Duminica 22 Decembrie

Zilele Culturale Maghiare se țin cu mască, luarea temperaturii și păstrarea distanței. Vezi PROGRAMUL


Zilele Culturale Maghiare din Cluj au loc în perioada 19-21 august 2020, după reguli draconice. 

Participanții la festival vor trebui să își procure bilete gratuite nominale pentru fiecare program în parte. Biletele vor putea fi obținute online, pe site-ul festivalului (www.zilelemaghiare.ro), fie trimițând un e-mail la adresa din programul ales, fie accesând linkul de ticketing din acel program. Cei care nu au acces la internet vor putea să-și procure biletele personal de la casa de bilete care se află în Piața Unirii. Aceasta va funcționa pe baza următorului program: de la ora 12.00 la 20.00 în perioada 15-18 august și de la ora 9.00 la 23.00 în perioada 19-21 august. 

Biletele gratuite nu vor putea fi ridicate sau procurate la fața locului, însă numărul de locuri vacante va putea fi urmărit în permanență prin intermediul paginii de internet creată în acest scop. În scopul evitării aglomeraţiei şi a formării unor mase de oameni cu potenţial de risc pentru sănătate, publicul este rugat să participe la fiecare program în parte doar pe baza biletului de intrare valabil pentru evenimentul respectiv. În cazul slujbelor religioase din timpul festivalului, nu este nevoie de bilet, participarea făcându-se conform legislației în vigoare”, precizează organizatorii. 

Purtarea măştii de protecţie, folosirea dezinfectantelor de la intrarea în spații și respectarea distanței de 1,5 m între participanți vor fi obligatorii la manifestările organizate în timpul Zilelor Culturale Maghiare din acest an. În momentul sosirii la evenimentul dorit, participanţilor li se va lua, în mod obligatoriu, temperatura corporală. Persoanele care vor avea temperatură mai mare de 37,3°C sau care vor prezenta simptome de infecție respiratorie (tuse, rinoree), cât și cele care vor refuza să le fie verificată temperatura nu vor putea participa la evenimentul dorit. 

După terminarea fiecărui program, spectatorii vor părăsi în mod obligatoriu acel spațiu pentru a le permite organizatorilor să dezinfecteze perimetrul. Spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta nu se vor oferi spre vânzare publicului mâncăruri şi băuturi, prin urmare, participanţii vor trebui să-şi asigure din timp mâncarea şi băutura.

Evenimentele în aer liber din timpul Zilelor Culturale Maghiare se vor desfășura cu precădere în zona centrală a orașului, respectiv în Piața Unirii, în curtea Muzeului de Artă / Palatului Bánffy, în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu, precum și în curțile unor asociații și cafenele clujene. 

În cele trei zile de desfășurare, publicul se va putea bucura de expoziții de fotografie și pictură, lansări de carte, recitaluri de poezie, prelegeri, mese rotunde, conferințe, activități pentru copii, concerte și filme. 

”Chiar dacă anul acesta asistăm la un număr mult mai mic de evenimente și cu o durată mult mai scurtă decât cea cu care eram obișnuiți, am încercat să menținem un program variat și bogat, pentru toate gusturile. Expozițiile de la Muzeul de Artă ne călăuzesc în istoria picturii ardelene începând din perioada interbelică până în prezent datorită a două mari expoziții, iar fotografiile lui Adam Gyula aduc mai aproape viața de zi cu zi și diferite fețe ale unei etnii de la poalele Carpaților. Filmele, concertele și discuțiile pe diferite teme cotidiene, actuale, sunt organizate după conceptul din anii precedenți. La fel și locurile de desfășurare, unde am avut în vedere alegerea locurilor mai încăpătoare așa încât un public cât mai numeros să se poată bucura de evenimentele organizate’’, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului. 

Ediția a XI-a se va deschide oficial miercuri, 19 august, cu o gală de operă care va avea loc la ora 19.00, în Piața Unirii, cu participarea soliștilor și orchestrei Operei Maghiare din Cluj. Tot în Piața Unirii, cinefilii vor putea viziona câteva din lungmetrajele de vârf ale cinematografiei maghiare. Primul dintre acestea va fi „Mama și alți nebuni de legat din familie’’ (scenariul și regia Ibolya Fekete, 2015), care va putea fi vizionat joi, 20 august, de la ora 21.00, având subtitrare în limba română. Cu candoare, umor și tandrețe, filmul prezintă povestea unei familii din secolul XX, patru generații de „nebuni”, cu mama în centrul atenției, care a făcut față pericolului și conflictelor aduse de comunism mutându-se din calea acestuia de numai puțin de 27 de ori. 

