Duminica 22 Decembrie

Un tânăr relatează experiența mutatului de la Cluj la București: „Inițial aveam preconcepții legate de „sudișți”/În Cluj totul e la suprapreț”


Un număr semnificativ de locuitori ai Bucureștiului au optat pentru Cluj în ultimii ani, însă acest trend nu este unidirecțional. Pe lângă faptul că sunt cele mai prospere orașe din România, atât Bucureștiul cât și Clujul atrag atenția nu doar prin investițiile lor considerabile, ci și prin varietatea de oportunități pe care le oferă. De la perspective de carieră și locuri de muncă până la bogăția opțiunilor pentru petrecerea timpului liber, aceste orașe sunt atrăgătoare pentru mulți.

Printre cei care au ales să dea Clujul pe București se numără și un tânăr care și-a relatat experiența pe Reddit. Deși admite că nu este clujean, ci doar a locuit câțiva ani în Cluj și poate fi subiectiv în anumite privințe. Postarea sa a atras nenumărate comentarii, pro și contra, provocând o adevărată dezbatere, scrie Adevărul.

Tânărul, care cel mai probabil este ardelean, spune că avea idei preconcepute despre cei pe care îi numește „sudiști”. Și-a schimbat însă rapid percepția și spune și ce l-a făcut să și-o schimbe.

„Inițial aveam preconcepții legate de «sudișți». Accentul mi se părea enervant și agresiv - cel puțin așa mă simțeam la magazine. După o întâmplare cu un domn care voia să iasă dintr-o parcare în miezul zilei și în loc să mă claxoneze s-a dat jos, m-a atins pe umăr și s-a scuzat că dorește să iasă, mi-am schimbat total perspectiva. Și recunosc că sufeream de prejudecăți, dar mă bucur că am reușit să mi le schimb. În final accentul a-nceput să-mi placă și am început să preiau conștient vorbe pe care le aud aici, pentru că mi se par amuzante (e.g. băi nene, ador să zic asta).

Oamenii din Bucureșți sunt foarte, foarte deschiși. Au dus small talk-ul la alt nivel. Literalmente din orice se deschide o întreagă conversație. Îmi place tare mult asta și aici m-am deschis mult mai mult decât am făcut-o la Cluj. În Cluj cel puțin mi se pare mai timidă lumea, nu se bagă din proprie inițiativa în discuții. Aici mă duc la o cafea și sare lumea-n vorba cu mine doar așa. La început eram mai timid, dar e o mare lecție de învățat de aici. Și chiar dacă nu-s cele mai deep chestii, e foarte util să știi să faci small talk. Aici lumea e mult mai deschisă, și zice primul lucru care le vine pe gură, chiar dacă nu-i cel mai inteligent, dar nu contează. Aici lumea nu te judecă atât de tare pentru ce spui”, scrie tânărul.

Prețurile în Cluj i se par tânărului mult mai mari decât cele din București.

„Așa, că tot veni vorba de mâncare - mâncare mult mai bună decât în Cluj (și restul țării, probabil). Prețurile la mâncare din Cluj par să fie medii spre foarte mari, iar în București de la foarte mici la foarte mari. Adică e o plajă mult mai largă. Efectiv e mai ieftin să mănânci în București decât în Cluj. Ai Megapan de exemplu (pe cel de la Unirea l-am încercat, cel puțin), care are un raport preț-calitate excelent. E ieftin și și primești mult la gramaj. În Cluj totul e la suprapreț - de exemplu Delissima. Groaznic. Restaurante la fel - mâncare mediocră pe prețuri mult prea mari. În schimb în București n-ai ce să te plângi. Bate Bucureștiul la mâncare orice oraș cu mult.

Costul de trăi e mai mic în București. La început am crezut că e memă, dar nu e. Stau pe Unirii, ~70 mp cu 3 balcoane, două debarale cu 400 euro. În Cluj de nu era asta 600-700... nu zic, e deal bun și asta, am avut noroc, dar și dacă te uiți în general la prețuri, nu se compară prețurile la chirii. Blocul e construit în '89, am pereții groși cât de la vârful degetelor până la cot, n-am dat drumul la căldură nici măcar o singură dată în iarna asta. Atât de bine e izolat. Blocurile astea sunt altceva”, consideră el.

Mai mulți „cocalari” și boschetari în București

Altă observație a tânărului a fost că, după părerea lui, mulți dintre tinerii din București sunt needucați.

„Pare că sunt foarte mulți cocalari și copii de generală/liceu needucați. Empiric vorbind, cel puțin. Nu știu care e procentul față de alte orașe din țară, dar în București, chiar dacă sunt minoritate, sunt o minoritate foarte vocală. Cocalarii și manelele la maxim pe bus fac legea, nimeni nu le zice nimic. Niște copii de generală luau pliantele de la Kaufland de la metrou și le aruncau peste tot. În general mi se pare că cocalarimea pe metru pătrat e mult mai mare în București. Poate chiar e procentul mai mare, poate că Bucureștiul e un magnet pentru asemenea oameni.

Că tot veni vorba de cocalari - centrul vechi. Să mă ferească Dumnezeu ce e acolo. Noaptea, în weekend, mai ales când e vara, vai de viață mea. Fix acolo unde e Dristor și London pub sau ce o fi ăla, unde se împarte drumul în două, sunt mereu cluburi cu muzică la maxim deodată. Când ești pe stradă se aud țipete, muzică din mai multe surse, e rău de tot. Și nu doar zona aia, ci tot centrul vechi mi se pare că e plin de cocalari.”

De asemenea, l-a surprins numărul mare de oameni fără locuință care își fac veacul inclusiv în centrul Bucureștiului.

„Zona de pe lângă Unirii și în special Unirea e plină de boschetari. De asemenea, în general boschetarii din București sunt... wow. Foarte mulți. Extrem de mulți. Nu înțeleg unde dorm, pentru că ziua sunt la fiecare colț de stradă, iar iarna nu vezi chiar atâția. Iarna chiar se duc în canale să doarmă? Am văzut ceva documentar cu ceva tip care era cică șeful lor, Jackie Chan something... (nu, serios!)”, mai spune el.

Comentarii Facebook