Unele persoane se tem să renunțe la mască. Psiholog: „Pandemia a creat trăsături specifice stresului post-traumatic”
Au trecut deja mai multe zile de când nu mai suntem obligați să purtăm mască pe stradă sau în parcuri, dar mulți români se tem încă să renunțe la acest scut devenit simbolul ultimului an. Psihologii spun că teama de virus nu dispare peste noapte, iar anxietatea nu se poate șterge prin lege.
Oamenii se tem să renunțe la mască
Deși oamenii nu mai sunt obligați să poarte masca în aer liber, mulți ezită să renunțe la ea.
„Până când suntem convinși că lucrurile au intrat în normal, până atunci o vom purta, că nu ne deranjează. Și foarte greu o să intre în normal, pentru că sunt oameni care nu vor să respecte și poate nici nu au respectat”, a a explicat un cuplu de vârstnici, conform Digi24.
O tânără a fost întrebată dacă se simte mai protejată purtând masca de protecție:
„Am mers în spatele unei femei și am simțit să-mi pun masca. Da, cred că am rămas...obișnuința își spune cuvântul”, a mărturisit aceasta.
Mulți oameni au recunoscut că masca le oferă un sentiment de protecție și purtatul acesteai nu mai ține de restricțiile impuse de autorități, ci de dorința lor de a se știi în siguranță.
Cum explică psihologii reacția oamenilor la portul măștii de protecție?
Deși la început o urau din tot sufletul, după un an de pandemie, oamenii s-au familiarizat cu masca de protecție, s-au obișnuit să o aibă pe față, lucru care se poate observa acum, când obligativitatea de purtare a măștii a fost anulată de autorități. Mulți oameni încă o poartă și pe stradă și în parcuri.
„Perioada aceasta a pandemiei a creat foarte multe simptome, foarte multe trăsături specifice stresului post-traumatic, așa că nu o să fie nimic anormal dacă o să vedem în continuare oameni care poartă mască.
Până la urmă, ne-am confruntat cu o frică de moarte. Poate nu mi-a fost frică că o să îmi fie mie afectată sănătatea, dar mi-a fost frică pentru părinții mei, pentru bunicii mei. Lucrurile astea continuă să rămână în interiorul nostru, frica aceasta continuă să rămână”, a explicat psihologul Adina Radu, la Digi24.
4 Comentarii
Spalatii pe creier inca mai poarta masca in spati deschise
@Dan: ...si analfabetii inca mai lasa comentarii la fituica asta :)
@Dan: spre deosebire de tine, macar avem ce spala
nici n am urat-o la inceput, nici nu m a lasat indiferent.
si nu e vb de frica, cel putin in cazul meu, ci am oameni apropiati la care merg si au probleme de sanatate, si nu doresc sa le duc "Cadouri".
cred ca ne-ar fi mai bine daca nu am mai judeca pe altii, cand nu le stim motivele, si sa nu mai aruncam cu epitete asa, doar ca sa ne aflam… Citeste mai departe