CARTE INEDITA: Derby -ul orasului, U Cluj - CFR Cluj, in 150 de pagini FOTO
Volumul "Cluj contra Cluj. Istoria celui mai vechi derbi local din Romania: Universitatea - CFR 1907" a fost lansat luni seara.
Autorii, Bogdan Stanciu si Tiberiu Farcas, doi jurnalisti cu vechime din Cluj-Napoca, au studiat arhivele presei locale, bibliografia vremii si statisticile Federatiei Romane de Fotbal, dar si arhivele unor suporteri impatimiti ai celor doia echipe.
Volumul spune povestea fiecarui meci oficial dintre cele doua cluburi si reda cronologic, in premiera, statistica integrala a perioadei interbelice. Nu sunt lasate deoparte nici mecurile din Cupa Romaniei, astfel ca volumul este o radiografie completa a unui derby care, prin traditia sa de 92 de ani, poate fi considerat cel mai vechi din Romania.
Cartea prezinta si fotografii-document cu primele cronici ale meciurilor dintre U si CFR, din 1920, si reda memoriei colective o suita de povesti uitate ale meciurilor dintre cele doua echipe clujene.
"Ideea acestui volum ne-a venit dupa ultimul meci dintre cele doua echipe, din noiembrie. Atunci ne-am gandit sa vedem ce s-a intamplat in trecut, inainte de comunism, in perioada interbeleica. Eu am vrut sa cunosc mai bine istoria celor doua cluburi, care e fabuloasa efectiv. Asa ca am citit tot in materie, am si descoperit in arhive povesti extraordinare, situatii limita, meciuri unice. Practic se suprapune cu istoria Clujului, pentru ca echipele s-au intalnit in 1920 prima oara, la doi ani dupa Unire! De aici, am reusit, ajutat de statisticile Federatiei, de cele procurate sau consultate de noi, sa refacem tot ce s-a intamplat in aceste meciuri. A fost si este un derbi pasionant care angreneaza intreg orasul, ba chiar intreg Ardealul. E un derbi cu o istorie de 92 de ani. Am lucrat timp de 6 luni zilnic, am studiat arhive de aproape 100 de ani, am citit tot ce se putea citi pe tema. Cartea e foarte echilibrata in opinia noastra, pentru ca unul dintre autori tine cu U si altul cu CFR", a declarat Tiberiu Farcas, unul dintre co-autorii cartii.
"Eu sunt jumatatea ceferista a cartii si vreau sa subliniez ca este un volum echilibrat. Unul care tine cu U Cluj - Tiberiu Farcas, si eu cu CFR Cluj. Ne-am anulat reciproc in pasiunea pentru cele doua echipe si cred ca a iesit o carte echilibrata. Au fost meciuri cu scandal inca din perioada interbelica. Aceasta rivalitate s-a nascut pentru ca atunci se disputa un campionat districtual si era strict o rivalitate locala. Cu U Cluj tineau studentii romanii, manasturenii aveau echipa lor, iar cei care lucrau la Caile Ferate Romane tineau cu CFR. Dupa al Doilea Razboi Mondial, prin anii '69 - '70, a devenit un derbi adevarat, cand jucau in Divizia A. Pana in 1973, toate meciurile se jucat pe stadionul municipal (n.red. fostul Ion Moina). Jucatorii, chiar daca se mai huiduia si injura in tribune, erau plini de fair-play. Cele doua echipe obisnuiau sa isi cedeze jucatorii. Sunt zeci de jucatori care au fost si la U Cluj si la CFR Cluj. Intre galerii erau scandaluri in anii '70 - '71. O factiune a galeriei 'sepcilor rosii', Amicii U, au strigat la un derbi impotriva jucatorilor U Cluj, pe care i-au acuzat de blat cu CFR.
Primele derbiuri s-au jucat in 1920 si CFR era o echipa de jucatori maghiari, in timp ce la U Cluj jucau aproape numai romani. Dupa 1990, o data cu preluarea echipei de catre Arpad Paszkany, aceasta rivalitate bazata pe etnie a fost reinventata , dar totul s-a bazat si pe trecutul echipei", a spus Bogdan Stanciu, co-autorul cartii.
2 Comentarii
Rivalitatea sportiva dintre U si CFR este (ar trebui sa fie!!!!) o marca a Clujului civilizat!
Pe teren si/sau pe stadion NU TREBUIE sa fim dusmani, suntem doaradversari intr-o competitie sportiva.....
Hai CFR, ia campionatul!
haide U, fa cinste Clujului!
Un suporter ceferist cu vechime de 40 de ani!
Superb domnilor, felicitari ! Sunt nerebdator sa cumpar aceasta carte !