Duminica 8 Septembrie

Vești bune pentru salariați! Prima lună de vară îi așteaptă cu alte zile libere legale


Se anunță o veste bună pentru toți salariații români. Prima lună de vară îi așteaptă cu alte zile libere legale. 

După cum stabilește Codul muncii, angajații au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, însă există câteva categorii de salariați care trebuie să se prezinte la muncă și în aceste zile, precum cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Totuși, Codul muncii mai amintește că în cazul celor care muncesc în astfel de zile, angajatorul trebuie să compenseze zilele lucrate în perioada sărbătorilor legale cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. 

De asemenea, dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

În cazul în care nu acordă liberele legale salariaților, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Se apropie 1 iunie, adică Ziua Copilului, iar salariații, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat, au întreaga zi liberă. Din păcate, în acest an, 1 iunie cade sâmbăta, dar spre norocul angajaților, spre sfârșitul lunii vor avea parte de alte zile libere legale. 

Mai exact, vorbim de zilele 23 și 24 iunie, când se sărbătoresc Rusaliile, ambele fiind stabilite de Codul Muncii ca zile libere. Totuși, prima și a doua zi de Rusalii pică duminica și lunea, ceea ce înseamnă că din cele două zile de sărbătoare, doar cea de-a doua zi de Rusalii va fi liberă pentru salariați. 

În concluzie, din cele trei libere legale, doar una pică în timpul săptămânii obișnuite de lucru.

Comentarii Facebook