Duminica 17 Noiembrie

USAMV Cluj nu isi plateste doctoranzii pentru ca banii de la UE via Ministerul Educatiei vin in pas de melc


Cei 100 de doctoranzi de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj (USAMV) nu si-au mai primit bursele integral de cinci luni pentru ca decontarea proiectelor europene se face in pas de melc.

"Sunt doctorand la USAMV Cluj Napoca si as vrea sa va sesisez cu cateva probleme ale doctoranzilor din aceasta institutie. Desi avem un rol foarte important in buna functionare a disciplinelor in care ne aflam nu suntem remunerati in niciun fel, pentru faptului ca cererea universitatii de rambursare a burselor noastre este blocata la OIPOSDRU. Cererea de rambursare a fost depusa in luna a 6 a anului trecut iar domnii de la organism nu par sa se sezizeze in legatura cu ritmul lent in care s-a desfasurat analizarea cererii. In ultimele 10 luni nu am primit banii si din pacate cercetarea noastra este puternic afectata", a afirmat unul dintre doctoranzii USAMV, care a vrut sa isi pastreze anonimatul.

Reprezentantii Universitatii clujene sustin ca au in prezent in implementare 9 proiecte in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvolarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, ca si coordonator sau ca si partener de proiect.

Exista 6 "Programe doctorale si post-doctorale in sprijinul cercetarii", dintre care 2 sunt destinate burselor doctoranzilor inmatriculati la doctorat in anii 2008, respectiv 2009.

"Situatia doctoranzilor inmatriculati in 2008 este urmatoarea: bursele doctoranzilor, in valoare de 1850 lei/luna sunt platite inclusiv pe luna septembrie 2010, din care perioada aprilie " septembrie 2010 sumele sunt avansate din bugetul propriu USAMV Cluj-Napoca. Pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2010 USAMV Cluj-Napoca a avansat de asemenea, din resurse proprii, o suma de 500 lei/luna pentru fiecare doctorand. Astfel, USAMV Cluj-Napoca a avansat din buget propriu doar pentru plata burselor peste 620.000 lei", subliniaza reprezentantii USAMV Cluj Napoca.

Ultima plata a burselor doctoranzilor a fost efectuata in 15 ianuarie 2011, aferenta lunilor iulie-septembrie 2010.

Ultima cerere de rambursare catre OIPOSRU-MECTS (n.red. Organismul Intermediar Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului) a fost depusa in iunie 2010, si a fost onorata in 28 decembrie 2010, adica la peste 6 luni de la data inregistrarii ei. Pana in 1 martie, oficialii USAMV Cluj au anuntat ca vor depune urmatoarea cerere de rambursare.

In cazul doctoranzilor inmatriculati in anul 2009 situatia este chiar mai grava, ei nefiind platiti integral din aprilie 2010.

"Bursele doctoranzilor, in valoare de 1850 lei/luna sunt platite inclusiv pe luna aprilie 2010, iar pentru doctoranzii plecati in mobilitati externe, s-au platit bursele inclusiv pe luna iulie 2010. Bursele aferente lunilor octombrie 2009 " februarie 2010 au fost onorate din prefinantarea aferenta proiectului, iar diferenta a fost avansata din bugetul propriu al USAMV Cluj-Napoca. Pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie USAMV Cluj-Napoca a avansat de asemenea, din resurse proprii, o suma de 500 lei/luna pentru fiecare doctorand. Astfel, USAMV Cluj-Napoca a avansat din buget propriu, pentru plata burselor, peste 300.000 lei", sustin oficialii Universitatii.

Prima cerere de rambursare a sumelor aferente proiectelor europene a fost depusa la OIPOSDRU-MECTS la inceputul lunii iunie 2010 si se afla inca in stadiul de verificare.

Ultima plata a burselor a fost efectuata in 15 ianuarie 2011, aferenta lunii aprilie 2010.

Contractul de finantare a fost semnat cu o intârziere de 5 luni, datorita vidului legislativ la nivelul AMPOSDRU din acea perioada, iar implementarea proiectului a inceput la 1 martie 2010, desi doctoranzii au inceput studiile la 1 octombrie 2009.

Reprezentantii USAMV Cluj, "din informatiile primite de la OIPOSDRU, se preconizeaza ca plata aferenta cererii de rambursare va fi onorata in decursul lunii martie, deci dupa o perioada de peste 9 luni de la data inregistrarii ei".

Decontarea cu intarziere a fondurilor pe proiectele europene are la baza birocratia din acest organisme.

Cererile de rambursare se depun la OIPOSDRU-MECTS, iar platile sunt ordonate de catre Autoritatea de Management POSDRU, dupa o verificare detaliata a dosarului de rambursare.

Conform contractului de finantare, o rambursare ar trebui onorata intr-un interval de maxim 30 de zile de la data inregistrarii cererii de remburare, insotita de toate documentele aferente, dar sunt si cazuri in care dureaza 9 luni.

Pana acum USAMV Cluj a platit peste 1.000.000 de lei pentru implementarea ambelor proiecte europene si urmeaza sa isi recupereze banii.

 

Reprezentantii POSDRU nu ai prezentat inca un punct de vedere oficial.

Comentarii Facebook