Duminica 22 Decembrie

Vârsta medie la care românii încep să fumeze este de 18 ani. Câți încep să fumeze înainte să împlinească 14 ani


Media vârstei de debut în consumul produselor din tutun la români este de 18,6 ani, iar în cazul a 12,4% dintre fumători, apariția acestui comportament s- a întâmplat înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, se arată într-un studiu realizat de Agenția Națională Antidrog, transmis în contextul în care joi este marcată Ziua Națională fără Tutun. 

La nivel național, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populația generală (General Population Survey), realizat de Agenția Națională Antidrog, supă alcool, fumatul țigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României, conform Agerpres.

Potrivit acestui studiu, media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenţi au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariţia acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).

Bărbații fumează mai mult decât femeile

Diferenţierea pe gen reliefează deosebiri în ceea ce priveşte comportamentul faţă de consumul experimental de tutun: 67,2% prevalenţa consumului în rândul populaţiei masculine, faţă de 49,4% în rândul celei feminine.

Pentru a proba necesitatea unei intervenţii, cei care au fumat cel puţin o dată în viaţă au fost întrebaţi dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat şi despre consecinţele acestuia. Datele arată că 87,6% dintre aceştia au menţionat că nu au avut un astfel de dialog. Analiza răspunsurilor la această întrebare, în funcţie de mediul de rezidenţă al subiecţilor, arată o pondere mai mică pentru respondenţii din zona rurală (8,9% faţă 13,9%) de a solicita unui cadru medical informaţii referitoare la fumat şi consecinţele asociate acestui comportament.

Ziua Naţională fără Tutun

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populaţiei României în ceea ce priveşte beneficiul renunţării la fumat.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură campaniei de marcare a acestei zile, prin activităţi derulate la nivel naţional şi măsuri specifice menite să informeze şi să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general. În acest context, cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog desfăşoară, la nivel naţional, activităţi de informare, educare şi conştientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, atât în rândul elevilor, cât şi al comunităţilor locale.


Comentarii Facebook