Miercuri 30 Octombrie

Viața unei clujence, jurnaliste, care lucrează și locuiește în Beijing, China. Adevărul despre coronavirus


Felicia Gherman, fostă jurnalistă la Cluj, la TVR Cluj și Antena 1 Cluj, care acum lucrează pentru China Radio International și locuiește la Beijing, a vorbit despre atmosfera din China privind coronavirusul și cum se mișcă autoritățile de acolo.

Felicia Gherman a acordat un interviu Libertatea.ro, în care a spus că isteria privind aceste cazuri este nejustificată.

Am acceptat acest interviu tocmai pentru a veni cu informații proaspete de la fața locului, așa cum le primesc, cum le simt și le trăiesc și, totodată, să îndemn la calm, la reținere în a face speculații, răstălmăciri, scenarii de tip SF sau judecăți de valoare la adresa unui popor încercat atât de greu în aceste momente. Familia mea, rudele și prietenii mei din România sunt mai speriați de situație decât mine, care o trăiesc pe viu, din cauza fake news-urilor. Este o dezinformare în masă în presa occidentală, iar pe fondul acesteia, odată ajunse aici astfel de informații, pot crea panică, pot alarma și pot duce la alegeri impulsive. Nu trebuie făcut greul și mai greu, durerea și mai adâncă. Este normal să se relateze despre această situație, dar consider că trebuie făcută la modul profesionist, fără a face senzațional și a crea o isterie la nivel global din încercarea unui popor, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății a comunicat că nu sunt constituite motivele pentru a declara epidemie, cu atât mai puțin pandemie”, a spus Felicia Gherman.

Ea povestește că străzile sunt aproape pustii, lucru nefiresc pentru Sărbătoarea Primăverii, ”când capitala Beijing trepida de viață. Dar oamenii răspund solicitărilor autorităților de a evita spațiile publice. Însă sunt calmi, resemnați, foarte atenți și vigilenți, nicidecum alarmați sau isterici. Toți poartă mască și respectă regulile de prevenție. Sunt în permanență informați cu evoluția situației și măsurile care se iau. De altfel, chinezii ca popor sunt foarte disciplinați și uniți, mai ales în astfel de momente. Au înțeles cu toții că Anul Nou Chinezesc 2020 a început cu o încercare grea pentru ei, cu provocări, pierderi și costuri uriașe. Dar miza este prea mare. În această luptă sunt angrenați cu toții și victoria trebuie câștigată. Așa gândesc și acționează acum chinezii, iar capacitatea lor de coeziune și de mobilizare în situații de criză este lăudabilă. În orașul Wuhan, epicentrul focarului, izolat acum, un hub al industriei și comerțului din centrul Chinei și casă pentru 11 milioane de oameni, aceștia ies noaptea în balcoane și cântă cu toții un cântec patriotic vechi intitulat Ge Chang Zu Guo (Singing the Motherland). Pe toate site-urile, blogurile și rețelele de socializare circulă scurte video-uri făcute de chinezi de încurajare, de capacitare, care, deși sfâșietoare, sunt motivaționale inclusiv pentru noi străinii”.

Felicia Gherman a lăudat modul în care lucrează autoritățile. ”Nu știu care altă țară din lume ar fi acționat la fel, cu atâta fermitate și hotărâre. Au fost închise orașe, au fost anulate evenimente naționale și chiar internaționale, au fost distribuite gratuit miliarde de măști de protecție, iar oamenii primesc mereu informații legate de modul în care trebuie să se protejeze, despre igiena elementară și primul ajutor în caz de nevoie, inclusiv în magazine și localuri. Accesul spre potențialele zone de risc a fost restricționat. Toate spitalele au fost dotate la intrare cu aparate pentru luarea temperaturii corporale și pregătite să răspundă tuturor solicitărilor. Au prelungit vacanța dedicată Sărbătorii Primăverii până în 2 februarie. Chinezii sau străinii care au călătorit în afara țării sau în afara zonelor în care locuiesc și se întorc trebuie să stea acasă timp de 14 zile, abia apoi pot merge la muncă, pentru că, potrivit specialiștilor chinezi, perioada medie de incubație a noului coronavirus este de aproximativ zece zile, cea mai scurtă fiind o zi, iar cea mai lungă 14 zile, virusul fiind infecțios în perioada de incubație, ceea ce îl face foarte diferit de SARS. În supermarketuri este sterilizat fiecare cărucior, toate mijloacele de transport sunt dezinfectate și dotate cu aparate pentru luarea temperaturii corporale”, a spus clujeanca.

