Duminica 22 Decembrie

VIDEO. Drumul Apusenilor din CLUJ, înainte și după modernizare - Este atât de spectaculos încât poate concura cu Transalpina și Transfăgărășan


Drumul Apusenilor, șoseaua care străbate un peisaj de poveste, a fost recondiționat. Acesta poate concura, acum, alături de Transalpina şi Transfăgărăşan, pentru titlul de cea mai frumoasă şosea din România. 

Au apărut imagini care arată diferența dintre cum arăta drumul care leagă județul Cluj de cel al Bihorului înainte și după lucrările de recondiționare, iar diferența este una majoră.

Având o lungime de peste 25 de kilometri, Drumul Apusenilor străbate un peisaj impresionant. Acesta traversează o zonă montană sălbatică, spectaculoasă şi include staţiuni precum Stâna de Vale, Valea Iadului, Valea Drăganului.

Cei care parcurg drumul pot vedea una dintre cele mai frumoase zone din Munţii Apuseni. Printre multe alte atracţii ale traseului este şi lacul Drăgan, cel mai mare lac de acumulare din judeţul Cluj, de o frumuseţe rară. Barajul din beton, în arc, are o înălţime de 120 m, iar lungimea coronamentului este de 424 m. Pădurile dese care se întind de-a lungul malului oferă o imagine extraordinară, indiferent de anotimp.

Şoseaua montană din Apuseni a fost realizată în doi ani de concernul Strabag. O zonă greu accesibilă la care s-a muncit enorm. A fost nevoie de excavarea a 62.000 de metri cubi de terasamente şi s-au turnat 51.000 tone de mixtură asfaltică, iar podul care traversează Crişul Repede s-a realizat din grinzi de peste 50 de tone.

De la intrarea în localitatea Valea Drăganului, de unde începe Drumul Apusenilor, s-au implementat 9 kilometri de trotuare şi au fost modernizate 80 de podeţe şi şapte poduri. Pe Drumul Apusenilor se regăsesc acum 7 staţii de autobuz, 5 zone de parking auto şi au fost amenajate peste 50 de intersecţii cu drumurile laterale.

Pentru a creşte siguranţa rutieră, au fost montaţi 10,6 km de parapeţi metalici, au fost construiţi 7,2 km de ziduri de sprijin şi s-a realizat întreg sistemul de semnalizare şi marcaj auto.

„Drumul Apusenilor traversează trei judeţe. Este un proiect care a costat peste 130 de milioane de lei şi pe care l-am realizat prin cofinanţare cu fonduri europene. Importanţa acestei investiţii din fonduri europene este una aparte, întrucât drumul traversează una dintre cele mai atractive şi spectaculoase zone ale Munţilor Apuseni. În plus, vor fi create, în mod evident, noi oportunităţi reale de dezvoltare economică, socială şi turistică”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Comentarii Facebook