Cluj-Napoca – oraș Candidat la titlul de ”European City of Sport 2018”
Reprezentanții Primăriei municipiului Cluj-Napoca au susținut, vineri, în fața experților europeni, veniți la Cluj-Napoca pentru vizita în teren, candidatura orașului nostru pentru titlul de Oraș European al Sportului în anul 2018.
Titlul este oferit de ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation) – organizație non-profit recunoscută în Cartea Albă a Comisiei Europene și vizează recunoașterea internațională a comunităților care valorizează sportul și crează contexte favorabile dezvoltării acestuia pentru locuitorii săi.
În perioada 16-18 noiembrie 2017 sunt prezenți la Cluj-Napoca 6 delegați ai ACES, din Cehia, Italia, Polonia, Spania și Olanda, conduși de dl. Hugo Alonso, secretarul general al ACES Europe.
„Atuurile municipiului Cluj-Napoca în obținerea titului de Oraș European al Sportului se referă pe de o parte la infrastructura excelentă deja existentă pentru toate ramurile sportive, precum și la perspectivele de dezvoltare ale acesteia în anii următori. De asemenea, Clujul are un istoric în găzduirea unor evenimente sportive de relevanță internațională, precum FedCup, Campionate Europene de Gimnastică, Baschet, Karate. Începerea investițiilor de încurajare a practicării unui stil de viață sănătos, care implică mișcarea pentru locuitorii orașului, prin încurajarea alternativelor de mobilitate urbană și a practicării sportului în parcurile de agrement sunt la rândul lor atuu-uri în aplicația pentru titlu. Va fi un exercițiu pentru noi care să ne ajute să pregătim terenul pentru o aplicație pentru titlul european de Capitală a sportului”, a declarat Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.
„Cel mai mare avantaj al acestui proces este faptul că oferă contextul realizării unei strategii care să pună la un loc toate eforturile orașului pentru a fi unul prietenos cu sportul. Este extraordinar faptul că aici aveți procente superioare mediei din Europa cu privire la numărul de oameni activi sau la ponderea alocărilor bugetare pentru sport ”, a declarat Hugo Alonso, secretarul general al ACES Europe.
În Cluj-Napoca există 25 de facilități sportive, peste 100 de asociații sportive active, 5 cluburi sportive importante, echipe în ligile naționale, o asociație paralimpică (Centrul Lamont) și 38 de sporturi practicate la nivel profesionist sau semi-profesionist în municipiu.
Facilități sportive:
Complexul Sportiv Gheorgheni, Sala Polivalentă, Cluj Arena, Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”, Parcul sportiv ”Iuliu Hațieganu” și Stadionul CFR Cluj, alături de proiecte noi pentru dezvoltarea unor investiții în infrastructura sportivă.
Accesul la facilitățile sportive pentru persoane fizice, gratuit sau prin taxe modice, cum este cazul Bazei sportive Gheorgheni sau a Parcului ”Iuliu Hațieganu” unde studenții au gratuitate, iar restul platesc sume foarte mici sunt aspecte punctate în aplicație.
Facilitățile oferite prin finanțări locale pentru proiecte dezvoltate de companii și ONG-uri se numără, la rândul lor, printre avantajele Clujului în această competiție.
Voluntariatul sportiv este un alt aspect important, fiecare eveniment de anvergură a beneficiat de echipe numeroase de voluntari care au contribuit la buna desfășurare a activităților, care duc în timp la educarea unei generații pentru respectul și atașamentul pentru mișcare și sport.
Onform reprezentanților Primăriei, beneficiile obținerii titlului ”Oraș European al Sportului” sunt oportunitatea de a capitaliza toate investițiile din ultimii ani, creșterea numărului de locuitori implicați în activități sportive pentru îmbunătățirea calității vieții, socializare sau performanță. Apartenența la un grup select de orașe europene care au obținut acest titlu în trecut, precum Cagliari (2017), Kosice (2016), Bordeaux (2015), Cordoba (2014), Guimaraes (2013), Firenze și Bilbao (2012), Parma (2011), Innsbruck (2008), Leicester (2007) și prelurea unor modele de bună practică în domeniul sportiv sunt avantaje de necontestat pentru Clujul sportului. De asemenea, un astfel de titlu ne deschide perspective reale pentru candidatura la titlul de Capitală Europeană a Sportului, pentru anul 2021 sau 2022.
Iată ce evenimente și activități sunt propuse în calendarul 2018:
1. Evenimente de masă – creșterea bazei piramidei în sport, prin dezvoltarea unor programe de inițiere teoretică și practică pentru copii, adolescenți și adulți începători & utilizarea tuturor facilităților deja existente conform unor programe ce urmează a fi stabilite.
Programe de incluziune socială prin activitate fizică, destinate seniorilor.
Promovarea programului ”City of Sport” în cadrul unor evenimente deja existente.
2. Evenimente profesioniste
Găzduirea unor evenimente sportive de nivel internațional și oportunitatea unui eveniment major. Un exemplu ar fi organizarea unui eveniment internațional de tenis, prin care cei mai buni tenismeni din lume să vină la Cluj pentru un turneu demonstrativ și practicarea tenisului la nivel de masă, mai ales în rândul copiilor, iar ulterior o posibilă selecție pentru performanță.
3.Conferințe, workshop-uri și alte activități conexe, pe teme de interes sportiv precum fair-play-ul și siguranța la evenimentele sportive, Management și marketing Sportiv, Programe de reconversie profesională a sportivilor de performanță, sau programe de instruire și pregătire a antrenorilor.
Candidatura Clujului pentru statutul de ”Oraș european al Sportului anului 2018” se încadrează într-o strategie pe termen mediu, care vizează, că o dată obținut acest titlu, el să reprezinte un obiectiv intermediar către aplicația mai competitivă pentru titlu de Capitală Europeană a Sportului anului 2021. Printr-un astfel de proiect municipalitatea vizează să dezvolte un set de bune practici în domeniu, astfel încât implicarea voluntară a clujenilor în competiții sportive diverse să capete noi dimensiuni și să contribuie la gradul ridicat de profesionalism al evenimentelor.
0 Comentarii