Vineri 22 Noiembrie

Un student chiulangiu din Cluj a cucerit Silicon Valley cu o aplicaţie-viral de 3,5 milioane de dolari

 

Un student al Universității Tehnice din Cluj a reușit să dea lovitura în Silicon Valley, iar aplicația dezvoltată de el, Fyuse, valorează acum 3,5 milioane de dolari. 

 

Radu Rusu (33 de ani) este cel care a gândit această aplicație, care a devenit viral în SUA şi Japonia, depăşind toate celelalte reţele sociale în categoria foto/video, mai puţin Instagram şi Snapchat. 

 

Fyuse a apărut în decembrie 2014, având în spate o investiţie de 3,5 milioane de dolari, printre finanţatori numărându-se şi Andreas ”Andy” Bechtolsheim, omul de afaceri care a semnat primul cec important pentru Google, scrie adevărul.ro. ”Investitorii noştri văd în noi următorul Facebook/Google pentru că avem capacitatea de a revoluţiona internetul, de a-l face mai interactiv, mai «tridimensional», mai bogat în emoţiile pe care o reprezentare vizuală le transmite”, a spus Radu Rusu (33 de ani), CEO şi cofondator al companiei Fyusion Inc.

 

Creatorii noii reţele sociale au dezvoltat o aplicație care îți permite să realizezi fotografii, dar și să le miști pentru a se vedea ce este în jurul subiectului.

 

Radu Rusu a terminat studiile la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și s-a înscris la doctorat, dar l-a terminat la Munchen, unde și-a urmat prietena.

 

El își aduce aminte cu plăcere de viața de student la Cluj. ”Dacă mă uit în trecut, e foarte interesant cum toate lucrurile au mers natural… şi niciodată nu am plănuit aşa departe în faţă. Când eram în liceu, într-o vară, am avut un job să repar calculatoare şi să construiesc reţele pentru o firmă din Alba Iulia şi mi s-a părut cel mai cool lucru din lume. Aproape că m-am hotărât să nu mă duc la facultate, pentru că mi-am găsit jobul ideal. În timpul facultăţii, chiuleam de la cursuri şi trăiam viaţa de student în Observator (complex studenţesc clujean – n.r.), fără grija zilei de mâine, urmând ca apoi, în sesiune, să ne stresăm la maximum că, dacă picăm nu ştiu ce examen, nu mai prindem cămin anul următor. Dupa care, chef din nou, repetat, până la următoarea sesiune. Şansele erau absolut egale să ajungi în orice direcţie în viaţă, cu toate că majoritatea colegilor şi-au găsit joburi în Cluj la firme de programare”, povestește Radu.

 

De la Munchen, următorul popas al clujeanului a fost direct în California. ”Din aproape în aproape, până în California, unde am ajuns să lucrăm cu mulţi miliardari la proiecte gen „Willow Garage”. Într-o zi, sper să pot scrie o carte despre asta.

 

După ce am început să predau la Stanford şi sa lucrez la Willow Garage, ofertele au început să curgă în mod regulat, culminând, în 2013, cu oferte de CTO (chief technical officer - n.r.) la alte startupuri sau de General Manager la corporaţii mari. În momentul respectiv, m-am uitat atent la toate opţiunile, şi unele veneau cu garanţii de genul „tu şi familia ta nu veţi duce lipsă de nimic de acum înainte”, care păreau foarte tentante. Ce mi-am zis în final este că voi accepta, dacă o sa simt ca am ce învăţa de la următorul meu şef/manager ca de la un mentor. Eu nu pot să lucrez pentru nimeni pe care nu respect. Viaţa e prea scurtă să mi-o petrec fiind frustrat. Cât timp locul de muncă are de a face cu un calculator, nu e doar job, ci e şi hobby. Aşa că va fi greu să îl tratez ca pe un job „de la 9 la 5”. Deci am ales că singura cale posibilă e cea de a încerca să creez ceva pe cont propriu”, a mai relatat el.

 

Despre revenirea în România, Radu Rusu crede că ”generaţia noastră  e poate prima care nu mai priveşte o zonă geografică delimitată  de o graniţă socio-politică ca şi „locul unde trebuie să mă nasc, să trăiesc şi să mor”. Şi ăsta e un lucru foarte bun. România ar trebui să fie suma tuturor românilor de pe planetă, şi nu doar zona geografică pe care o numim aşa. Globalizarea în care trăim ne permite să ne deplasăm mult mai comod din orice colţ al lumii aproape şi să găsim zone în care ne putem fructifica şi maximiza impactul în societate. Momentan, pentru mine această zona e San Francisco, dar cine stie ce va aduce viitorul. În afară de soţie, restul familiei e toată în România, pentru amândoi”.

 

Comentarii Facebook