VIDEO. A început demolarea vechiului turn de apă de pe platforma industrială Carbochim din Cluj-Napoca


Vechiul turn de apă de pe platforma industrială Carbochim urmează să fie dărâmat complet. Astăzi, 18 iunie, au început lucrările de demolare.

Cele două furnale și castelul de apă nu se pot păstra, deși s-ar fi dorit acest lucru. Structura lor de rezistență este puternic afectată, turnul de apă având o ușoară înclinație. Va fi păstrată vechea clădire a Carbochim, construită în anii ’50, dar necesită lucrări de consolidare.

Clădirea-reper pentru „Uzina Carbochim” va fi reabilitată. Lucrările au început și presupun demersuri ample pentru aducerea sa la parametri de siguranță și rezistență, imobilul fiind clasat cu risc seismic.

Istoria uzinelor Carbochim 

Întreprinderea a fost înființată în 1 mai 1949 sub denumirea de „Electrocarbon” și a intrat în exploatare parțială în luna mai a anului 1951 prin deschiderea secției de carbură de siliciu. Au urmat deschiderea secției de pietre polizor, în toamna anului 1951, și a secției de electrozi, în ianuarie 1952, conform Monografiei Carbochim. A devenit cea mai mare uzină de abrazivi din România.

Uzina Carbochim includea, pe lângă spații de producție, policlinică pentru toate specialitățile medicale, cantină cu sale de mese și cu bucătărie pentru 300 de persoane pe schimb, sală festivă cu aparat de proiecție de filme cu o capacitate de 600 de persoane, club cu bibliotecă, sală de lectură, stație de radioamplificare.

Uzina a fost acum mutată într-o altă locație unde funcționează și este pe profit. În locul ei, grupul Iulius va ridica un nou mall extrem de util pentru acea zonă, care se va dezvolta foarte mult în următorii ani. 

Clădirea de cărămidă, imaginea Carbochim, a fost construită între anii 1949 – 1952 și are o suprafață de aproximativ 2.320 mp, desfășurată pe patru niveluri, fiind clasată ca imobil cu valoare artistică ambientală. În consens cu autorizația de construire nr. 541 din 29.06.2023, clădirea administrativă va fi recompartimentată și amenajată la interior, în timp ce fațada clădirii se va menține, fiind realizate lucrări de reparație ale cărămizii și tratare pentru prezervarea ei.

VIDEO: Facebook Radio Cluj


Comentarii Facebook