Sambata 21 Decembrie

UBB răspunde acuzațiilor aduse de studenți: „UBB are unele din cele mai mici taxe [...], chiar după creștere”



În urma articolului publicat ieri de Știri de Cluj referitor la majorarea taxelor în UBB, Universitatea revine cu un răspuns la manifestul prezentat de Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB).

Studenții au fost consultați?

Universitatea Babeș-Bolyai spune că toate deciziile interne se iau transparent, prin consultarea studenților, chiar dacă „pot să mai apară diferențe de interpretare în unele zone academice”. În acest sens, Universitatea arată că membrii de drept ai Senatului Universității sunt și studenții aleși de la fiecare facultate, în total 27, iar decizia a fost luată „în unanimitate”. De asemenea, „în timpul discuțiilor din facultăți, nu au existat luări de poziții care să ajungă la nivelul conducerii Universității.”

Majorările taxelor au bază legală

Universitatea Babeș-Bolyai reliefează faptul că decizia de a „actualiza” taxele are „o obligație legală” și nu reprezintă doar o „decizie de oportunitate”.

„Potrivit art. 3 din OUG 133/2000 cu modificările și completările ulterioare, cuantumul taxei de școlarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării. Această obligație este reflectată și în Contractul instituțional aferent anului în curs, care stipulează, la pct. 8.2, obligația Universității de a asigura o corelație adecvată între taxele percepute și finanțarea acordată de la buget. Aceste lucruri au fost semnalate Universității în timpul diverselor evaluări instituționale/academice. În condițiile în care de un deceniu larga majoritate a facultăților UBB nu a modificat taxele, iar în timpul pandemiei procesul de actualizare a taxelor a fost suspendat, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocației bugetare și cel al taxelor de școlarizare” 

Pe cine afectează majorările?

Instituția de învățământ clujeană mai spune faptul că majorările se vor aplica doar pentru studenții înmatriculați de anul viitor universitar, 2023-2024, și nu-i vor afecta pe cei înmatriculați deja. În ceea ce-i privește pe cei care vor urma cursurile facultăților UBB de la anul la forma de finanțare cu taxă, aceștia vor putea glisa la buget după anul universitar 2023-2024: „Taxele se aplică timp un an, apoi, în funcție de notele obținute existând posibilitatea de a trece în regim de buget (fără taxe).”


Comentarii Facebook