Vineri 22 Noiembrie

Vameșii și polițiștii de frontiera de la Aeroportul Cluj, acuzați de ABUZ de către o asociație LGBT. Ar fi jignit o femeie transgender


Asociația MozaiQ, care apără drepturile persoanelor LGBT, reclamă un presupus abuz al angajaților de pe Aeroportul din Cluj-Napoca, care aparțin Poliției Transporturilor Aeriene, față de o femeie transgender, potrivit unui comunicat de presă.

Asociația susține că lucrătorii vamali și de poliție de frontieră din aeroportul „Avram Iancu” Cluj-Napoca au umilit-o public și au privat-o de libertate fără a oferi explicații pe femeie în data de 15 iunie 2021.

Angajații aeroportului ar fi închis-o într-o cameră

În acea dată, o femeie transgender cu cetățenie română și domiciliul în străinătate, a încercat să intre în România cu scopul de a face demersurile necesare de schimbare a actelor de identitate pe cale juridică. Potrivit Asociației MozaiQ, două angajate de la control pașapoarte au supus-o unor umilințe violente, ridicându-se de pe scaunele din ghișeu și țipând „Bărbat! Bărbat!”, iar ulterior forțele de ordine ar fi încuiat-o într-o încăpere adiacentă, fără a oferi vreo explicație.

Asociația susține că femeia a mai fost și în 2017 victima unei situații similare, fiind reținută în aeroport timp de 2 ore, pe același motiv: că nu îi corespunde numele din pașaport cu expresia de gen, conform G4media.ro

Aceste abuzuri sunt cu atât mai grave cu cât persoana în cauză nu vorbește limba română. Victima, de etnie maghiară, a părăsit România în urmă cu mai mulți ani, alături de mama sa. Subliniem încă două aspecte agravante ale abuzurilor din 15 iunie a.c. și august 2017: fotografia din pașaportul prezentat corespunde expresiei de gen, iar autorităților li s-au prezentat documentele de identitate din Spania”, se arată în comunicatul citat.

Asociația MozaiQ susține că în România persoanele transgender se confruntă cu discriminare continuă pe mai multe paliere, de la relația cu autoritățile până la recunoașterea juridică a identității de gen, accesul la servicii medicale sau integrarea în piața muncii. Mai mult, asociația susține că România a fost condamnată și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest an, CEDO spunând că România nu are un cadru legal predictibil și unitar de recunoaștere a identității de gen și supune persoanele trans la umilințe continue.


Comentarii Facebook