Zeci de părinți au protestat luni în fața școlii „Ion Agârbiceanu”, după ce 200 de copiii au fost relocați la Anghel Saligny
Peste 200 de copii din clasele pregătitoare de la școala „Ion Agârbiceanu” au fost relocați, începând de luni, la sediul Colegiului Anghel Saligny, lucru care i-a înfuriat pe zeci de părinți. Aceștia au protestat în această dimineață, în fața școlii.
Această relocare ar fi soluția conducerii școlii pentru supraaglomerarea cu care școala „Ion Agârbiceanu” se confruntă deja de câțiva ani. Cu toate acestea, părinții nu sunt mulțumiți de înștiințările făcute pe grupurile de WhatsApp, cu doar câteva zile înainte. Printre nemulțumurile părinților, se mai numără și faptul că 8 din 12 clase sunt relocate, însă clasa în care se află și copilul directoarei, nu se numără printre cele 8 care sunt relocate.
Nu s-a ținut cont de adresa familiilor
„Peste 200 de copii din clasele pregătitoare de la Școala Ion Agârbiceanu au fost relocați începând de azi în sediul Colegiului Anghel Saligny!
Zeci de părinți au protestat azi dimineață împotriva acestei decizii, ce implică 8 dintre cele 12 clase pregătitoare ale școlii.
Direcțiunea speră să rezolve astfel problema supraaglomerării cu care școala se confruntă de mai mulți ani și care a dus la scurtarea orelor pentru copiii din clasele primare la 40 de minute și la studiul în două schimburi.
De cealaltă parte, părinții spun că nu au fost informați în legătură cu posibilitatea relocării în momentul înscrierii în clasa pregătitoare, că au primit informații oficiale privitoare la mutare în urmă cu o săptămână pe Whatsapp și, mai ales, că cele câteva criterii prin care s-a stabilit care clase rămân și care pleacă au fost incorecte.
Consiliul Administrativ a decis că vor rămâne în școală clasele pregătitoare cu numărul cel mai mare de copii cu frați sau surori în clase mai mari, clasele în care sunt copii de dascăli sau copii cu dizabilități. Nu s-a ținut cont în schimb de adresa familiilor”, scrie Alexandra Oană.
Relocarea elevilor, o problemă pentru părinți
Relocarea acestor clase pregătitoare vine cu multe bătăi de cap pentru părinți. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că, cei ce locuiesc în apropiere au fost relocați la Anghel Saligny, însă cei cu viză de flotant care vin din alte părinți ale Clujului au rămas la Ion Agârbiceanu. Așadar, dacă în trecut, micuții mergeau singuri la școală, locuind la câteva blocuri distanță, acum părinții trebuie să-și modifice întregul program, pentru a-i duce pe copii la Saligny, cu mașina.
„Astfel s-a ajuns în situația greu de acceptat în care copii ce locuiesc peste drum de școala Agârbiceanu să fie mutați la Anghel Saligny, în timp ce copii ce s-au înscris la școală cu viză de flotant să rămână în locația curentă.
Copii care veneau singuri la Școala Agârbiceanu de la blocurile din jur vor trebui conduși cu mașina spre noua locație, ceea ce nu va face decât să înrăutățească și mai mult traficul de coșmar din Mărăști.
Situația e cu atât mai frustrantă pentru părinți cu cât Școala Agârbiceanu a trecut recent printr-un amplu proces de reabilitare și extindere și a fost prezentată drept model de bune practici în ceea ce privește gestionarea infrastructurii educaționale.
Cu toate acestea, se pare că extinderea nu a fost însă suficientă pentru a rezolva problemele ce țin de supraaglomerare.
Lucrul acesta nu ar trebui să ne mire. De ani buni, criza locurilor în creșe și grădinițe anunță presiunea pe locurile din clasele primare, iar în condițiile în care nu s-au luat măsuri suficiente la timp era inevitabil să se ajungă aici”, mai spune Oană.
În Cluj nu s-a mai construit o școală de 30 de ani
Alexandra Oană explică modul în care se resimte faptul că, în ciuda creșterii populației, în municipiul Cluj-Napoca nu s-a mai construit o școală de 30 de ani.
„Deși l-am auzit pe Domnul Primar în fiecare ședință de Consiliu Local din ultima vreme prezentând renovarea și extinderea unor școli drept construcție de școli noi, adevărul este că în Cluj nu s-a construit nicio școală nouă în ultimii 30 de ani, iar acest lucru începe să se simtă din ce în ce mai acut.
Singura soluție pentru evitarea unor situații precum cea de azi este construcția de școli în cartierele noi ale orașului.”
În situația în care, părinții fac un efort și își modifică rutina de dimineață, astfel încât să-și poată duce copilul la Anghel Saligny, conducerea ar fi trebuit să-și pună problema că unii părinți au câte 2 copii înscriși la „Ion Agârbiceanu”, și, în cele mai multe cazuri, un copil a fost relocat la Saligny, altul a rămas la Agârbiceanu.
Astfel, părinții își pun întrebarea: cum mă deplasez în 2 locuri diferite, în același timp?
Însă întrebările lor rămân tot întrebări, deoarece conducerea școlii nu vine cu nici o soluție.
Câteva din declarațiile părinților ce au refuzat azi să își ducă copiii la Anghel Saligny:
„Ne desparte un bloc de școală, am optat pentru această școală din acest motiv, mai avem un copil mai mic, locul de muncă e în ture și nu pot să mă deplasez cu el la cealaltă școală.”
„Nu am cum să mă împart cu copii în două direcții în același timp. Mai am un copil la Ion Agârbiceanu în clasa I. Dacă știam, în înscriam la altă școală de la început.”
„Nu este primul an în care școala se confruntă cu această problemă și nu s-a luat nici o măsură.”
„Am 2 copii în școală și unul rămâne aici, iar celălalt se mută. Cum mă împart cu ei? Cum se mai muncește în țara aceasta când se fac blocuri pe nepotisme, dar nicio școală nouă?”
3 Comentarii
Dobitoaca Aia Cu Numele Și Prenumele Făcăianu Nuștiu Cum, Din Școala Gimnazială Nr.31 Brașov, Ar Trebuii Să Nu Mai Poată Preda În Nici-un Fel Școală Gimnazială [Generală] Din România; Deoarece Prea Știe Să Țipe Și Să Urle La Elevi, Nu Credeți Oare:
https://youtu.be/xGyEHNHz_zo?si=MwMXsWJbeUXRKxmD
https://youtu.be/r7bR18nQYF0?si=FPgA86Z3T-1snJgR… Citeste mai departe
8 clase trebuiesc mutate ?! nu sunt cumva cam multe ?!
Dece au acceptat atat de multi inscrisi daca nu au locuri ? Sa de bine pe statisticile primariei cumva ?!
Dece nu exista criteriu de domiciliu stabil in selectarea elevilor ce raman in scoala ?!
Astea sunt intrebari la care ar trebuii directoarea sa raspunda si bineintales, intrebarea… Citeste mai departe
Odrasla cwurvei directoare s-a mutat la dracu-n praznic?