Ea a vorbit despre capacitatea ”uriașă de analiză și decizie” de care dau dovadă autoritățile și viteza ”uluitoare în adoptarea deciziilor luate în situații de criză. Apoi, măsurile luate, după consultarea tuturor liderilor și responsabililor locali, au susținerea și sprijinul celor 1,4 miliarde de oameni cât este populația Chinei acum, mobilizarea exemplară a societății condusă de guvernul central ca răspuns la o situație de criză. La această oră se desfăşoară o campanie amplă de combatere a crizei cauzate de noul coronavirus într-o perioadă în care se înregistrează, așa cum am mai spus, un flux uriaş de persoane, o problemă urgentă, complexă şi delicată, nemaiîntâlnită pe plan mondial. Fără îndoială, aceasta este şi un test important asupra capacităţii Beijingului de a gestiona o asemenea criză publică, dar şi de guvernare a ţării. Cum ridică China un spital în doar câteva zile”.

Pentru construirea celor două spitale la Wuhan, în numai câteva zile, lucrează  mii de oameni. ”30 de echipe medicale, cu un total de 4.130 de persoane, sunt deja în provincia Hubei, alăturându-se colegilor lor în lupta împotriva virusului. Alte 13 echipe medicale sunt în drum spre provincial Hubei. Potrivit Radio China Internațional, aproximativ 6.000 de medici din toată țara își unesc acum eforturile în stoparea răspândirii virusului. Personalul medical ajuns în provincia Hubei este alcătuit din medici și infirmiere din secțiile de boli respiratorii, infecții și terapie intensivă, inclusiv medici militari, de medicină tradițională chineză și occidentală, din toate provinciile și regiunile autonome ale Chinei, cu excepția Tibetului. În afară de orașul Wuhan, aceste echipe medicale lucrează și în spitale din Huanggang, Xianning, Xiaogan, Xiantao, Qianjiang și altele. -Ce părere aveți de informațiile care există acum în presă? Ce lipsește? -China trece prin încercări grele de mai bine de o săptămână. Amenințarea vine de la un virus, o nouă tulpină de coronavirus, care a ucis zeci de oameni și a infectat mii. Și mai grav este faptul că nu se cunoaște ce amploare poate lua acest focar. Măsurile severe luate de autorități afectează deja comerțul, transportul și economia. Acestea sunt comunicate tot mai clar și prompt. Toate informațiile pe care reușesc cercetătorii să le afle despre virus sunt updatate și transmise imediat, la fel și numărul cazurilor de infecție, al deceselor și al persoanelor care s-au recuperat, din țară și de peste hotare, fiind instituit un buletin zilnic privind cazurile de infecție, cu promisiunea fermă a guvernului că va pedepsi toate autoritățile locale care nu furnizează actualizări rapide”, a mai spus Gherman.

Noi, străinii, suntem victime colaterale ale acestui virus, dar nu mă plâng. A fost și este alegerea mea să fiu aici în aceste momente și sunt pozitivă, respect instrucțiunile primite, sunt vigilentă, îmi păstrez calmul, echilibrul și mai presus de toate credința în Dumnezeu. Am încredere deplină în măsurile clare și decisive luate de autoritățile chineze, măsuri greu de imaginat pentru orice altă țară din Occident, și convingerea fermă că poporul chinez va depăși această situație critică din care va trage cu siguranță multe învățăminte”, a mai completat jurnalista.

Comentarii Facebook