Vestigii arheologice calcate de buldozerele UTI la Aeroportul din Cluj! Consiliul Judetean a incercat sa musamalizeze totul


Lucrarile de amenajare a parcarii din fata Aeroportului International Cluj s-au facut de catre firma UTI fara respectarea autorizatiilor de descarcare arheologica.

Compania UTI a lucrat fara supraveghere arheologica si este posibil ca vestigii de importanta deosebita din diverse epoci ale istoriei sa fi fost distruse sau compromise. Conducerea Consiliului Judetean a incercat sa musamalizeze neregulile aparute, facand presiuni asupra reprezentantilor Directiei Judetene pentru Culte, Cultura si Patrimoniu National pentru a nu lua masurile prevazute de lege, scrie ziarulfaclia.ro.

Compania UTI Parking&Hotel Management a castigat licitatia pentru concesiunea terenului din jurul aeroportului pentru 45 de ani. Amenajarea parcarii din fata celor doua terminale s-a terminat in luna martie 2011, iar, inainte de a baga prima lama de buldozer in pamant, compania a primit in 11 noiembrie 2010, de la Directia Judeteana pentru Culte, Cultura si Patrimoniu Cluj, un aviz prin care se impunea supravegherea arheologica a lucrarilor de "Extindere si amenajare parcare in incinta Regiei Autonome Aeroportul Cluj-Napoca".

Firma UTI nu a respectat acest aviz si lucrarile s-au facut in lipsa unui arheolog de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, care trebuia sa faca descarcarea arheologica.

Scandalul a izbucnit in luna martie, cand UTI s-a prezentat, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei pentru a achita contravaloarea supravegherii arheologice, desi nu era facuta, mai scrie ziarulfaclia.ro.

Constructorii au primit o mana de ajutor din partea Consiliului Judetean Cluj, prin Ligia Caiman, sefa de cabinet a presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, care a facut demersuri pe langa Muzeul National de Istorie a Transilvaniei si conducerea Directiei Judetene pentru Culte, Cultura si Patrimoniu National (DJCCPN) Cluj pentru a salva firma UTI de la sanctiune. Aceasta ar fi obtinut si o declaratie de la arheologul Alexandru Diaconescu, care arata ca a facut descarcarea arheologica, dar ulterior si-a retras-o.

In acest caz a fost sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii pentru a incepe o ancheta, dar cel mai probabil cazul va fi inchis romaneste, cu toate ca legea precizeaza ca "Distrugerea sub orice forma, fara necesitate militara, de monumente sau constructii care au o valoare artistica, istorica ori arheologica si in general a oricaror valori culturale ale popoarelor, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani".

Compania UTI urmeaza sa construiasca langa Aeroport si un parking suprateran si un hotel.

In zona Someseni-Apahida a fost descoperita in 1963 necropola atribuita capeteniei princiare gepide crestine Omharus (OMHARIVS, OMARIVÓ, AVD-OMARIVÓ, Audomharjaz, latinizat Omharius). Tezaurul este datat in secolul cinci.

 

Foto: Inaugurarea parkingului de catre presedintele CJ Cluj, Alin Tise

Comentarii Facebook