Duminica 8 Septembrie

USAMV Cluj, noi acuzații! Un angajat acuză universitatea de concediere abuzivă, în timp ce era în concediu medical/Totul după un lung șir de hărțuiri

 

UPDATE 21.06.2024

Reprezentanții USAMV Cluj-Napoca au transmis un punct de vedere referitor la această situație, în care au subliniat faptul că universitatea a respectat dispozițiile legale privind încetarea contractului individual de muncă și că verificarea respectării dispozițiilor legale de încetare a CIM este de competența instanțelor de judecată.


”Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca a respectat întocmai dispozițiile legale privind încetarea contractului individual de muncă. În temeiul dispozițiilor Legii nr. 53/2003, privind Codul Muncii, angajatul are drepul de a contesta Decizia de încetare a Contractului Individual de Muncă (CIM) în termenul legal indicat. 

Verificarea respectării dispozițiilor legale de încetare a CIM este de competența exclusivă a instanței de judecată”, au declarat reprezentanții USAMV referitor la situația creată.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este din nou ținta unor acuzații de nelegalități. De această dată, un angajat acuză instituția că l-a concediat în mod abuziv în timp ce era în concediu medical și totul după un șir de hărțuiri care s-au produs pe parcursul unui an.

Cherecheș Gabriel avea funcția de tehnician debutant (M) la Departamentul Ingineria Produselor Alimentare, Stațiile pilot FSTA din cadrul USAMV Cluj-Napoca. La un an de la angajare, a trebuit să susțină un concurs pentru promovarea în grad superior de salarizare.

La acest concurs a fost declarat, însă respins, cu un punctaj de 49.1 puncte. „Este pentru prima dată când un angajat este declarat respins la trecerea de la o treaptă de angajare la alta. Păi dacă nu eram capabil să fac acest job, de ce m-au mai angajat de la bun început , în urmă cu un an, când tot concurs am dat? Și, mai ales, de ce timp de un an chiar am putut să fac această muncă? De fapt, a fost doar finalul unui șir de șicanări și discrimări la care am fost supus în tot acest timp”.

Cherecheș spune că cei de la USAMV Cluj au profitat de acest concurs care le permitea, ca în cazul în care este declarat respins, să fie concediat. 

”Motivul? Nu am vrut să fac o serie de lucruri care mi se cereau în plus față de obligațiile din fișa postului cum ar fi: să lucrez voluntar pentru societatea care produce alimentele pe care USAMV le vinde ca producție proprie. Am cerut să fiu plătit pentru asta, mai ales că universitatea câștigă din aceaste vânzări. Sau nu am vrut să lucrez din timpul liber, la fel, tot fără să fiu plătit. Altă dată am fost acuzat că nu le fac lucrările de absolvire unor studenți. Am spus că eu îi îndrum cu tot dragul, nu le fac eu lucrările. Mai mult, nu am fost chemat la nici un eveniment al USAMV la care mergeau toți angajații (invitațiile erau pe mail institutional sau verbal). De exemplu, în 8 martie o angajată cu titlul de șef lucrări mi-a trasat sarcina de a spăla "lună și bec" toată secția de lactate în timp ce toți colegii din separtament se distrau, celebrând ziua femeii la o pizzerie din Mănăștur în timpul programului de munca”, susține Gabriel Cherecheș. 

Concursul pentru trecerea la treapta superioară de salarizare a avut loc în 4 iunie 2024. În urma acestui concurs, candidatul a obținut 49.1 puncte. Proba a constat într-un interviu scris, cu o pondere de de 85% (unde a obținut 44 de puncte, dintr-un punctaj minim de promovare de 50 de puncte) și un raport de evaluare, cu o pondere de 85% (la care a obținut 78 de puncte). 

Cherecheș a depus contestație, dar a fost respinsă, iar nota finală acordată în urma contestației a fost chiar mai mică: 40.6 puncte. 

chereches decizie.jpg


Prin urmare, USAMV Cluj a luat în 12 iunie 2024 decizia de încetare a contractului individual de muncă, începând cu data de 13 iunie 2024  pentru nepromovarea examenului organizat pentru trecerea în grad/treaptă profesională imediat superioară gradului/treptei de debutant. 

chereches incetare contract 1.jpg

chereches incetare contract 2.jpg

Problema este că Cherecheș era deja la acea dată în concediu medical, după ce și-a luxat umărul, tot la locul de muncă, un incident pe care a mers și l-a raportat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj. A și informat USAMV că este în concediu medical. 

chereches certificat medical.jpg
chereches certificat medical 2.jpg

Gabriel Cherecheș vrea să dea în judecată USAMV atât pentru desfacerea contractului de muncă în perioada în care era în concediu medical, dar și pentru hărțuire, din cauza tuturor situațiilor pe care le-a trăit pe parcusul ultimului an. 

USAMV Cluj-Napoca a ajuns recent în mijlocul unor scandaluri publice. Mai întâi, după ce rectorul instituției, Cornel Cătoi a fost suspendat din funcție în data de 6 iunie 2024, de către Tribunalul Cluj. Motivele care au stat la baza deciziei, declarate de avocatul celor cinci profesori de la USAMV care au dat în judecată USAMV:

1. Candidatura nelegală a domnului prof. dr. Cornel Cătoi la funcția de rector al USAMV Cluj-Napoca întrucât Legea 199/2023 a învățământului superior interzice unei persoane să ocupe funcția de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate, iar rectorul suspendat al USAMV Cluj-Napoca în prezent se află la cel de-al treilea mandat.

2. Alegerile pentru funcția de rector al USAMV Cluj-Napoca au fost viciate prin faptul că un număr de 413 studenți au fost excluși de pe listele de votare pentru reprezentanții studenților (Prefectul Studenților, reprezentanții studenților în Consiliile Facultăților, respectiv reprezentanții studenților în Senatul Universitar).

Vezi:

Șoc la USAMV ! Rectorul USAMV Cornel Cătoi a fost suspendat din funcție de Tribunalul Cluj - Ştiri de Cluj (stiridecluj.ro)

A urmat apoi o altă situație, în urmă cu două zile când un profesor de la USAMV a acuzat conducerea instituției că  i-ar sabota activitatea din cauza „opțiunilor electorale” pe care le-a avut la precedentele alegeri pentru funcția de rector. Într-o postare publicată pe o rețea de socializare, Andrei Daniel Mihalca a detaliat o situație specifică în care i-ar fi fost respinsă propunerea de a introduce un curs facultativ pentru studenți.


 

Comentarii Facebook