Vineri 20 Septembrie

Ce valoare are o medalie de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris? Are în compoziție bucăți din Turnul Eiffel


Jocurile Olimpice de la Paris marchează 100 de ani de la ultima organizare a acestora în Franța.  Comitetul Olimpic Sportiv francez a decis să celebreze acest moment, printr-o serie de evenimente și simboluri unice. Printre acestea sunt și medaliile olimpice acordate la această ediție.

Primele medalii olimpice prezentau chipul zeului Zeus din Grecia antică și includeau inscripția „ΟΛΥΜΠΙΑ”, care se traduce prin Olympia. Pe partea din spate, era o vedere a Acropolei, anul Jocurilor și o altă inscripție scrisă în greacă. Potrivit oficialilor, tradiția de a împărți medalii de aur, argint și bronz a început abia la Jocurile Olimpice din 1904 de la St. Louis, Missouri.

Fierul încorporat în medalii a fost scos din Turnul Eiffel și păstrat după renovarea din secolul al XX-lea a structurii istorice. Forma hexagonală a fierului adăugat aduce un omagiu Franței, care este uneori denumită „L’Hexagone” datorită formei sale.

În jurul hexagonului, metalul folosit pentru a crea medaliile de aur, argint și bronz va căpăta un aspect încrețit pentru a reflecta lumina și a da medaliei un plus de strălucire.

Cât valorează o medalie de la Jocurile Olimpice de la Paris?

Conform unor informații de la COSF, se estimează că medaliile de aur valorează între 750 și 1.027 de dolari, valoarea fiind calculată pe baza materialelor folosite pentru crearea lor.

Comparativ, medalia va valora 1.136 de dolari până la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028. Apoi va crește din nou la 1.612 dolari până la Jocurile Olimpice de la Brisbane 2032, potrivit playtech.ro.

Sursă FOTO: Getty Images

Comentarii Facebook