Duminica 22 Decembrie

VIDEO. Protest firav la Cluj-Napoca împotriva scumpirilor și a evacuărilor: „Locuințe pentru toți, nu doar pentru mafioți”


Clujenii au protestat sâmbătă seara, 18 Decembrie, pe străzile din centru orașului, împotriva vieții tot mai scumpe din Cluj-Napoca și a evacuărilor forțate. Evenimentul a marcat evacuările forțate de acum 12 ani de pe strada Coastei. Deși scumpirea exagerată a chiriilor, alimentelor și facturilor ne afectează pe toți, doar o mână de oameni a participat la protest.

Protestul a fost organizat la inițiativa „Căși sociale ACUM”, la 12 ani de la evacuarea forțată din Cluj la Pata Rât a 350 de persoane și mutarea lor în Pata Rât, lângă rampele de deșeuri. Principalul mesaj al marșului fiind „Ieșim în stradă până nu ne scot ei”.

Oamenii au mărșăluit prin zona centrală a orașului și au scandat: „Locuințe pentru toți, nu doar pentru mafioți", „Locuințe sociale, nu militarizare", „Cluj-Napoca nu uita, Pata Rât e fața ta", „Locuințe sociale, nu militarizare", „Azi chiriașă, mâine evacuată". Una dintre opriri a fost în fața Primăriei Cluj-Napoca.

De 12 ani, în decembrie comemorăm evacuarea a 350 de persoane rome de pe str. Coastei și mutarea lor forțată în apropierea rampelor de deșeuri din Pata Rât. De-a lungul anilor, în orașul Cluj au crescut rândurile celor solidari cu cauza celor evacuați în 17 decembrie 2010, dar și cu cea a romilor care au ajuns tot în acea zonă, pe str. Cantonului, de la începutul anilor 2000, precum și cu cauza romilor care locuiesc în Dallas și prestează munca de selectare a deșeurilor pe groapa de gunoi a orașului de peste patru decenii.

Aceasta însă nu este de ajuns! În oraș încă persistă rasism, și pe străzi și la instituții. Iar primăria continuă să nu dea dovadă de măsuri ferme în vederea soluționării problemei locuirii în mediul toxic din Pata Rât. Oamenii continuă să moară acolo prematur din cauza bolilor agravate de poluare. Cei și cele care supraviețuiesc, aud promisiunea primarului, că Pata Rât va dispărea până în 2030. Dar ce înseamnă această dispariție, sau cum se va întâmpla ea, nimeni nu le spune celor vizați de planurile ce par să facă loc noilor dezvoltări imobiliare în Pata Rât.”, spun organizatorii.

Cluj a început să devină cel mai scump oraș din România din punct de vedere imobiliar

Activiștii civici încearcă să atragă atenția clujenilor nu doar asupra scumpirilor la nivel național, ci și la prețul chiriilor din Cluj, care îi obligă pe oameni să ducă o luptă continuă de supraviețuire în propriul oraș. Prețurile continuă să crească, în timp ce salariile rămân la fel.

De vreo două decenii, orașul Cluj a început să devină cel mai scump oraș din România din punct de vedere imobiliar, cu cele mai mari chirii private, cu cele mai mari prețuri pe piața de locuințe, cu foarte puține locuințe sociale realizate de primărie. Scumpirile începute în urma liberalizării prețului la energie au explodat în 2022 într-o inflație galopantă: totul a devenit prea scump. Prețurile la gaz natural și curent electric au devenit de neplătit, iar statul român acordă subvenții companiilor energetice, astfel încât susține marile profituri ale corporațiilor.

În tot acest timp, populația este împinsă în austeritate, este chemată să trăiască cât mai economic, să aleagă la ce să mai renunțe. În 24 noiembrie 2022, am ieșit în stradă cu protestul împotriva acestei situații. Acum, cu o lună mai târziu, revenim în stradă pentru a arată cum, creșterea prețurilor la alimentele de bază și la utilități, în condițiile în care nivelul salariilor și pensiilor rămâne cu mult în urma inflației, tot mai mulți chiriași și chiriașe din Cluj pot să ajungă să nu mai poată plăti chiriile.” adaugă organizatorii protestului. 

Comentarii Facebook