Duminica 22 Decembrie

”Someș Sunt Riveran” e momentul când ne întoarcem fața spre Someș - EVENIMENT 11 - 13 august

 

Aflat la a doua ediție, Someș Sunt Riveran reprezintă un moment din an în care Cluj-Napoca își întoarce fața către râul care îl străbate.

 

Construit ca un eveniment umbrelă care reunește mai mulți organizatori de evenimente, Someș Sunt Riveran se va desfășura în acest an între 11 și 13 august cu accent pe ziua de sâmbătă, 12 august. Miza este reactivarea zonelor din preajma Someșului, zone în care nu se întâmplă de regulă nimic.

 

Zece parteneri ai Centrului Cultural Clujean își vor da mâna pentru a putea da viață Someșului din cartierul Grigorescu și până în zona Parcului Armătura.

 

Dacă anul trecut printre evenimentele care s-au derulat s-au numărat o cursă caritabilă de rățuște pe Someș, o "regată" de bărcuțe realizate din hârtie, s-au amplasat pe Someș diverse instalații precum barca de hârtie, realizată de artistul Blajin, parcurile Armătura și Feroviarilor au reintrat în circuitul urban grație evenimentelor pe care mai multe ONG-uri le-au realizat în ele, pentru 2017 ne propunem să privim Someșul dintr-o altă perspectivă. 

 

MATERIAL OFERIT DE BANCA TRANSILVANIA

 

Zone și activități propuse:

 

Treptele Ștrandului SUN - sau intrarea Someșului în Cluj-Napoca, vor găzdui evenimente sâmbătă, 12 august. Atunci găzdui mai multe discuții despre rolul apei în jurul nostru cu accent pe inițiativa intitulată  Poveştile apei - nomadul non-conformist în care s-a născut viată. O călătorie între Cer. Pământ şi Ocean alături de Anna Maria Balazs pe malul Someșului Mic. Accesul este liber și evenimentul se va întâmpla doar pe 12 august. Evenimentul este realizat de către Scena Urbană.

 

Plaja Grigorescu - considerată un reper pe harta Clujului grație denumirii și aspectului, plaja Grigorescu se va transforma într-o oază de vacanță, o detinație de relaxare pentru vecini și nu numai. Mai multe piscine vor fi amenajate în zonă, alături de structuri de tip instalații care vor transforma zona. Vor fi amenajate baruri și o scenă de concerte pe care seară de seară vor concerta trupe și artiști locali. O linie de tiroliană va fi de asemenea amplasată în această zonă, iar cei mici și cei mari vor fi invitați în fiecare zi la diverse ateliere, workshop-uri, discuții și expoziții de către organizatori. Accesul este liber.

 

Tot în cadrul Plajei Grigorescu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va susține atelierul de creație Pietricel prin intermediul căruia cei mici vor fi familiarizați cu elemente ale preistoriei de tipul vaselor de lut sau măștilor. Copii vor recrea la rândul lor obiecte ceramice sub îndrumarea specialiștilor MNIT. Activitatea se va desfășura sâmbătă în zona The Box.

 

Zona cuprinsă între podurile albastru Zodiac și podul Garibaldi se va transforma în prima zonă navigabilă a Someșului. În weekend-ul 12-13 august Someș Delivery readuc ambarcațiunile ușoare pe Someș, între Podul Garibaldi și Podul Zburător (Podul Albastru), pentru a sublinia încă o dată potențialul de utilizare ca agrement pe apă a acestui segment de râu. Punctele de îmbarcare pentru plimbările pe apă vor fi Pontonul pe Someș din zona Sălii Sporturilor “Horia Demian” și Debarcaderul din zona “La Butuci”. Aceste două amenajări temporare au fost construite pentru ediția din acest an a Someș Delivery, din luna iunie, cu scopul de a aduce oamenii mai aproape de apă și de a testa noi utilizări ale Someșului din Cluj. Închirierea ambarcațiunilor se face gratuit.

Programul plimbărilor pe apă în cele două zile va fi între 10.00 am - 20.00 pm.

 

Podurile de peste Someș vor fi activate de către reprezentanții Casei Municipale de Cultură care propun prin grupul de epigramiști realizarea unei hărți virtuale care să conțină podurile peste Someș și epigrame legate de aceste locații (podul Napoca, podul Horea, podul Garibaldi, pasarela Feroviarilor, podul Baraj - Grigorescu, podul Zodiac).

 

Podul Elisabeta și Cetățuia vor beneficia de amplasarea unor machete pentru turiști și pentru deficienții de vedere grație aportului adus de grupurile Impact formate din elevi ai Clubului de Inițiativă Comunitară Impact din cadrul Liceului Teoretic Onisifor Ghibu.

 

Parcul Feroviarilor va fi activat din nou de către Fundația AltArt și Cercul Social care propune un set-up de vancață socială comunitară. Astfel diverse workshop-uri de creație vor fi oferite publicului alături de un mare picnic în întervalul 11-13 august. Totodată, Parcul Feroviarilor își poate găsi și menirea, dat fiind faptul că mare parte dintre vecinii acestui parc și-au manifestat interesul vizavi de implicarea în luarea unei decizii care să privească reamenajarea parcului recent intrat în posesia autorităților locale. 

 

Parcul Armătura este casa Cercului Social care propune un Eco Târg și un schimb veritabil de experiențe între membrii lor. 

 

Cluj Guided Tours organizează tururi ghidate pe malul Someșului și în premieră pentru România primul tur ghidat alături de patrupede. Tururile necesită înscriere în prealabil, informații disponibile în programul complet.

 

Centrul Cultural Clujean pune la dispoziția doritorilor curse gratuite cu autobuzul cu etaj, o vedetă a segmentului turistic din Vestul Europei. Acesta va face curse sâmbătă, 12 august, între orele 13.30 - 20 pe ruta Parcul Feroviarilor - Plaja Grigorescu și retur. Accesul se face în limita locurilor disponibile. 

Comentarii Facebook