Iubitorii istoriei Clujului vor putea lua parte miercuri, 19 august, la prelegerea „Privilegiile orașului Cluj’’, pe care istoricul Cosmin Rusu o va ține, de la ora 11.00, în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu. Tema prelegerii va fi ridicarea la rang de oraș a Clujului. 

Expozițiile de pictură și fotografie vor colora, de asemenea, cele trei zile de festival. Astfel, publicul va putea admira, printre altele, expozițiile foto-documentare de la Turnul Croitorilor - „Cetatea veche a Clujului’’ și „Să nu uităm niciodată. Casele hoștezenilor din cartierul Mărăști’’, cele de la Muzeul de Artă care marchează 130 de ani de la nașterea poetului Reményik Sándor - „Veșnic pribeag și veșnic străin’’, ilustrează rolul Școlii băimărene în pictură - „Pictura transilvăneană interbelică’’ sau aduc în atenție colecția de lucrări ale Fundației Sapientia – „Referință’’. 

Curtea Muzeului de Artă va fi joi, 20 august, de la ora 20.00, gazda unei prezentări de carte în limba română. Este vorba de volumul „Armata de Apus” al lui Székely János, o personalitate polivalentă a literaturii maghiare din secolul XX, care a fost poet, prozator, dramaturg, eseist şi traducător. La lansarea volumului va fi prezent şi traducătorul Marius Tabacu. Cu această ocazie se va prezenta spectacolul-lectură în regia lui Kovács Zsuzsánna şi în interpretarea actorului Lari Giorgescu (Teatrul Naţional Bucureşti). Despre carte, semnificaţia ei şi traducerea recent apărută vor dialoga scriitorii Márton Evelin şi Filip Florian. 

Concertele de muzică clasică nu lipsesc nici în acest an din festival. Melomanii sunt invitați să participe miercuri, 19 august, de la ora 15.00, la concertul aniversar „Flauto dolce – 20 ani’’, care va avea loc în Grădina cu ruine, de la ora 19.00 la concertul pe care cvintetul Transilvania Philharmonic Brass îl va ține în zona Bastionului Croitorilor și a zidului cetății, iar de la ora 21.00 în Piața Unirii, la concertul jubiliar „Din Transilvania în Transilvania’’ interpretat de prim-violonistul Pál István împreună cu muzicieni din Ardeal. 

Un alt concert de referință va fi cel susținut cu ocazia zilei Sfântului Ștefan (20 august), de la ora 19.00, când renumitul pianist Bogányi Gergely va concerta în piaţa centrală a oraşului-comoară. Artistul a fost laureat cu Premiile ”Kossuth Lajos” şi „Liszt Ferenc” pentru dezvoltarea şi protejarea culturii maghiare, respectiv ca recunoaştere a activităţii deosebit de merituoase ca pianist. Numele lui Bogányi Gergely a devenit arhicunoscut după ce, împreună cu un grup de constructori de instrumente muzicale, a realizat, pe baza unui concept nou şi a unei tehnologii noi, un pian ale cărui formă şi structură sunt completamente unice. Participanţii la Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor avea ocazia acum să se bucure şi ei de sunetul aparte al pianului-minune şi de interpretarea lui Bogányi Gergely. 

De asemenea, vineri, 21 august, de la ora 20.30, Grădina cu ruine va deveni scenă pentru concertul Orchestrei de Cameră a Filarmonicii de Stat ”Dinu Lipatti” din Satu Mare, care-l va avea la pupitru pe dirijorul Novák István. 

Cea de-a XI-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va încheia oficial vineri, 21 august, ora 20.30, cu una dintre cele mai importante satire clasice la adresa comunismului ale cinematografiei maghiare și est-europene: „Martorul” de Péter Bacsó (1969). Producție interzisă timp de 10 ani în Ungaria, filmul își desfășoară acțiunea la începutul anilor 1950, în Ungaria aflată sub regimul totalitar al Partidului Muncitoresc Maghiar. „Martorul” a fost proiectat pentru prima dată în 1981, la Festivalul de Film de la Cannes, iar apoi avut premiera în Ungaria și în alte 32 de țări. Pe baza singurei copii necenzurate a fost posibilă reconstrucția variantei originale cu ajutorul tehnicilor digitale. Restaurarea filmului, la rezoluție 4K, este rezultatul muncii comune a Arhivei de Film și Laboratorului de Film din Ungaria, cu colaborarea a 30 de specialiști și cameramani maghiari. Proiecția va avea subtitrarea în limba română. 

Vezi AICI tot programul.

Comentarii Facebook