Urgența Clujului: Locuințe publice pentru medici și profesori până în 35 de ani, cu chirie de max. 15% din salariul lor mediu- Aurelia Cristea (PSD)


La Cluj, avem nevoie urgentă de locuințe publice cu chirii de până în 15 % din veniturile lor pentru tineri cercetători, medici și profesori

Tinerii și personalul calificat de muncă din domenii publice indispensabile precum educația sau sistemul medical se luptă zilnic să-și permită o locuință în Cluj. Prețurile uriașe ale locuințelor, indiferent că  vorbim de achiziționarea unei case sau închirierea unui apartament, îi fac pe mulți profesioniști să aleagă alte orașe, Clujul pierzând astfel o valoroasă resursă umană.

O soluție la această problemă ar fi implementarea unui program de locuire, prin care tinerii, persoanele care oferă servicii cruciale și persoanele vulnerabile să poată accesa o locuință în Cluj-Napoca, la un preț decent, susține candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea. 

,,Nu e doar vorba că e imposibil ca un tânăr să poată achiziționa o locuință, dar e vorba și de chiriile exacerbate pe care avem aici. Trebuie să ne gândim că e nevoie de forță de muncă calificată.

La început nu pot să-și permită de multe ori nici măcar o chirie la prețurile acestea. O soluție la care ne-am gândit este un program de locuire care să se adreseze tinerilor, persoanelor care lucrează în servicii publice care sunt indispensabile și grupurilor vulnerabile, dar în același timp și celor care vor lucra și vor dori să rămână în Cluj, din zona de cercetare. Chiria pentru acestea trebuie să fie de maximum 15% din veniturile lor medii, astfel încât să se poată dezvolta profesional, și la un momentdat să poată sâ îți cumpere locuința.

Este foarte important să avem un program de locuințe publice, investiții publice în locuințe. Noi suntem obișnuiți să le spunem locuințe sociale, dar ele nu au doar caracter social, putem spune că au caracter social acolo unde sunt destinate persoanelor vulnerabile, dar locuințele publice sunt destinate și acelor categorii de persoane care lucrează în sănătate și educație.”, a explicat Aurelia Cristea.

Ca exemplu a fost dat și sistemul de case englez ,,affordable houses” prin care investitorii sunt obligați să ofere un serviciu comunității pentru a obține autorizații, acest serviciu fiind chiar vânzarea unei părți din apartamentele disponibile la prețuri accesibile. 

,,În momentul acesta inclusiv la nivelul UE, în comitetul regiunilor, există o discuție extrem de intensă pe adoptarea unui plan MARSHALL, pentru construcția de locuințe publice astfel încântă acestor nevoi pe care le avem. La creșterea acestor prețuri, faptul că tinerii nu-și permit locuințe, faptul că sunt multe grupuri vulnerabile, administrația publică trebuie să aibă un răspuns prin construirea acestor locuințe.”, a explicat candidatul PSD.

Acest proiect ar urma să fie finanțat din fonduri ale Planului Național de Redresare și Reziliență al României, dar și bani de la bugetul local sau național. 

,,În momentul acesta sunt propuse niște variante de soluții inovative în ceea ce privește fondurile, ar urma să fie fonduri din PNRR necheltuite, undeva până la 10%, socialiștii europeni cam asta au propus în comitetul regiunilor. În același timp sunt și fonduri necheltuite de la nivel local și național, iar în același timp putem încuraja și parteneriate public-privat.”, a transmis Aurelia Cristea, candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca. 

Aurelia Cristea a subliniat că problema prețurilor uriașe la imobiliarele din Cluj este adâncită de lipsa de transparență a administrației publice. Candidatul PSD la Primăria Cluj evidențiază că vom ajunge în situația în care să nu mai avem personal în zona de sănătate, sau de educație la Cluj, din cauza prețurilor extreme ale locuințelor.

,,Nu mai este accesibil Clujul pentru aproape nimeni care se situează la nivelul veniturilor medii sau imediat peste medii și atunci încercăm să găsim soluții la această problemă pe care noi o avem.

Până în acest moment nu am văzut  o preocupare majoră a administrației locale pentru a rezolva această problemă, dimpotrivă, lipsa de transparență, autorizațiile de construire date discreționar, toate acestea n-au făcut decât să încurajeze prețurile pe care le avem, nejustificat de mari, pentru că nu putem spune că avem, niște utilități mai bune, niște servicii mai bune sau o calitate mult crescută a ofertelor de locuințe. Cererea și oferta nu se întâlnesc în momentul acesta.”, a explicat Aurelia Cristea.

Acest articol este unul publicitar al PSD, oferit în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 9 iunie 2024. Cod mandatar CMF: 21240002

Comentarii Facebook