Zi de foc pentru pompieri! Clujul, lovit de 12 incendii de vegetație numai astăzi / Au ars aproape 100 de hectare FOTO
Echipaje de la toate detașamentele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au intervenit vineri, 27 februarie, la numeroase solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetație.
Potrivit ISU Cluj, până la ora 17.00, au fost primite 12 apeluri din diverse localități, inclusiv Jichișu de Jos, Iuriu de Câmpie, Puini, Mărtinești, Ciurila, Rogojel, Calea Lată și municipiul Cluj-Napoca.
Una dintre intervențiile majore se desfășoară în localitatea Vălișoara, comuna Săvădisla, unde un incendiu a afectat o suprafață de aproximativ 80 de hectare.
La fața locului acționează două echipaje de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca, sprijiniți de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Săvădisla și localnici. Pompierii se confruntă cu dificultăți din cauza vântului puternic și a terenului accidentat.
De asemenea, echipajele de la Detașamentul Turda intervin în localitatea Mărtinești, unde incendiul a afectat o suprafață de aproximativ 15 hectare.
Totodată, pompierii din Turda au reușit să stingă anterior un alt incendiu de vegetație uscată în localitatea Ciurila, pe o suprafață de aproximativ 1 hectar.
„Pe parcursul zilei de joi, 27 februarie 2025, echipaje de la toate detașamentele ISU Cluj au intervenit pentru a stinge incendii de vegetație. Astfel, până la ora 17.00, au fost primite nu mai puțin de 12 solicitări, din localități precum Jichișu de Jos, Iuriu de Câmpie, Puini, Mărtinești, Ciurila, Rogojel, Calea Lată, dar și din municipiul Cluj-Napoca.
Printre misiunile semnificative, precizăm intervenția care se desfășoară și în aceste momente pe raza localității Vălișoara, comuna Săvădisla. La o primă estimare, incendiul a afectat o suprafață de aproximativ 80 de hectare, iar la fața locului acționează două echipaje de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca, pompierii fiind ajutați de către SVSU Săvădisla, respectiv localnici. Trebuie menționat că vântul puternic și terenul accidentat îngreunează intervenția forțelor noastre.
La rândul lor, pompierii de la Detașamentul Turda se află pe teren, în localitatea Mărtinești, unde incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 15 hectare. Anterior, pompierii turdeni au lichidat un incendiu de vegetație uscată în localitatea Ciurila, pe o suprafață de aproximativ 1 hectar.”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
Pompierii clujeni le reamintesc clujenilor că sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate! Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
7 Comentarii
Tocmai din frica amenzii oamenii pleaca in 2 secunde de langa focul pe care il fac. Inainte sa existe amenda focurile erau pazite, incendiile erau mult mai rare desi erau focuri mai multe.
@ : cand lumea e atat de poluata, fix traditiile piromane ale taranilor retardati de acum 100 de ani mai lipsesc
@nelu v.: Deci slanina de la tara nu e buna ca e poluata cu fum de lemne. La fel si painea de casa.
@nelu v.: Focul din Donbas e bun, trebuie sa cheltuim 2,5% din Pib pe foc acolo.
E tot taran