Vasile Puşcaş apare ca sursă a Securității în "raportul Verdery". Ştiri de Cluj continuă seria DEZVĂLUIRILOR
În timp ce decanul Nicolae Păun de la Facultatea de Studii Europene susţine că va aştepta un eventual verdict al CNSAS, în cazul colaborării profesorului Vasile Puşcaş cu Securitatea, pentru a putea lua anumite decizii pe linie administrativă, ştiridecluj.ro va continua seria dezvăluirilor legate de colaborarea cu organele de represiune comuniste a fostului demnitar clujean.
Nicolae Păun uită de faptul că CNSAS este o instituţie care funcţionează în baza unei sesizări şi nu va emite niciodată un punct de vedere oficial decât atunci când cineva îl va solicita.
Primul dintre documentele în care apare în clar numele lui Vasile Puşcaş ca şi sursă a Securităţii, este un raport despre un alt universitar american Katharine Verdery, profesor universitar în cadrul Departamentului de Antropologie al Universităţii John Hopkins din Baltimore SUA. Numele lui Verdery a apărut pentru prima dată în presa românească în contextul colaborării cu Securitatea a lui Andrei Marga, fost ministru de Externe al României şi fost rector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca. De altfel, numele lui Andrei Marga apare ca şi sursă pe aceeaşi listă, alături de cel al lui Vasile Puşcaş.
Despre Katharine Verdery, Securitatea credea că este spion american şi a ţesut în jurul ei un adevărat păienjeniş de informatori care să o urmărească pas cu pas. De menţionat, că au fost clujeni care au avut de suferit ca urmare a faptului că au intrat în contact cu universitarul american dar cu toate astea nu au fost de acord să devină informatori sau colaboratori.
Mai jos puteţi citi raportul Verdery, tocmit de Securitatea Cluj dar şi lista persoanelor cu care profesorul american a intrat în contact, unii menţionaţi ca surse, Vasile Puşcaş sau Andrei Marga, iar alţii menţionaţi ca persoane urmărite ca urmare a acestor legături.
4 Comentarii
Daca a fost la contraspionaj, nu e politic. Parca ailalti nu au la fel?
@radu B
”Pacat pt. trecutul d-lui Puscas”.
Pacat-nepacat, asta e viata. Nu o poti intoarce. Poate ca tocmai atitudinea moderata, inainte de 1989, a dlui prof. Puscas, a determinat acceptarea domniei sala ca negociator-sef, pe relatia UE.
Dl prof. Puscas a negociat Tratatul de aderare la UE, in ultima parte, rapid, sub presiunea externa,… Citeste mai departe
Pacat pt. trecutul d-lui Puscas daca este adevarat. Dl. Puscas a fost unul dintre cei mai buni negociatori pt Romania pe plan extern.
"De altfel, numele lui Andrei Marga apare ca şi sursă pe aceeaşi listă, alături de cel al lui Vasile Puşcaş".
Vad si eu, pentru prima, data aceste documente, inscrise Afacerii Marga. Una, de care societatea romaneasca se impiedica mereu, si, mereu, cade. Acum se vede cel mai bine cat rau au facut tarii cei care trebuiau sa o clarifice, demult,… Citeste mai departe