Viața la Cluj, tot mai grea! Clujenii caută soluții pentru a trăi cu bani puțini: ,,Voi cum trăiți cu salariul minim pe economie în Cluj?”


Clujul apare deseori în clasamentul național cu cele mai mari salarii din România. 

Din păcate, pentru mulți clujeni situația nu e atât de roz, lefurile lor fiind cu mult sub salariul mediu care apare în statistici.

Mai mult, prețurile din Cluj-Napoca, indiferent dacă vorbim de creșe, locuințe sau produse necesare vieții de zi, sunt uriașe, punându-i în dificultate chiar și pe cei cu salarii decente.

Un clujean a vrut să afle cum se descurcă oamenii care câștigă salariul minim pe economie la Cluj.

,,Serios, voi cum trăiți cu salariul minim (sau aproape minim) pe economie în Cluj?

Este o curiozitate personală pentru că mi se pare tot mai imposibil de trăit și pus deoparte ceva în Cluj.”, a scris un internaut pe un forum destinat clujenilor.

O tânără susține că reușește să se întrețină în Cluj cu bani puțini, cu ajutorul unor alimente trimise de bunicii de la țară, lucru care îi mai reduce din cheltuielile alimentare.

,,E greu și frustrant chiar și pentru cei care mai primesc ajutor - produse de la țară de la bunici ori chiar bani, uneori (cum e și cazul meu). Zic frustrant pentru că am terminat o facultate grea și am o meserie unde chiar pun pasiune.

Ai nevoie de dentist/ fizioterapeut/ kinetoterapeut etc… e rău. 1000 lei un abonament pentru 10 zile la fizioterapie, cam acolo sunt prețurile. Îmi pot doar imagina ce dificil este pentru mulți dintre oameni.”, a povestit tânăra.

Un alt internaut spune că 3000 de lei sunt banii-limită, pentru ,,supraviețuirea” la Cluj, însă trebuie să renunțați la toate bucuriile vieții și să faceți calcule serioase înainte de a lua o decizie.

,,Cu 3000 de lei e rau. Se poate, dar la modul în care lucruri pe care o'data le considerai o plăcere mică pe care ți-o iei din cand in cand devine un lux, prețul căruia trebuie bine calculat înainte de a te bucura de el. Lucruri gen: o cafea la Meron, o înghețată de 12-15 lei, etc. Bine, eu țin mult și la ideea de a pune bani deoparte, deci poate iau măsuri care par tâmpite pentru mulți.”, a explicat acesta.

În schimb, mulți tineri se bazează încă pe ajutorul părinților pentru a putea trăi în Cluj-Napoca.

,,Eu am nevoie de vreo 2800 de lei ca să trăiesc la limita. Nu reușesc să câștig încă banii ăia pentru că sunt la început cu freelancing-ul și mă susțin ai mei. Cam ăsta e secretul pentru mulți.”, a comentat un tânăr.

Situația este și mai gravă pentru pensionari, subliniază un internaut. 

,,Mama mea are o pensie de 1600 de lei după 25 de ani la hidroconstrucția. Vă dați seama ce standard de viață au unii pensionari în orașul nostru mult iubit…”, a transmis acesta.

Majoritatea clujenilor au fost însă de acord că este aproape imposibil să trăiești cu atât de puțini bani în Cluj. 

,,E simplu, în Cluj nu de trăiește nici în 2 persoane cu salariul minim, dacă sunt copii la mijloc deja e clar nu, mai ales cu costurile curente de chirie + întreținere și altele, te omoară.”

,,Nu se poate. Mă mut în Occident să lucrez, 100 de ori mai bun decât să fiu student la Cluj și să mor de foame cu "salarii" Clujene”

,,Eu nu știu mulți oameni cu salariul minim, dar toți cei pe care-i știu mai fac și ceva extra ca al doilea "job" și/sau au susținere din partea familiei, deci nu se prea trăiește doar din minim.”, au fost doar câteva din comentariile internauților.

Comentarii Facebook