VIDEO. Problema sistematică a deșeurilor aruncate în Someș, un dezastru biologic care trebuie evidențiat
Dacă săptămâna trecută, imaginile crunte din „Delta” neștiută a Transilvaniei, Valea Fizeşului, prezentau un adevărat dezastru biologic în Cluj, săptămâna aceasta au apărut noi imagini, de data aceasta din Someș.
Pe rețelele de socializare a apărut un nou material video, în care se văd sute de PET-uri aruncate în apa Someșului. Imaginile nu fac cinste deloc Clujului.
Luna trecută, un grup de voluntari din Cluj îi încuraja pe clujeni să ceară autorităților o curățenie de primăvară înainte de inaugurarea primului tronson la Someș, pentru un râu curat, nu plin de deșeuri. Voluntarii au transmis că deși lucrările de reamenajare a malurilor Someșului ajung la zeci de mii de euro, acestea nu au niciun rost dacă râul rămâne plin de gunoaie.
Grupul de voluntari clujeni anunța la finalul lunii martie, după o acțiune cu scopul conștientizării problemei deșeurilor din Someș: „Verificăm în 22 Aprilie, de Ziua Pământului, dacă sesizările noastre au fost eficiente, la baraj, lac Florești, ora 12. O parte mergem cu caiace, altă parte cu bicicletele, altă parte pe jos. Cei care suntem cu caiace vom face un soi de ‘plogging’, o curățenie simbolică pe o parte din traseu, vă încurajăm și pe voi, dar conștientizând că actul e simbolic, problemele la Someș fiind sistemice.
Discutăm de Ziua Pământului ce e de făcut pentru un Someș curat, dar și amenajat minim invaziv, pe zeci de km, cu respect pentru biodiversitate.”, anunța Societatea Organizată Sustenabil SOS Cluj.
1 Comentariu
Am vazut cu ochii mei in satele de pe langa cluj, gen somesu rece, muntele rece, micești, zona dobrușu intre măguri și urcarea spre beliș cum aruncă localnicii moloz, deșeuri, pet uri etc la vale, unii le mai și îngroapă prin ciurila, pruniș. Nu turiștii aruncă ci mizerabilii din satele alea și când sint luați la intrebari ridică din umeri că nu au… Citeste mai departe