier Mass.
12 Comentarii
Du-te dracului de prost și fă și altceva că ne omori cu parcurile tale . De drumuri, centuri , pasaje ai auzit ? Promisiuni fără număr .
Cetatuia e emblematica,se vede din tot orasul...doar primaria nu o vede ??
Zona e depozit de moloz si materiale pentru santierul de blocuri din zona.
In Oradea s-au facut anul asta 3 parcuri.
La noi se promite parcul Est de cand s-a sapat la fundatii in Sopor si nu se face nimic.
Primarul parcurilor
Bocule, lasa-le-n pu.la mea de parcuri, ca ne-ai omorat cu ele !!!! Fa o data pasaje, centura, ca murim in orasul asta !!!!!!!
Se F aș ce după parcul Cetatuia?
Sau se despăgubesc prima dată proprietari, ca aia e f important::)))
Se face…
S-au mai făcut un pas din cei o mie de pași.Primarul Boc promite dar nu realizează. Nimic.dar mai bine , decât să fie că la Pădurea clujenilor , un deal sterp care o ia la vale cu copaci toți uscați și fără clujeni.Dar ce de bani s-au risipit , sau mai degrabă au intrat în aceleași buzunare fara fund.Maica Tereza spunea:omenirea nu este săracă din vina… Citeste mai departe
Nesimtiti din primarie fac orice, numai sa nu fie in Marasti. Cate parcuri ati facut in Marasti? De ce discriminati Marasti?
@ : In Marasti calitatea vietii este deja la cote foarte ridicate.
In fiecare campanie se promite acest parc.
Se face precum centura, metroul, trenul metropolitan, aquapark-ul etc. adica deloc.
O SĂ