Duminica 22 Decembrie

Curiozități despre „sportul alb”! Știți de la ce vine numele?


Curiozități despre „sportul alb”

Unul dintre cele mai populare sporturi individuale din lume, atrăgând milioane de fani și jucători de toate vârstele și nivelurile de aptitudine, este tenisul. Până în anii 1990, jucătorii erau obligați să se îmbrace în alb imaculat, dar sintagma de „sport alb” provine și din faptul că această activitate era considerată apanajul celor cu statut social superior. Mult timp și mingile au fost albe, iar aceste două exemple sunt doar câteva din multele curiozități

despre acest sport.

 De la un sport al privilegiaților la unul al maselor

 Cu toate că acest sport a început ca o activitate a celor privilegiați social, în prezent este unul dintre cele mai populare sporturi din lume. Indiferent dacă e jucat pentru plăcere sau pentru a îmbunătăți nivelul competitiv, indiferent că e pe zgură sau pe gazon. Tenisul poate oferi o experiență extraordinară și o comunitate de oameni pasionați, așadar de la ritmul rapid al meciurilor profesioniste până la jocul relaxant dintre prieteni de weekend, tenisul oferă o combinație unică de exercițiu fizic, competiție și distracție. Cei care urmăresc cu sufletul la gură o partidă de tenis și practică drept hobby au posibilitatea să și parieze pe jucătorul preferat pe platforme de gambling așa cum este de exemplu pacanele gratis online (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18),

 Originea

 Se spune că tenisul a fost inventat în secolul al XII-lea, la o mânăstire din nordul Franței. La începuturi nu exista rachetă, mingea fiind lovită cu palma. De altfel, jocul se numea „jeu de paume” (joc de palmă), rachetele fiind introduse abia în secolul al XVI-lea. Termenul „Love” pentru scorul 0 s-a cimentat în conștiința populară, iar experții spun că termenul provine din

limba franceză „oeuf”, care înseamnă „ou”. Această asociere a fost făcută pentru a indica forma rotundă a cifrei 0. De asemenea, se spune că„love” ar putea veni și de la expresia engleză „to play for love”;, care înseamnă să joci pentru distracție, nu pentru bani.

 

Cel mai lung și cel mai scurt meci

 Cel mai lung meci de tenis din istorie a avut loc în 2010 la Wimbledon, între John Isner și Nicolas Mahut. Meciul a durat incredibilele 11 ore și 5 minute, răspândite pe parcursul a trei zile și a fost încheiat cu scorul de 70-68 în setul al cincilea în favoarea lui Isner.La polul opus s-a situat meciul dintre Susan Tutt și Marion Bandy (20 de minute).

 

Primele strigăte electronice

Primul strigăt electronic a fost folosit la turneele de tenis începând din anii 1970. Aceste dispozitive au fost introduse pentru a determina dacă mingea a atins sau nu linia de margine a terenului și sunt acum utilizate la toate turneele majore de tenis.

 Recordul pentru cel mai rapid serviciu

 Recordul pentru cel mai rapid serviciu masculin înregistrat într-un meci oficial este deținut de Sam Groth, care a lovit o minge cu o viteză de 263,4 km/h în timpul unuimeci la Challenger Tennis Tour din Coreea de Sud în 2012.

 Cel mai mic teren de tenis din lume

 Cel mai mic teren de tenis din lume se află într-o grădină din apropierea orașului Worthing, Anglia. Terenul are doar 4,9 metri lungime și 2,4 metri lățime și a fost construit în 2015.

 Primul turneu pe Marte

În 2018, NASA a trimis o sondă spațială pe Marte, denumită InSight, care a detectat activitate seismică pe planeta roșie. În cadrul acestui proiect, NASA a organizat și primul turneu de tenis pe Marte, cu ajutorul unui simulacru al terenului de tenis.

 Mingea cea mai scumpă

 Mingea de tenis cea mai scumpă vândută vreodată a fost o minge semnată de Rafael Nadal și Roger Federer, care a fost vândută la o licitație pentru o sumă de 141.000 de dolari în 2010. Banii obținuți au fost donați în scopuri caritabile. 


Primul jucător de tenis profesionist a fost o femeie

Primul jucător de tenis profesionist a fost Suzanne Lenglen, o jucătoare franceză care a dominat tenisul feminin în anii 1920. Ea a fost printre primii jucători care au fost plătiți pentru a juca tenis și a adus un nou nivel de profesionalism în sport.

Sursa foto: Pixabay

 

Comentarii Facebook