Duminica 22 Decembrie

Vipera de fâneață, despre care s-a crezut că a dispărut definitiv, a fost descoperită după 61 de ani lângă Cluj-Napoca


O viperă despre care se credea că a dispărut a fost descoperită lângă Cluj-Napoca, în Bonțida. 

Pe 25 aprilie 1962, N. Roman a imortalizat cu aparatul foto o viperă de fâneață în Bonțida și Sic, din județul Cluj. Deși unii au susținut că fotografia nu constituie o dovadă suficientă, s-au depus eforturi modeste pentru a găsi specia, însă fără nici un rezultat.

Acest lucru s-a schimbat la 61 de ani, 5 luni și 9 zile de la prima observare, cu ocazia primei expediții de inventariere a viperelor de fâneață din Transilvania, derulat de către Grupul Milvus. Astfel, data de 3 octombrie 2023 rămâne o dată importantă, specia fiind identificată de către noi în vecinătatea localității Bonțida (județul Cluj).

Expediția a fost organizată între 2 și 8 octombrie, iar pe parcursul celor șapte zile, 24 de participanți au bifat 71 de zile de căutare. Este extrem de important să menționăm faptul că în căutarea noastră am fost sprijiniți și de unitatea canină de căutare a viperelor a Parcul Național Kiskunság din Ungaria. Edvárd Mizsei, coordonatorul proiectului EU LIFE pentru conservarea viperelor de fâneață din Ungaria, și ciobănescul său german Tomi au participat și ei la căutare, astfel încât putem adăuga cinci zile de efort canin. În timpul expediției, au fost vizitate opt situri istorice, respectiv areale care mențin habitate potențiale pentru aceste vipere”, spun cei de la Asociația ”Grupul Milvus” la Tîrgu Mureș.

În prezent, se cunosc 8 locații în care trăiește vipera de fâneață, din regiunea Cluj Napoca până la pajiștile din vecinătatea localității Mihalț (județul Alba). 

Comentarii Facebook