Duminica 8 Septembrie

Viperele chiar au existat în cartierul Gheorgheni! Clujean: „Credeți că fugeam de ea? Deloc”


După ce a luat naștere o adevărată dezbatere online între clujenii care sunt sceptici în legătură cu periculozitatea șerpilor pe care îi văd pe străzile din Cluj-Napoca, un locuitor din cartierul Gheorgheni face lumină.  

Clujeanul și-a petrecut copilăria în Cluj-Napoca și susține că, în acea perioadă, vedea de foarte multe ori vipere prin municipiu, în special pe strada Soporului. De asemenea, el spune că nu a auzit niciodată că viperele ar fi atacat pe cineva. Mai mult, acesta a explicat că foarte multe persoane fac o confuzie între vipera comună și șarpele de apă, o specie des întâlnită în proximitatea lacurilor din Gheorgheni. 

Astazi, despre viperele care chiar au existat in Cartierul Gheorgheni! Eu sunt nascut in 1967, in copilarie, traversam strada Soporului si mergeam des la lacuri, 1, 2, 3 (militar), lacurile de la Pepiniera, la pescuit, la inot, dupa "pureci de balta" pentru pestii de acvariu sau Rotifere si dupa scoici de lac! Intre strada Soporului si lacul 1, era o salba de lacuri mici, cu multe damburi printre, o vegetatie cu tot ceea ce iti doreai, inclusiv porumb de fiert/prajit si floarea soarelui! Ne faceam cuptoare in dambele cu argila si prajeam acolo de toate: pesti pescuiti recent (curatati logic, in lac), barabule, etc,... Ei bine, in acele lacuri mici, pe langa pesti si "pureci de balta" + alte lighioane (multi tritoni), erau si vipere, vipera comuna (Vipera berus), ii placea sa inoate. Credeti ca fugeam de ea? Deloc. Iesea din apa, sasaia, stateam pe loc, trecea pe langa noi, ...nu am auzit niciodata, de vreo agresiune, interesant nu? De unde stiam ce este? Pai la Liceul "Nicolae Balcescu"am avut niste profesoare extraordinare de Biologie, D-na Lucia Matic, D-na Livia Berti (a stat chiar pe str. Soporului) care ne-au invatat sa nu ne fie frica de,...Natura, sa coabitam sa coexistam! Apoi era Clubul de ecologie, de la fosta Casa a Pionierilor, de pe str. Republicii, de la care invatai multe, mai ales ca ieseam tot timpul in Natura! De unde am stiut ca este Vipera comuna peste drum? Pai era o zi de martie, iesise Soarele, iesisem si noi peste drum, pe coclauri,... Si hopa, pe o piatra, trona un sarpe frumos si elegant, facea plaja, dar inca era zapada. ...si da, invatasem ca vipera comuna, iese devreme la Soare. Ne-am dus aproape de ea, dar am pastrat totusi o distanta adecvata, peste 1 m, asa am fost invatati, ne-a simtit, dar nu a plecat. In zona lacului 2, 3 si Pepiniera, am regasit Natrix tessellata, sarpele de apa, ...multe exemplare, dar unele ucise de "inteligenti", apoi prin zona de dupa capatul liniei 3, catre terenurile hostejenilor, era Natrix natrix, sarpele de casa, iar in Becas, am intalnit Coronella austriaca, sarpele de alun! Poza de mai jos, cu Vipera berus, este a bunului meu prieten Lako Peter! Va doresc o zi frumoasa tuturor, de maine se mai racoreste.”, a transmis un clujean. 


Comentarii Facebook