Apariția sporturilor antice
Sportul reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții. În zilele noastre activitatea fizică joacă un rol primordial în viața fiecăruia dintre noi. Fie că ne place sau nu, este important să facem mișcare în fiecare zi pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Sportul are numeroase beneficii asupra sănătății fizice și psihice. Sportul ne întărește sistemul imunitar, ne fortifică organismul, crește încrederea în sine, ajută la prelungirea vieții și ne face mai fericiți datorită serotoninei secretate în organism. În plus, practicarea sportului ajută și la socializare și divertisment.
Un prim aspect care îi face pe oameni să practice sport este nevoia de mișcare. Organismul uman a fost conceput pentru a fi activ. Cu toate că în zilele noastre stilul de viață sedentar este impus de societate, câteva minute de mișcare pe zi sunt binevenite. Un alt motiv de practicare a sporturilor, fie că este vorba de sporturile de echipă sau individuale este dorința interioară a fiecărei persoane de a învinge adversarul. Acest instinct a făcut parte mereu din viața oamenilor și i-a ajutat să supraviețuiască în timp. Oricare ar fi motivul pentru care decidem să facem sport, este bine de știut că strămoșii noștri au avut grijă să implementeze un set de reguli stricte legate de întrecerile sportive.
Originea sporturilor
Conceptul de sport a apărut cu mult timp în urmă. În trecut, sportul era considerat un mod bun de formare și menținere a formei corpului. Cu alte cuvinte, la acea vreme oamenii erau interesați în primul rând să fie în formă, dar și să fie mai disciplinați. Aceste motive fiind întâlnite și astăzi în cadrul celor pasionați de sport. Totuși, la acea vreme conceptul de sport nu avea o asemenea anvergură ca în prezent. În zilele noastre jocurile sunt variate și oamenii pot să aleagă dintre mai multe opțiuni când aleg jocuri ale minții și nu numai.
Noțiunea de sport a fost disputată multă vreme de către lingviști. În timp ce persoanele care provin de țările latine susțin că acest cuvânt este de origine latină (deporto), lingviștii englezi sunt de părere că termenul provine din cuvântul sport. Latinescul deporto se referă la petrecerea timpului într-un mod plăcut, prin glume, distracție, conversație, iar termenul englezesc sugerează ideea de divertisment.
Ceva timp mai târziu, în secolul XIX, Thomas Arnold oferă sportului o definiție proprie. Conform acestuia el reprezintă un proces care determină plăcere, dar ajută în același timp la formarea corporală și morală.
De ce au apărut sporturile
Când vine vorba de apariția sporturilor multă lume se întreabă care au fost cele mai populare, când au apărut acestea și care este originea lor. Nu prea multă lume se întreabă care a fost motivul pentru care acestea au apărut. Răspunsul este unul relativ simplu. La fel ca în prezent, sportul a reprezentat mereu o metodă foarte bună de divertisment.
Omul preistoric nu avea foarte multe metode de petrecere a timpului liber, spre deosebire de omul modern. În trecut, principalele activități ale oamenilor erau furnizarea de hrană, găsirea unui adăpost și confecționarea uneltelor pentru vânat, gătit sau pescuit. Așadar, pentru a scăpa de această „rutină”, oamenii au simțit nevoia să inventeze diverse jocuri care să-i destindă.
Este adevărat că pe atunci nu existau tehnologii moderne, dar oamenii au improvizat folosind materiale pe care le aveau la îndemână. Pionii sau zarurile jocurilor de societate erau confecționate din pietre, dinți sau oase, în timp ce mingile erau fabricate din cârpe, materiale pe care le aveau la îndemână și piei de animale.
Sportul în Grecia Antică
Pentru mulți dintre noi semnificația sportului este strâns legată de opera literară de origine greacă – Iliada. Povestirile scrise în secolul al VIII-lea descriu activitățile preferate ale grecilor, sportul jucând un rol principal în acest caz. Grecii puneau mare preț pe calitățile atletice, iar societatea de la acea vreme era puternic dominată de spiritul competitiv.
