Duminica 22 Decembrie

UPDATE: Asociația ”O masă caldă” nu este în pericol să își închidă activitatea


Administratorul Asociației ”O masă caldă” susține că nu s-a informat corect și a acuzat ANAF:

Va rog sa citiți cu răbdare randurile de mai jos, pentru ca sunt parte din lecția pe care mi-a dat-o ieri online-ul ca urmare a unei increderi depline in sursele de informare!

Explicații:

- sunt abonata la un newsletter in care am încredere ca informațiile diseminate sunt verificate!

- Astfel, am citit o parte din ordinul președintelui anaf, informații scoasă din context si complet denaturata! Greșeală nr. 1

- am reactionat public, pe fondul stresului acumulat in ultimele luni ca urmare a cheltuielilor la o masa calda, mai mari decat donatiile si sponsorizarile, fără sa mă documentez! Greșeală nr. 2

- situația de fapt:

În decembrie 2021, s-a modificat codul fiscal prin legea nr. 322, în sensul ca s-a acordat, facultativ, o facilitate microintreprinderilor care fac sponsorizări, de a redirecționa toata suma aferentă procentului de 20% din impozitul pe profit. Aplicarea acestei facilități în practica se face in baza unui ordin al președintelui anaf

În septembrie 2022 a venit si acest ordin, care reglementa procedura menționată în lege, cu mențiunea ca, dacă în lege facilitatea se aplica de la 1 ianuarie 2022, ca urmare intarzierii emiterii acestui ordin, facilitatea se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Concluzii

- contractele de sponsorizare încheiate intre ong-uri si firme se derulează ca și până acum, sumele sponsorizate intrând direct in conturile beneficiarilor!

Anaf intervine în redirectionarea sumelor suplimentare de care pot dispune firmele din acel 20%. De ce? Plata impozitului fiind făcută in contul anaf, e normal ca de acolo sa fie virate în conturile beneficiarilor!

Termenul de 45 de zile este termenul în care anaf procesarea formularul de redirectionare (nr. 177) depus de firma!

Asociația o masa calda nu este în pericol sa isi inchida activitatea, atata timp cat vom continua sa primim sponsorizări!

În consecință:

- îmi cer scuze tuturor celor pe care i-am dus în eroare cu postarea mea de ieri!

- îmi cer scuze pentru prejudiciul de imagine adus anaf!

- promit sa nu mai ies public cu informații pana nu îmi fac timp sa verific fiecare cuvant!”.

-----------------------------

Stirea Inițială

Inimoasa Asociație ”O masă caldă” riscă să se închidă din cauza unui ordin emis de ANAF, prin care donațiile în bani trebuie treacă mai întâi prin conturile instituției publice de control fiscal, iar după verificarea lor să meargă spre ONG. 

Asministratorul și fondatorul Asociației, Raimonda Boian, spune că asta ar însemna închiderea organizației care ajută cu o masă caldă sute de sărmani, pentru că nu va mai avea la dispoziție bani lichizi.  

Mulțumesc, ANAF!

Asociația ”O Masa Calda” își susține activitatea EXCLUSIV din sponsorizări de la persoane juridice și donații de la persoane fizice.

DACĂ acest ordin rămâne valabil, șansele ca noi să mai putem continua activitatea de la 1 ianuarie 2023 sunt ZERO. 

Nu văd sensul pentru care, din moment ce suntem în înscriși în Registrul asociatilor care pot beneficia de sponsorizări, care astfel sunt deductibile, ANAF devine intermediar pentru 45 de zile al banilor sponsorizați, doar ca sa verifice că suntem în acel registru.

45 de zile pentru noi poate însemna închiderea activității, deoarece atunci când rămânem fără bani, apelăm la sponsorii noștri să ne ajute să putem plăti facturile. ACEST ordin anuleaza orice șansă de supraviețuire a asociatilor mici, care nu au in conturi bani depozite pentru sustinerea activitatilor”, a precizat Raimonda Boian, fondatoarea Asociației ”O masă caldă”, care hrănește 500 de oameni sărmani din Cluj-Napoca.

Asociația ”O Masă Caldă” funcționează la Cluj, și s-a tot extins, din 2015. Mâncarea este pregătită de voluntari din banii primiți donație. 

ANAF vrea să preia banii veniți din donații și să îi vireze Asociațiilor după ce îi verifică

Sponsorizările făcute de persoanele juridice din România vor merge mai întâi în contul ANAF, iar abia apoi spre ONG-uri. 

Organizațiile non-guvernamentale vor încasa o bună parte din donațiile, sponsorizările și alte sume oferite de firmele românești, în special microîntreprinderi, după ce acestea vor trece mai întâi prin conturile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

În plus, micile organizații - în care membrii unei familii strâng bani pentru copilul lor bolnav - vor trebui să lupte de acum cu super asociații, cum ar fi UNICEF, pentru a aduna donații deductibile din partea firmelor.

Până în luna octombrie, firmele mici și mijlocii puteau vira oricând donațiile în conturile unui ONG, urmând ca sumele să fie deduse la următorul bilanț depus la Fisc.

Din 20 septembrie 2022, în urma unui ordin al președintelui agenției, Lucian Ovidiu Heiuș, procedura s-a schimbat. Este vorba de ordinul nr. 1679 pentru aprobarea procedurii privind redirecţionarea impozitului pe profit, conform romania.europalibera.org.

Aproape 90.000 de organizații non-guvernamentale sunt înregistrate în registrul național de profil din România.

Comentarii Facebook