Duminica 22 Decembrie

ACS Viitorul Cluj blochează transferul unor juniori și nu respectă regulamentul FRF. Unii sunt doriți de Hagi


UPDATE

Comisia Statutului Jucătorului a decis, în 16 septembrie, că jucătorul Mureșan George are dreptate și se poate transfera unde vrea el. Clubul Viitorul Cluj a atacat decizia la Comisia de recurs a Asociației Județene de Fotbal (AJF) Cluj, care și-a declinat competența și a ajuns cazul la Federație, care a dat câștig de cauză clubului Viitorul. Nu am văzut dosarul și nu știu ce considerente au luat în calcul”, a declarat Ioan Maja, prim-vicepreședinte al AJF Cluj.

Acesta a declarat că acum jucătorul mai poate ataca la TAS decizia FRF, dar că acolo lucrurile sunt complicate și de durată. ”Fotbalistul are de ales între a ataca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, să se înțeleagă cu clubul Viitorul sau să revină la clubul clujean”, a mai spus Maja.

Atacantul George Mureșan este un fotbalist valoros, fiind selecționat în lotul național pentru categoria lui de vârstă.

Acum fotbalistul este la Academia lui Gheorghe Hagi, de la Constanța, unde se antrenează.

--------------------------

Patru copii care au fost legitimați la școala de fotbal ACS VIITORUL Cluj sunt în litigiu de aproape două luni și nu se pot antrena, acuzându-i pe conducătorii școlii că îi împiedică să se transfere liberi de contract, așa cum prevede noul regulament al FRF, intrat în vigoare în 1 iulie 2019.

Potrivit acestui regulament, transferul copiilor sub 16 ani se poate face la cerere, de la o academie de fotbal la alta, fără acordul clubului unde sunt legitimați, cu condiția ca părinții să achite clubului de la care au plecat suma de 700 de lei pe an, pentru fiecare an petrecut de fotbalist la echipă.

La Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Cluj au fost depuse, din 1 iulie și până 10 iulie, mai multe cereri prin care tinerii fotbaliști au cerut să devină ”liberi de contract”, majoritatea fiind aprobate, mai puțin 7 cereri ale fotbaliștilor de la Școala de fotbal de la ACS VIITORUL Cluj (n.red. între timp trei dintre copii au ajuns la înțelegere cu școala de fotbal).

Părinții au reclamat că cei din conducerea școlii s-au prezentat la audierea de la Comisia pentru statutul jucătorilor, din cadrul AJF Cluj, cu patru avocați, iar cei din comisie au luat hotărâri în toate cazurile, mai puțin în cauzele care priveau clubul Viitorul. ”Am fost citați să ne prezentăm la o nouă ședință a comisiei, în care urma să discutăm despre argumentele suplimentare aduse de avocații clubului Viitorul, dar când ne-am dus, am fost informați că membrii comisiei și-au dat demisia”, ne-a relatat unul dintre părinții implicați în acest caz, al cărui băiat are 15 ani și a fost convocat de mai multe ori la loturile naționale de fotbal.

Președintele Asociației Județene de Fotbal (AJF) Cluj, Vasile Marc, a spus că membrii comisiei și-au dat demisia pentru că unul dintre cei trei era topometrist și, dacă i s-ar fi făcut plângere în urma modului în care ar decide, ar fi riscat să nu mai poată profesa. Și președintele ACS Viitorul Cluj, Alin Bănceu, a reclamat faptul că în Comisia pentru statutul jucătorului era un topometrist, când ”ar fi trebuit să fie un jurist, pentru că este vorba despre regulamente și legi”.

După ce comisia și-a dat demisia, părinții au fost nevoiți să aștepte numirea unei noi comisii și o nouă programare. ”La finele lunii august, a fost o nouă ședință a comisiei și s-a dat o decizie în favoarea noastră, adică pentru ca fiii noștri să poată pleca la alte echipe. Viitorul Cluj a făcut apel, așa că suntem iarăși blocați. Din iulie și până acum copiii noștri nu s-au putut antrena. Trebuie să luăm decizii în privința școlii, unde îi înscriem, pentru că vrem să îi mutăm”, ne-a mai spus părintele.

Mama unui alt băiat de 13 ani spune că fiul ei aleargă zece kilometri pe zi pentru a se menține în formă și este stresat de situația creată.

Lucrurile acum atână de decizia în apel a Comisiei pentru statutul jucătorului. Președintele AJF, Vasile Marc, susține că indiferent de decizie cineva va face recurs. ”Dacă Viitorul Cluj nu aduce dovezi suplimentare, comisia le va da dreptate copiilor, pentru că noul regulament, din 1 iulie, este foarte clar și bate toate înțelegerile trecute. Problema este că Viitorul poate face recurs, iar jucătorii să fie în continuare blocați”, a completat Vasile Marc.

Părinții celor doi fotbaliști cu care am stat de vorbă recunosc că școala de fotbal Viitorul a achitat toate cheltuielile cu pregătirea copiilor, dar că ei deja au achitat sumele cerute prin regulamentul FRF, adică circa 2.500 pentru fiecare copil.

Clubul Viitorul Cluj susține că așa nu se pot face investiții

Președintele școlii de fotbal a clubului Viitorul Cluj, Alin Bănceu, susține că cei doi copii au primit burse timp de doi ani, beneficiind în total de câte o investiție de 16.000 de lei. ”Noi investim în acești copii și vrem să ajungem la un acord cu părinții, și cred că vom ajunge, pentru că noi avem un contract semnat cu părinții acum 2 ani. Pe baza acestor contracte am contestat decizia comisiei. Suntem de acord să îi lăsăm la Academia lui Hagi, cu care avem chiar acorduri de colaborare, dar să avem și noi în coproprietate acești tineri. Le-am propus părinților să meargă la Hagi și dacă nu se acomodează să revină și achităm noi jumătate din cheltuieli, dar nu au fost de acord”, a explicat Alin Bănceu.

Acesta susține că prin noul regulament, școlile de fotbal vor fi defavorizate, pentru că tinerii fotbaliști vor migra dintr-o parte în alta. 

Președintele AJF, Vasile Marc, susține că noul regulament a fost adoptat pentru a-i favoriza pe fotbaliști, care de multe ori aveau de suferit, lucrurile terminându-se chiar cu încheierea carierei. ”Nu contează că Viitorul Cluj a avut contract semnate cu părinții pentru a avea procent dintr-un viitor transfer, pentru că noul regulament al FRF bate orice altă înțelegere. Legat de sumele cheltuite, academiile cheltuie cu copiii din grupele mai mari, dar pentru cei mici părinții plătesc lunar sume de bani, așa că multă investiție se face și cu ajutorul părinților”, a mai spus Vasile Marc.

Vasile Marc a precizat că unul dintre părinți a dat în judecată în civil Asociația Județeană de Fotbal Cluj, FRF și pe Viitorul, dar că nu se poate face nimic până când nu se termină judecata în instanțele sportive.

În acest moment, fotbalistul de 15 ani care a fost selecționat la loturile naționale s-ar fi înscris la școala din Ovidiu, Constanța, semn că este tot mai aproape de Academia lui Gheorghe Hagi.

În rândul antrenorilor de fotbal este o controversă în acest moment, potrivit căreia noul regulament favorizează academiile mari. Cu toate acestea, sunt și voci care spun că mulți tineri au fost de-a dreptul sabotați de cei de la academiile de fotbal, care nu au vrut să îi lase să plece la echipe mai bune fără a avea cotă parte dintr-un viitor transfer.

Comentarii Facebook