Vineri 22 Noiembrie

Va dispărea ultima comunitate tradițională din jurul Clujului? Declic: Opriți distrugerea tacită a Făgetului! - PETIȚIE


Civicii clujeni cer protejarea ariei naturale Făgetul Clujului prin instituirea unei zone tampon de protecție a acesteia în partea de sud, pe toată lungimea învecinării cu UAT Ciurila, în care să nu se poată interveni cu construcții de nici un fel și care să nu poată fi schimbată în categorie de folosință intravilan.

În data de 12.12.2022 am depus cererea de arie protejata Natura 2000 Faget Sud - Colonia Faget. Care cuprinde zona cu pasuni, mlaștini și arinișurile Făgetului de Sud Colonia Faget, Sălicea, Micesti.

Cu sprijinul neprețuit al echipei de specialisti biologi care au lucrat și la planul de management al Fagetului Clujului, am depus documentatia necesara cu toate argumentele științifice care sa dovedeasca unicitatea și importanța protejării acestei zone.

Dincolo de faptul ca este în întregime culoar ecologic deja, printre puținele rămase, zona cuprinde habitate rare și specii rare și pe cale de dispariție.

Acum soarta locului acesta frumos este în mâinile Academiei Române (4950/14.12.2022) și ale Ministerului Mediului (2/R/20925 din 13.12.2022). Și în mainile de sprijin ale Europei care are ca obiectiv sa creasca procentul de arii protejate la 30%, până în 2030. La noi procentul acesta este de 23%. E mult tare de protejat în plus de către noi, oamenii, dar doar așa putem da o șansa naturii să nu se sufoce/înece/ardă și pe noi cu ea”, a transmis activista Alina Chiriac.

Petiția se adresează  Ministerul Mediului, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Până acum aceasta a strâns 1520 de semnături din 2000.

De ce este important? Pentru ca generațiile care vor veni să se poată încă bucura de mediul natural și de protecția pe care pădurea Făget o conferă întregului Cluj. Pentru că generațiile actuale ale Clujului să aibă încă unde ieși pentru deconectare din aglomerația urbană. Pentru că natura merită să fie protejată, nu exploatată la maxim și fără suflet în interese imobiliare și financiare de moment”, mai transmit inițiatorii petiției.

Comentarii Facebook