Având în vedere că locuitorii din Grecia antică își sărbătoreau zeii destul de des, acesta era un motiv destul de bun pentru ei pentru a se confrunta până îi lăsau puterile. Un alt lucru interesant de punctat este faptul că singurii care aveau dreptul să participe la aceste confruntări erau bărbații.
Sporturi practicate în trecut
În prezent există multe sporturi care pot fi practicate. Cu toate acestea, în Grecia antică opțiunile erau limitate. Cele mai populare probe includeau alergarea, săritura în lungime, aruncarea suliței, aruncarea discului, cursa cu obstacole sau cursa cu carul. Toate aceste imagini sunt vii în mintea oamenilor datorită reprezentărilor descoperite de către arheologi.
La fel ca în zilele noastre, o sursă foarte bună de divertisment au reprezentat-o jocurile de societate. Spiritul competitiv al oamenilor i-a făcut încă din cele mai vechi timpuri să dorească să își învingă adversarul. Fiecare popor avea propriul set de reguli de la care nu se abăteau. Singura diferență majoră legată de acest tip de activitate era faptul că în trecut oamenii nu aveau atât de multe opțiuni ca acum.
Cei mai buni sportivi antici
O primă personalitatea reprezentativă este Theagenes din Thasos care a avut o carieră impresionată de pugilist. Se pare că a câștigat peste 1300 de lupte de-a lungul carierei sale. Pentru că era un sportiv desăvârșit a participat la mai multe întreceri de acest fel, dar cele mai reprezentative pentru el sunt Olimpiada din 480 și 476 î.Hr. Sporturile practicate de el erau boxul și artele marțiale antice. Un alt lucru interesant care s-a scris despre el a fost faptul că a câștigat coroana pentru cel mai bun alergător.
Un alt sportiv care merită un loc de cinste este Leonidas din Rhodos. Acesta a fost unul dintre cei mai mari atleți pe care Grecia antică i-a văzut vreodată. A câștigat competițiile sportive organizate la Olimpiadele din anii 164, 160, 156 și 152. Versatilitatea sa i-a permis să câștige competiție sportivă după competiție sportivă. Probele la care era cel mai priceput erau întrecerile pe distanțe lungi, cursele de viteză, dar și întrecerile la care era nevoit să poarte o armură completă și scut.
Perseverența și ambiția i-au adus în total 12 medalii de aur la jocurile olimpice ale acelei perioade.
Pe lângă cei doi atleți care au rămas în istorie trebuie menționați și Gaius Appuleius Diocles, Diagoras din Rhodos, Chionis din Sparta și Milo din Croton.
Lucruri interesante despre sporturile antice
O primă curiozitate legată de primele competiții antice sunt premiile. Cum la acea vreme nu existau atât de multe resurse sau medalii confecționate din materiale prețioase, câștigătorii primeau cel mai adesea o cunună de frunze. Acest simbol semnifica faptul că natura însăși îl încununează pe cel care a devenit câștigător. De asemenea, mulți atleți aveau un singur scop, să obțină victoria Nike.
Printre cei mai cunoscuți sportivi ai lumii antice se numără și gladiatorii. Aceștia practicau mai multe sporturi. Printre acestea se numără: jocul cu mingea, înotul sau atletismul. Totuși, niciunul dintre aceste sporturi nu a ajuns atât de popular cum sunt luptele de gladiatori.
O altă curiozitate legată de luptele de gladiatori este faptul că acestea puteau fi organizate doar de către împărați, magistrați și preoți ai cultului imperial.
Primul joc olimpic a avut loc în anul 776 î.Hr., eveniment care a început cu un festival religios. Aceste întreceri sportive au avut loc într-un oraș cu numele de Olympia, loc în care au avut loc mai multe ceremonii.
Sportul în esența lui este sănătate. Chiar dacă activitățile fizice s-au dezvoltat considerabil de la momentul apariției, motivele pentru care sunt practicate au rămas cam aceleași. În concluzie, se poate spune că sportul a înnobilat omul de foarte multă vreme. Un lucru important este să nu uităm de unde a pornit sportul și nici să nu ne pierdem spiritul competitiv moștenit de la strămoși.
0 Comentarii