Miercuri 15 Ianuarie

Un psiholog îl aduce cu picioarele pe pământ pe un tânăr care a terminat IT-ul, dar nu-și găsește job: „Școala ți-a spus una, iar viața ți-a arătat alta”


Cunoscutul psiholog și psihiatru Răzvan Coloja, a comentat o postare de pe o rețea de socializare în care un tânăr se plânge că a terminat IT-ul, dar nu-și găsește job. 

Răzvan Coloja a venit cu o listă de lucruri pe care tinerii ar trebui să le știe despre cum decurc lucrurile. În primul rând, psihologul a spus clar că notele și faptul că ai învățat foarte bine nu înseamnă automat că meriți un loc de muncă, precizând că sunt două lucruri diferite modul în care înveți și modul în care lucrezi. 

„Notele tale din facultate sau liceu nu trebuie să coreleze cu salariul de după. Au zero relevanță într-o țară ca România. Concursurile și olimpiadele – zero relevanță. Dar – revenind – și de-ai fi strălucitor, nimeni nu-ți datorează un loc de muncă. Sună cinic – știu – dar asta e realitatea din teren”, a scris Răzvan Coloja. 

Mai mult, un alt lucru elementar pe care l-a menționat cunoscutul psiholog orădean este că e irelevant dacă ai avut 10 pe linie în România, la fel cum e irelevant cât de mult ai învățat în școală atâta vreme cât în școală materia e cu 15 ani în urmă. De asemenea, diploma pe care o obți nu reprezintă o garanție a unui loc de muncă sau a unui viitor glorios, iar societatea nu-ți datorează chestii doar pentru că ai fost la olimpiade.

„Oricine îți spune altceva fie te minte, fie e naiv. Ceea ce ți se predă și ceea ce vei face la job sunt în 99% din cazuri chestii diferite iar criteriile cu care te-ai obișnuit în școală (efort, meritocrație) nu se aplică sub un angajator. Cei mai mulți tineri se dumiresc rapid că efortul și munca în corporație sunt recompensate cu și mai multă muncă; nu cu promovări și salarii mai mari cum îți arată filmele americane. Din simplul motiv că nu trăim în America și că nici America aia pe care o vezi în filme nu mai există de vreo două decenii”, a scris Răzvan Coloja. 

Psihologul a precizat că una din cele mai folositoare chestii pe care le poți deține în România sunt pilele, precizând că valorează mai mult decât orice altceva ai putea tu livra: ele te ajută să sari peste rând la interviu și să obții un post în fața altora care reprezintă concurența.

Răzvan Coloja: „Dacă vin pilele să-ți ceară favoruri, tu trebuie să te execuți fără crâcneală”

„Pilele te ajută să menții un job chiar dacă ești un angajat păgubos. Tot pilele te ajută să iei salarii mai mari sau să ai anumite beneficii pe care ceilalți nu le au. Partea nasoală cu pilele e că vin cu niște neajunsuri. Dacă pilele dispar, dispari și tu. Dacă vin pilele să-ți ceară favoruri, tu trebuie să te execuți fără crâcneală. Și de obicei vor veni să-ți ceară fie chestii neplăcute, fie ilegale, fie măcar dubioase din punct de vedere moral. Chestii care riscă să-ți aducă mai multe probleme decât sperai și pe care le vei acoperi cu alte pile. Care la rândul lor vor apela la tine într-un cerc de-ăsta dement din care se prea poate să ieși cu arsuri de gradul al treilea”, a mai spus Răzvan Coloja. 

O altă lecție pe care tinerii trebuie să o înțeleagă este faptul că societatea nu le datorează lucruri. Chiar dacă unii educație și cunoștințe asta nu înseamnă automat că vor primi ceea ce li se cuvine. 

„Vei descoperi că e frustrant ca poate ai făcut o școală sau te-ai perfecționat ani de zile, că ai lucrat intens și că – deși toate semnele și regulile dictau că meriți mai mult – numai nu iese. Și vei ieși în stradă, vei da vina pe guvernanți, familie, angajator, pe sistemul corupt, profesori, pe cei din Vest, vei da vina pe tine, colegi, economie. Și vei ajunge după niște ani la aceeași concluzie: cu sau fără pile, noroc, bani, educație, cu sau fără abilități și resurse, viața nu-ți oferă garanții. Sunt atribute de dorit care te ajută poate să ajungi undeva, dar nu reprezintă o garanție. Afirmații precum ”am făcut totul ca la carte” îi vor face pe alții să râdă. Cu cât mai repede te împaci cu gândul că viața nu-ți datorează chestii, cu atât mai ușor va fi”, a spus psihologul orădean. 

În încheiere, Răzvan Coloja a spus lucrurilor pe nume: nu e deloc corect ce se întâmplă, dar asta e realitatea în care trăim. Școala ne-a spus una, iar viața alta. Părinții noștri ne-au asigurat că dacă tragem tare totul iese bine, dar din păcate nu a fost așa. 

(...) E frustrant. Te-ai dus la patron și ți-a tras țeapă sau l-ai votat pe X că ți-a promis măriri de salariu și-acum ai rămas cu buza umflată. Îți vine să spui că nu e corect. Și ai avea dreptate – nu e. Nu e deloc corect. Până trec încă niște ani și ajungi la aceeași concluzie oricum o întorci: nimănui nu-i pasă. Vei da de mii de oameni care cad de acord cu tine că nu e corect și că societatea te-a mințit. Ori care au trecut prin aceleași chestii și care empatizează cu tine. Iar după un deceniu tot acolo ajungi: la ”societatea nu îți datorează nimic”. Nici corectitudine, nici dreptate, nici o viață mai bună, nici înțelegere. În teorie sună bine. Pe hârtie le ai: educație, drepturi, abilități. După care ridici capul din hârtia aia, te uiți pe geam și e ca și cum legile fizicii nu se mai aplică: cad lucrurile în sus, penele sunt mai grele ca plumbul, muștele zboară mai rapid ca avioanele. Ți s-a spus că există reguli, le ceri și realizezi că nu-ți dă nimeni. E pentru că – repet – în realitate viața nu-ți datorează chestii. E cinic, e nasol, e nedrept, dar ”e”, a conchis Răzvan Coloja pe blogul său. 


Comentarii Facebook